HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > NŐI > Család > Szorongásoldó tippek kismamáknak

t: 4791

Szorongásoldó tippek kismamáknak

Rosszabb pillanataiban a kismama kényszerképzetekkel küzdhet. Ilyenkor mindenféle ijesztő gondolat jár a fejében, aggódik, nehogy baja essen a magzatának. Aztán elhessegeti a félelmeket, ám azok valahogy mindig újra előtörnek. És marad a talány: miért történik mindez?

Mit tehet a kismama?
- A legfontosabb: pozitív gondolkodás. Meg kell tanulnia lazítani, arra gondolni, hogy a várandósság különleges állapot. Pozitív tartalmú mondatokkal áthangolhatja rossz gondolatait. (Pl. egészséges baba növekszik bennem. Jól érzem magam, a magzatom is jól érzi magát.)
- A meditáció segít ellazulni. Naponta érdemes gyakorolni - tanfolyamon, könyvekből egyaránt elsajátítható.
- Beszélgethet a babával, mert a terhesség második szakaszában a magzat hallja édesanyja hangját.
- Stresszoldó légzőgyakorlatokat végezhet.
- Vehet meleg, illóolajos kádfürdőt, ez is segít lazítani.

Kétségek és megoldások
Várandósan mindenki tele van félelmekkel: mi lesz majd, ha megszületik a kisbabám? Hogyan tudom jól ellátni anyai feladataimat? Miként alakul a kapcsolatom a párommal, hogyan fog ő viszonyulni a születendő gyermekhez? És a leggyakoribb kérdés: egészséges lesz-e a világra jövő kisbaba? Ezek az aggodalmak ráadásul fokozódhatnak, ha valaki már elveszített egy magzatot.
Megoldásként Kis Melinda szülésfelkészítő védőnő mindenképpen a beszélgetést javasolja:
- A kismamának elsősorban a hozzá legközelebb álló személlyel kellene beszélnie félelmeiről, legyen az a férje vagy az édesanyja - véli a szakember. - Fontos, hogy a rossz érzéseket kibeszélje magából, ezáltal is csökkenhet az esetlegesen kialakuló frusztráció. Szerencsés, ha a szorongó leendő anyuka részt tud venni csoportterápián, ahol találkozhat hasonló élethelyzetű kismamákkal. Ilyenkor derülhet ki, más is ugyanolyan gondolatokkal, gondokkal küzd, és akkor már nem is olyan ijesztőek a sajátjai.

A Pink.hu szakértője szerint a csoportos kismamatorna, kismamajóga is segíthet. Ha ezt a két lehetőséget valamilyen oknál fogva nem tudja kipróbálni a várandós nő, vagy úgy érzi, negatív gondolatai, félelmei továbbra sem enyhülnek, érdemes felkeresnie egy szakembert, például a védőnőjét. A 20. hét betöltése után a várandósság nyugodtabb, békésebb szakasza következhet, talán ez magától is megoldja a második trimeszterben járó kismama helyzetét. De semmiképpen se maradjon egyedül félelmeivel, hanem beszélgessen róluk -beszélje ki magából őket! És jöjjenek a pozitív gondolatok!

pink.hu

2009.09.30

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok