HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > IT > Internet > Amit soha ne ossz meg a Facebookon - 6 jó tanács!

t: 5105

Amit soha ne ossz meg a Facebookon - 6 jó tanács!

Az online társadalmi hálók népszerűek és szórakoztatóak, ám nem árt odafigyelni arra, hogy milyen adatokat osztunk meg másokkal. Valós vagy színezett információk: az adathalászoknak és a munkáltatóknak egyre megy.

Az online közösségekben életünk minden apró részletét megoszthatjuk ismerőseinkkel, barátainkkal, azonban vannak olyan személyes adatok, amelyeket nem célszerű a nagyközönség elé tárni. Ha nem szeretnéd, hogy a számítógépes adatlopásra szakosodott bűnözők vagy éppen a leendő munkaadóit használják fel profilod, akkor tippjeink segítségével szabj határt virtuális életednek.


Születési idő és hely
Ugye Te sem szeretnéd, ha egyszer csak bekopogtatnának hozzád egy a nevedben kötött szerződéssel? A hamis okirathoz nem kell más, csupán a születésed helye és ideje, a neved már természetesen adott. Egy ügyes netes csaló a megadott dátum alapján akár a TB számodat is megszerezheti.


Nyaralási tervek
Izgalmas és érdekes helyre utazol a nyáron? Szeretnéd ezt mindenkinek a tudtára adni? A Facebookon azonban közel sem annyi „barátja" van az embernek, mint amennyi a valóságban. Légy résen, ha nem muszáj, ne tudasd minden ismerősöddel, hogy hová érdemes betörni az elkövetkezendő 1-2 hétben.


Lakcím
Fokozott veszélynek teszed ki magad a személyazonosság lopása terén, ha megadod a pontos lakcímedet. Ezért fontos tudni, hogy milyen adat- és fiókvédelmi beállításokkal élhetsz. A profilod szabályozására a Facebook a legalkalmasabb, hiszen ott még azt is be tudod állítani, hogy egyáltalán a keresőben megtalálhatnak-e. Érdemes tehát a saját biztonságod érdekében létrehozott funkcióknak utánajárnod.


Kockázatos viselkedés
Nem veted meg a koktélokat? Szereted a hajnalig tartó dorbézolásokat? Amíg nem teszel fel magadról részegen bulizós képeket, addig ezzel nem is lesz gond. De nem valószínű, hogy a cégnél értékelni fogják az ilyen jellegű viselkedést, mert ha már feltetted a képeket, gyanítják, büszke is vagy rá, hiszen mutogatod mindenkinek. Ne tedd! Senki sem szeretné, ha ennek megfelelően kezelnék őt a kollégák és az ismerősök.


Kritikus vélemények
Utálod a munkádat? Nem bírod elviselni a kollégáidat és a főnöködet? Hidd el jobban jársz, ha sérelmeidnek nem a közösségi oldalakon adsz hangot! Akár etikus, akár nem, nagyon sok munkáltató követi figyelemmel alkalmazottait a közösségi oldalakon. Hozzászólásaidból videó- vagy dal megosztásaidból jól látszik, hogy munkaidőben történtek-e. Nem érdemes az állásodat kockáztatni, mert ha kiderül, nagy valószínűséggel kirúgnak.


Jelszó
Most azt gondolod, hogy senki nem olyan buta, hogy online közzéteszi a jelszavát, aki igen, az pedig meg is érdemli. Nos, a legnagyobb hibát akkor követheted el, ha minden jelszóval védett felülethez ugyanazt a „kulcsot" használod. Elég, ha egy kedvesnek tűnő ismerősöd megneszeli, és már kész is a csupa „jó szándékkal" elkövetett kontárkodás.


Még egy jó tanács
Vajon mi lehet az összefüggés az APEH és a közösségi portálokra feltöltött képek között? Légy résen, mert ha az adóbevallásodban minimálbérből vagy átlagkeresetből élsz, akkor nem biztos, hogy érthető lesz a kubai nyaralásról készült fotósorozat. Sok esetben előfordul, hogy akit az adóhatóság gyanúsnak tart, „megles" valamelyik közösségi oldalon. Éppen ezért érdemes odafigyelni arra, hogy az állam felé bevallott vagyoni helyzeted megközelítőleg összhangban legyen a saját magad által felépített imázsoddal.

pink

2012.05.08

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok