HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > NŐI > Szépségápolás > Ez az örök fiatalság titka

t: 4322

Ez az örök fiatalság titka

NEWCASTLE — Egy nemzetközi kutatócsoport először térképezte föl az öregedés folyamatát olyan aprólékos pontossággal, hogy még komputermodellezéssel is ábrázolni tudták. Az egyik legfontosabb dolog, amely a legújabb kutatással kapcsolatos, hogy a szervezet a rák ellen védekezik sejtjeink elöregedésével és pusztulásával.

A felfedezés természetesen nemcsak a szépségiparban lesz forradalmi jelentőségű; a szív- és érrendszeri, valamint a cukorbetegséget is könnyebben fogják tudni gyógyítani. A kísérleteket sejtkultúrák fejlődésének megfigyelésével és génmódosított egerekkel végezték. A kutatások során bebizonyosodott, hogy az öregedést nagymértékben maga az „élet" okozza, azaz a szervezetünket érő külső hatások, többek között például a napfény vagy akár a levegő.

A napfény káros hatására például megáll a bőrsejt osztódása, ami szinte azonnal meglátszik magán a bőrszöveten is. Ugyanez történik például a tüdőnkkel, amelyet például a szennyezett levegő károsít hasonló módon. Voltaképpen az anyagcsere-folyamat is káros hatású, hiszen ekkor alakulnak ki az oly sokszor emlegetett és szidalmazott szabad gyökök. E hatások sejtjeinket mondhatni „kamikázeakcióra" szólítják fel, arra, hogy pusztítsák el önmagukat, azaz öregedjenek, mert különben beindulhat az elrákosodási folyamat.

– Korábban azt gondoltuk, hogy örökítő anyagunk, a DNS-lánc vége, a telomérák rövidülése okozza az öregedést, amelyet a káros behatások okoznak – írta a Molecular Systems Biologyban közzétett tanulmányban Tom Kirkwood genetikus. – Mint kiderült, ez sokkal komplikáltabb, de biztos, hogy nem ezt a folyamatot kell blokkolni. Német kollégáink már azon dolgoznak, hogyan lehet megváltoztatni a folyamatot úgy, hogy a rákosodás mint „mellékhatás" ne alakuljon ki.

Blikk.hu

2010.02.17

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok