HIRDETÉS
HIRDETÉS

HÍREK > ÜZLET > Alapvető élelmiszert érint a szigorítás

t: 919

Alapvető élelmiszert érint a szigorítás

A jelenleg kapható és forgalmazott burgonya minősége nem éri el azt a szintet, amit szeretnénk – indokolta a szigorítást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal osztályvezetője.

Szabályozni fogják a krumpli minőségét, rövidesen nem kerülhet forgalomba az olyan gumó, amelyik sérült, csírázott, foltos vagy éppen rothadt. Azt is fel kell tüntetni a zsákon, hogy honnan származik a krumpli, ki és hol csomagolta – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

A jelenleg kapható és forgalmazott burgonya minősége nem éri el azt a szintet, amit szeretnénk – indokolta a szigorítást Ecsedi István, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal osztályvezetője. Mint fogalmazott: most látták elérkezettnek az időt, hogy a hazai ellenőrzésbe is bevezessék a nemzetközi szabványt. A „háziasszonyok nyelvén” ez azt jelenti, hogy a burgonya akkor felel meg majd a követelményeknek, ha kétszer szabályosan körbehámozva egy teljesen egészséges gumót kapunk – magyarázta. Gyakorlatilag ezt tartalmazza a minimumszabvány, amit szeretnénk, ha betartanának a forgalmazók – tette hozzá.

Nemcsak a magyar termelőket szeretné védeni a készülő szabályozás, hanem a piac tisztulását is szeretnék elérni, illetve azt, hogy a vásárlók csak jó minőségű és megbízható árut vásárolhassanak.

A csomagoláson fel kell tüntetni a krumpli fajtáját, származási helyét, a forgalmazó nevét és címét, a feliratnak pedig nem szabad leesnie – hangsúlyozta az osztályvezető. Jelenleg az új szabályozás közigazgatási egyeztetése zajlik, legkésőbb három hónap múlva vezetik be – közölte Ecsedi István, hozzáfűzve: addig van idejük felkészülni a forgalmazóknak. Az áruházak egyébként már most is szigorú követelményeket támasztanak a beszállítókkal szemben – jegyezte meg.

hirado

2013.02.15. 10:05

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb hirek