
Vannak olyan települések ahol a megélhetés forrása a kincset érő szarvasgomba. Már a középkorban is keresték, de az első világháború után idehaza is kiveszett a kultúrája. Ennek oka, hogy átalakult a társadalom, a második világháború után pedig nem volt rá kereslet – mondta a Híradónak Bagi István szarvasgombász.
A szarvasgomba egyik leggyakoribb lelőhelye magyarországon a Jászság. Némelyik erdőkben mesterséges szaporítású területek is vannak. A valódi szezon az ösz és tél közötti időszak. A tapasztaltabb gombaszedők ilyenkor több száz kiló gombát is találhatnak, ennek értéke több millió forint.
A gasztronómus szerint a szarvasgomba olyan konyhai alapanyag, amelynek a termesztése nagyon körülményes és különleges szakértelmet igényel. A vidékfejlesztési minisztérium a következő évtől képezné a gombaszedőket.
Nagyon gyakran korán szedik föl, nem hagyják megérni – magyarázta a Híradónak Harmat Csaba gasztronómus.
A szakemberek szerint a szabályozás az erdők élővilágára is hatna, mert a gombakeresők sokszor olyan természeti értékeket is tönkretesznek, melyek az erdők életében fontos szerepet játszanak.
hirado
2012.03.27. 00:31