HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZIN > UTAZÁS > Bakancsos

Az utóbbi időben a túrázás széles tömegek szórakozásává vált, de a túrázás kultúrájának színvonala – művelőinek számával fordított arányban – meredeken zuhant. Az erdőben – a városi hétköznapi élettel ellentétben – még ma is elfogadott forma a tegeződés, életkortól függetlenül. Az alábbi írásból kiderül, mi is a túrázás igazi szépsége és néhány klasszikus gondolattal is találkozunk.
A Vadonleső programot a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium hozta létre és tartja fent. Számos élőlény fordul elő környezetünkben, melyekről azt hihetnénk, hogy mindenhol ott vannak. Ha alaposabban utána nézünk, akkor kiderül, hogy ez nem így van.
A jó idő ellenére továbbra is vannak balesetveszélyes, lezárt útszakaszok a Pilisben és a Visegrádi-hegység területén. Bár egy hete nem esett újabb eső, még mindig zárva vannak a megrongálódott pilisi útszakaszok. Nem használhatók a Pilis völgyeiben futó turistautak sem, illetve nem látogatható a Rám-szakadék, a Holdvilág-árok és a pilisszentkereszti Szurdok. Szintén tilos kerékpározni több aszfaltúton.
A Bükki Nemzeti Park különleges karsztjelenségei az ún. időszakos karsztforrások. A Bükk-fennsík déli pereme alatt 440-500 m tengerszint feletti magasságban négy ilyen karsztforrást ismerünk, amelyek működése időszakos típusú, az évei aktív szakaszok hosszát és számát a karsztba szivárgó csapadék mennyisége határozza meg: ezek az Imó-kői-, a Vöröskői-felső-, a Vöröskői-alsó- és a Fekete-leni-forrás.
Péntek Délután kellemes hóesésben járjuk a várost, veszünk konzerveket, (ó az a hideg pacal) vörösbort, zsemlét csak keveset, sprotnit. Egy idő után a hidegre való tekintettel mint Micimackó beültünk mi is egy hosszúlépésre s miközben testünk, lelkünk fölfrissült elővettük a térképet és kerestük hova is megyünk holnap !?
Eger Heves megye székhelye, Északkelet-Magyarország egyik legszebb történelmi városa. Jelentős oktatási és kulturális központ számos világhírű múzeummal és műemlékkel.
A magyar központi "skanzent", a Szabadtéri Néprajzi Múzeumot 1967. február 1-jén alapították, néhány évig a Néprajzi Múzeum Falumúzeum Osztályaként működött. 1972 óta önálló intézmény, országos múzeum. A múzeum a tudatos közönségszolgálati tevékenység nyomán egyaránt nyújt lehetőséget a tanulásra, ismeretszerzésre, a készségfejlesztésre és a tartalmas kikapcsolódásra.
A tanösvények ősének a leglátogatottabb kirándulóhelyeken - különösen a védett természeti területeken - kijelölt, és egy vagy néhány ismertetőtáblával is ellátott turistautak tekinthetőek. Mivel az Észak-Magyarország régió hazánk legtagoltabb felszínű és erdőkkel legnagyobb arányban borított területe, bőven rendelkezett ilyen turistautakkal. Ilyen volt például a Szalajka-völgy, Lillafüred térsége vagy Salgó-vára.
Keszthelynek a középkorban két központja volt, a mai Fő tér és a kastély környéke, a látnivalók többsége ma is e két helyen és az őket összekötő sétálóutcában láthatók.
Oravský hrad mészkő sziklacsúcsán emelkedik Árvaváralja (Oravský Podzámok) község felett. Az Árpád-kor elején királyi vár volt, de IV. Béla uralkodása előtt már bizonyosan kikerült a királyi birtokok közül.
Bugac - A Kecskeméttől 30 kilométerre található Bugac a kilenc egységből álló Kiskunsági Nemzeti Park egyik leglátogatottabb, legkedveltebb része.
A fertődi kastélyt valójában mindenki megnézte már, mégis kevesen látták. Mert nincs az az iskola, ahonnét ne szerveztek volna ide osztálykirándulást, de ezekről a kirándulásokról meg nem pont a műemlékek maradnak meg a gyarló emlékezetben… Ennek tudatában megszavaztuk, hogy az Esterházy-kastély megér egy szombat délelőttöt.
Elég nehézkesen indult ez a túra... Igazándiból az ezt megelőző hétvégén szerettem volna elmenni a setafika által szervezett kétnapos Alacsony-Tátra gerinctúrára.
Hatalmas érdeklődés közepette került megrendezésre a negyedik Etyeki Kezes-lábos Fesztivál. A gasztronómiai, kézműves és kulturális találkozó idén szeptember 23-án, verőfényes napsütésben várta a szórakozni vágyókat.
A kisközség Salgótarjántól 50, a 21-es sz. főúttól 20, Szécsénytől és a 22-es sz. főúttól 18, Budapesttől 90 kilométerre található.

Első Előző Következő Utolsó