HIRDETÉS
HIRDETÉS

HÍREK > ÜZLET > Szakértő: végeláthatatlan a görög válság

t: 5010

Szakértő: végeláthatatlan a görög válság

A görög adósságtömeg egyedi, amit semelyik másik országéhoz nem lehet hasonlítani; a GDP-ben mért államadósság mértéke jóval 120 százalék fölötti, ez a szint lehetetlenné teszi, hogy elinduljon a piaci finanszírozás – mondta a Kossuth Rádió reggeli műsorában Rácz Margit, a Világgazdasági Kutatóintézet munkatársa azzal kapcsolatban, hogy egy hétfői döntés értelmében Görögország csak részletekben kapja meg a mentő hitelt.

Bár Görögországnak sikerült elérnie, hogy a nemzetközi hitelezők folytassák a hitel folyósítását, a reformok és kötelezettségvállalások teljesítésének késlekedése miatt csak csepegtetve adnak támogatást a csőd szélén álló országnak – derült ki hétfőn. Az euróövezeti pénzügyminiszterek esti megállapodása értelmében Athén két részletben kapja meg az újabb, 6,8 milliárd eurós részletet. Az ország így elkerülheti, hogy már augusztusban államcsődöt jelentsen, de megfelelő alkuerő marad a brüsszeli testület kezében. Hogyha a görög hatóságok késlekednek a vállalt reformok végrehajtásával, a hitel egy részét visszatartják.

Athén korábban több ezer fős létszámleépítést ígért a közszférában, de a privatizációs bevételek terén is jelentős az elmaradás. A turisztikai és az exportra termelő ágazatok teljesítménye is elmarad a várttól. "Itt az ideje, hogy Görögországban lendületet vegyen a reformfolyamat" - mondta Olli Rehn, az Európai Bizottság alelnöke a tanácskozást követően.

Rácz Margit szavai szerint a görög gazdaság úgy épült fel, hogy az adózás fegyelmének sem az intézményi, sem az állampolgári feltételei nincsenek meg. A helyzet a 2010 óta húzódó megszorítások nyomán sem javult, pedig az említett feltételek nélkül nem lehet fenntarthatóvá tenni közpénzügyi helyzetet – magyarázta. Ha nem finanszírozzák az államadósságot, államcsődbe kerül az ország, ami a megszorításoknál is nagyobb áldozatokkal jár – tette hozzá.

20-30 év alatt felhalmozott, teljesen működésképtelen állami tevékenység következményei bontakoztak ki – magyarázta el a kutatási igazgató, hozzátéve: a gazdagok már 2010-ben kivitték a pénzüket az országból, felvásároltak akkor még olcsó ingatlanokat, az országban maradtak körében pedig drasztikus elszegényedés következett be.

Rácz Margit szerint végeláthatatlan a folyamat, amit a folyamatosan becsöpögtetett pénzzel nem lehet enyhíteni. Már eddig is hiába költöttek el több százmilliárd eurót, az államadósság nem csökkent, a gazdasági és szociális helyzet nem javult, az IMF egyre riadtabban nézi, hogy visszakapja-e egyáltalán a pénzét – mondta a szakértő a 180 percben.

hirado

2013.07.09. 12:09

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb hirek