
Még mindig tart a szüret a Hajós-Bajai borvidék egyik borászatában. Mostanra lett ugyanis elég hideg ahhoz, hogy leszedjék a szőlőt a jégborhoz. Mindössze 5-6 borász készíti ezt a különleges desszertbort Magyarországon.
Rajnai rizlinget szednek a Hajós-Bajai borvidéken. Nem véletlenül ilyen kései a szüret, ugyanis ahhoz, hogy jégbort készítsenek, teljesen meg kell fagyniuk a szemeknek.
Csütörtökön - 7 fokban szüretelték a szőlőt. A bogyókban ilyenkor már megfagy a víz, a cukortartalom pedig koncentrálódik, többek között ez adja a jégbor különleges édes ízét.
„Sokkal korábban lehűl itt a levegő, és ez lehetőséget teremt a jégbor készítésére. Ezért a borvidékünkön 3-4 cég is megpróbál jégbort készíteni, és azt mondom, kiváló ezek minősége” – mondta a Híradónak Sümegi József borász.
A jégbor az egész világon kuriózum. Az egyik Baja melletti pincészetből például Kínába is szállítanak.
„A borkultúrájuk inkább az édes termékek, az édes borok felé nyit, de emellett a hagyományos a vörös száraz vagy fehér száraz borok is egyre kedveltebbek” – közölte Sümegi Zsombor kereskedelmi igazgató.
A most leszedett és még fagyott állapotban préselt szőlőt csak három év múlva értékesítik, a jégbort addig tölgyfahordókban érlelik.
hirado
2012.12.06. 22:06