HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > FÉRFI > Technika - Tudomány > Hiperszónikus sárkányrepülőt tesztel a Pentagon (videó)

t: 5833

Hiperszónikus sárkányrepülőt tesztel a Pentagon (videó)

Nem sikerült a DARPA (az amerikai védelmi minisztérium kutatás-fejlesztéssel foglalkozó központja) HTV-2 projektjének első éles tesztje. A Falcon, vagyis sólyom kódnevű, sárkányrepülőre emlékeztető, pilóta nélküli járművel a cél a hangsebesség húszszorosának elérése, és távirányítású manőverek végrehajtása ilyen sebesség mellett.

A tesztrepülés a légierő kaliforniai Vandenberg bázisáról indult [1], ahonnan egy Minotaur 4 [2] típusú hordozórakéta emelte volna a Falcont néhány ezer méter magasba. A tesztrepülés egészen a rakéta és a jármű szétválásáig rendben is ment, de aztán a földi irányítóközpont 9 perccel a fellövés után elvesztette a kapcsolatot a járművel, ami valószínűleg elpusztult a levegőben.A terv egyébként az lett volna, hogy a jármű 13-15 ezer mérföldes óránkénti sebességre (21-24 ezer km/h) felgyorsulva, 30 perc repülés után a Csendes-óceánban, Hawaii-tól 4000 kilométerre délnyugatra, a Kwajalein-atoll térségében talál el egy virtuális célpontot, majd az óceánba zuhanva megsemmisül.

A harci repülőgépeiről ismert Lockheed-Martin vállalat által tervezett Falcon [3] célja az, hogy a hidegháborúból megmaradt, eredetileg interkontinentális ballisztikus rakéták célba juttatására kifejlesztett rakéták felhasználásával extrém nagy sebességű távirányítható járműveket építsenek. Egy ilyen fegyvert aztán a Föld légterében bárhol fellépő fenyegetés ellen be lehetne vetni, nagyon gyorsan és hatékonyan.

A baleset okait még vizsgálják a Pentagon szakértői, de már kitűzték a HTV-2 következő tesztrepülésének időpontját.

index

2010.04.28

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok