
Húsvétra ismét megjelenhetnek a polcokon a gyulai húskészítmények, a jól ismert minőséget már az új, önkormányzati tulajdonú cég gyártja.
Új körülmények között hagyományos ízek – húsvétra ismét a boltokba kerül a gyulai. Ezekben a hetekben kezdi meg a termelést ugyanis az a cég, amelyet a felszámolás alatt álló Gyulai Húskombinát helyére hoztak létre. A Gyulahús Kft. teljes egészében önkormányzati tulajdonú, és már készül az üzleti terv is. A város a kormánytól 1, 8 milliárd forintot kapott a helyi gazdasági élet fellendítésére, ebből jut a gyulai kolbászra is, amely, ezt ígérik az új cég vezetői, ugyanolyan lesz, mint régen.
A tradíció nem veszhet el
Dr. Görgényi Ernő polgármester azt mondja, amit eddig elértek, az biztató, de most jön a munka java, amely a szakemberekre vár. Képződött egy olyan közakarat, amely forrást is biztosított a gyulai húsipari kultúra megmentésére, a 144 év tradícióinak továbbvitelére és a munkahelyek megmentésére. Minderre 1,8 milliárd forint kormánytámogatás érkezett decemberben a feladatok biztonságos ellátása érdekében. A pénz nagy részéből újraszerveződik a gyulai húsipar, megalakult a Gyulahús Kft, amelynek menedzsmentje hamarosan le is teszi az üzleti tervet az asztalra.
Lehet nyereséges
Egyértelmű, hogy a cégalapítással az önkormányzat komoly kockázatot vállalt, de a tét a tradíciók megmentése, a gyulai kolbász jövője, ezen keresztül pedig a térség perspektívája is – hangsúlyozta a polgármester. Az ügyet biztosan nem lehet veszni hagyni, a szakemberek pedig azt mondják, igenis van reális esély nyereségesen működtetni ezt a körülbelül tíz éve masszívan veszteséget termelő vállalkozást – tette hozzá Dr. Görgényi Ernő.
Nem a név a fontos
Segítséget egyébként már korábban is kért a város, négy éve egy egymilliárdos hitelt is kapott a húskombinát, de a polgármester által nem minősíthető módon ez a támogatás nem hozott eredményt, és úgy tűnik, a Gyulai Húskombinát néven működő cég adósságai miatt már nem is menthető. Ezért van szükség az új cégre, amelynek a küldetése újraszervezni a húsipart. Nem a név a fontos, hanem, hogy az üzemek újra élettel teljenek meg, hogy termelés folyjék, és újra készülhessenek az egykor Európa-hírű gyulai húskészítmények.
Húsvétra lesz gyulai
A tervek szerint már januárban újrainduló termelést tőkeemeléssel, forgóeszköz gyanánt biztosítják majd. A menedzsmentben most a vállalatnál másodvonalban dolgozó, a működést, technológiákat jól ismerő szakemberek, illetve az üzem fénykorában vezető szerepet játszó „nagy öregek” vesznek majd részt, akik vissza tudják hozni a régi ízeket, a régi dicsőséget. Az egyik ügyvezető a hentes családból származó, korábban a kombinátban 30 évet ledolgozó Dékány Ferenc a Hajnal-tájnak azt mondta, a legfontosabb most az elvesztett piacok visszaszerzése és minél több ember foglalkoztatása. A szakember úgy számol, a január végi indulás után március elején, de húsvét tájékára mindenképpen a boltok polcain kell, legyen a gyulai kolbász.
hirado
2013.01.14. 09:08