HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > FÉRFI > Karrier - Üzleti negyed > Sikeres válaszok az állásinterjún!

t: 11643

Sikeres válaszok az állásinterjún!

Az állásinterjúk egyetlen dologra valók: megtalálni a lehető legjobb jelöltet a meghirdetett állásra. Néha talán érezhető, hogy a feltett kérdések célzatosak, illetve tudatosan hangoznak el, hogy tetten érjék a jelentkezőt; vajon akarja-e a munkát igazán vagy sem.

Az állásinterjú sarkalatos pontja a karrierünknek. A jelentkezők a válságban is munkát szeretnének, a cégek pedig jó képességű alkalmazottakat. Fontos tehát, hogy mit válaszolunk a munkaügyis - HR szakember - kérdéseire.

A legtöbb kérdés persze nem ilyen szándékú, nagy részük inkább arra vonatkozik, hogy mennyire bírja a jelölt a feszültséget, bizonyos pedig a személyiség feltárását vagy éppen a jelentkező karriertörekvéseit mutatják. Érdemes felkészülni a munkaadók ilyen kérdéseire, így ha a pályázó jól tájékozott a témában és felkészült szakmailag kevesebb csalódásra számíthat.

Ha el akarja kerülni a katasztrofális szereplést, most megismerhet néhányat a legkeményebb interjúkérdések közül, valamint ajánlatokat teszünk a javasolt válaszokra is.

"Meséljen magáról"
Talán ez a kérdés értelmezhető legtágabban mind közül és tipikusan bemelegítő kérdésként használják az interjúztatók azért, hogy lehetőséget adjanak arra, hogy kicsit fényesítsük magunkat. Lehetőleg ne essünk kísértésbe, és ne kezdjük el az élettörténetünket taglalni. Ami a kérdező felet érdekli, egy gyors, két-három perces pillanatkép arról, hogy ki is ül velük szemben és miért is gondolja a pályázó, hogy ő a legjobb jelölt erre az állásra. Vagyis válaszokat érdemes arra a pozícióra vonatkozóan megadni, amelyet megpályázott.

Például: Öt évvel ezelőtt helyezkedtem el a médiában telefonos értékesítőként, megjártam a szamárlétrát mielőtt három éve kineveztek értékesítési vezetőnek. Egy tizenöt fős - jelenleg a legjobban teljesítő szakértői csapat - képzéssel és fejlesztéssel kapcsolatos ügyeiért vagyok felelős.

"Milyen elképzelései vannak a fizetést illetően?"
Érdemes ilyenkor előzetesen felmérni a pozícióra vonatkozó átlagfizetéseket és jutalmazási lehetőségeket. Nem kell feltétlenül rávágni azonnal egy összeget. Próbálja meg elterelni a kérdést azzal, hogy visszakérdez, mekkora összeget ajánlana az interjúztató fél. Jellemzően, először egy alacsonyabb összeget neveznek meg, mint amekkorát egyébként készek lennének ajánlani, a költségek lefaragása érdekében. Tehát ha erőltetik, hogy mondjon egy összeget, a legjobb ilyenkor egy tartományt megadni, elkerülvén, hogy ez vita tárgyát képezze.

Például: Biztos vagyok benne, hogy az a fizetés, amit ajánlanak összhangban van a piaci átlaggal, amely jelenleg 230,000 és 300,000 forint között van.

"Miért Önt alkalmazzuk?"
Ez egy veszélyes kérdés, amely eldöntheti az egész interjú kimenetelét. A válasz, leginkább attól függ, hogy mennyire puhatolta ki a kérdező szándékait az általuk támasztott követelményekről és elvárásokról. Vagyis az interjúztató valójában arra kíváncsi, hogy „Mit tudna a pályázó tenni a cégért?". Erre a kérdésre kell felelnie.

Például: Ahogy értelmeztem a vállalat által támasztott igényeket, mindenekelőtt egy olyan munkatársat keresnek, aki növelni tudja a hirdetési bevételeket, és vezetési tapasztalattal rendelkezik. Az önéletrejzomban is olvasható, hogy egyedül sikeresen igazgattam és fejlesztettem a szektorban általam vezetett területet, x-ről y-ra növelve az eladási bevételt az elmúlt két év alatt. A meglátásom szerint az leendő állásban, az adott feltételek mellett nagyjából ennyivel tudnám növelni a bevételeket.

"Ha választhatna, milyen autó ... fa ... állat legyen, mit választana?"
Akármennyire is elképesztőnek tűnik, néhány állásinterjún még mindig ragaszkodnak az olyan egyszerű kérdésekhez, mint a Ha autó lenne, milyen típust választana és miért? Ebben az esetben nincs jó vagy rossz válasz. A kérdező egyszerűen csak teszteli a jelentkező reakcióit, hogy ebben a feszült helyzetben hogyan birkózik meg a váratlan kérdéssel és megpróbál egy belső képet alkotni személyiségéről, valamint arról, hogy a pályázó mit gondol magáról. Ne akadjon fenn azon a feltételes következtetésen, hogy olyan autó szeretne lenni amit mond, csak arra figyeljen oda, hogy meg kell majd indokolnia választását.

Például: Valószínűleg egy 1962-es Alpha Romeo Spider lennék - előkelő, stílusos, terhelhető, és a márkához hűen gyors.

"Miért hagyta ott előző munkahelyét?"
Minden pályázó tudja, hogy előbb-utóbb sor kerül erre a kérdésre is, tehát jó előre találja ki rá a választ. Ne panaszkodjon, ne leplezze le az előző munkahelyének visszásságait. Nyilatkozzon pozitívan a jelenlegi vagy az előző munkaadójáról, mivel sohasem tudhatja, hogy útjaik mikor keresztezik ismét egymást. Azon kívül, ki máshoz fordulhatna referenciáért?

Például: Sokat tanultam az előző munkáltatómtól és nagyon élveztem az ott eltöltött időt; azonban szeretnék előrelépni a karrieremben, inkább előbb, mint utóbb.

"Mik a gyengeségei?"
A karrierkalauzok bővelkednek válaszokban e kérdésfelvetést illetően és a legtöbb ilyen azt javasolja, hogy emelje ki egyik erősségét és tüntesse fel úgy, mint gyengeséget. Például, Túl sokat dolgozom. Valójában ez inkább a jelentkező ellen szól, mint mellette, mivel arra utal, hogy nem tudja hatékonyan szervezni a feladatait vagy rossz az időbeosztási képessége. Ehelyett inkább döntsön egy valódi gyengeség mellett.

Például: Valaha küzdöttem azzal, hogy megtervezzem a feladataimat és fontossági sorrendet állítsak fel azok között. Elhatározásomat azonban tettek követték, és mostanra már elkezdtem használni egy tervező eszközt, valamint egy naplórendszert a számítógépemen.

"Mi motiválja?"
Attól eltekintve, hogy a jelentkezőt annak lehetősége motiválja, hogy úgy keressen, mint egy labdarúgó játékos, Bentley-t vezessen vagy nyaralója legyen St. Tropez-ban, próbáljon meg a kérdezőnek olyan építő jellegű választ adni, amely arra ösztönzi őt, hogy megértse, milyen előnnyel jár az alkalmazása a cégnél.

Például: Igazán nagy örömet okoz látni, ha a csapatom tagjai elérik a megadott eladási célt és a tervet időre és költséghatékonyan teljesítik. Természetesen ebben az esetben a projekt tagjainak anyagi megbecsülésének lehetőségét is megteremtettük.

"Hogyan jellemeznék Önt a volt kollégák?"
Ez biztos jele annak, hogy az interjúztató kedveli a jelöltet és már azon gondolkozik, hogy referenciát kér korábbi munkáltatójától. Ekkor eszmélhetünk rá, milyen fontos, hogy gondosan válassza meg a referenciát adó személyeket. Tehát úgy válaszolja meg ezt a kérdést, ahogyan ön szerint a munkáltatója felelne rá.

Például: Kiváló munkakapcsolatban vagyok a volt főnökömmel és kölcsönösen tiszteljük egymást. Úgy véli, egy dolgos, elhivatott, megbízható és jó munkaképességű, kezdeményező munkaerő vagyok.

Ha ezeken a nehéz kérdéseken keresztül verekedte magát, valójában az interjúztató kezében van már a döntés. Egy bizonyos a válságban nem érheti felkészületlenül egyetlen kérdés sem. Legyen jól tájékozott, érthető és tárgyilagos. Ne essen a türelmetlenség, a szűklátókörűség, a szószátyárság, vagy a személyeskedés csapdájába. Viselkedjen természetesen, ne éreztesse, hogy a munkára mindenképpen szüksége van, hiszen ez jelentősen leértékeli a jelentkezőket. Inkább legyen szakértő, adjon jó ötleteket, villantsa meg hozzáértését. Semmiképpen se bizalmaskodjon, még akkor sem, ha a felvételiztető régi ismerőse. Tartsa be a játékszabályokat és nyerje meg a cég bizalmát önmagának.


nonstopuzlet.hu

2009.02.20

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok