Zacher Gábor az Erzsébet kórház toxikológiai osztályának főorvosa elmondta: Magyarországon először vált ismertté ilyen típusú mérgezés. Az orvos szerint a nagy testű tengeri halak tartósítása közben előfordulhat, hogy hisztamin szabadul fel, ez okozza a scromboid típusú megbetegedéseket.
A főorvos hangsúlyozta: ezért a kémiai változásért nem tehető felelőssé sem az importőr, sem az eladó, ugyanis külső jelből nem állapítható meg, hogy tartósítás közben végbemegy-e ez az átalakulás. A tünetek a fogyasztás után 15-20 perccel bőrkiütések formájában jelentkeznek. Az allergia gyógyszerrel kezelhető.
A mérgezés háttere
A scromboid vagy hisztamin mérgezést bizonyos halfajok uszonyában található bakteriális hulladék okozza. Ilyenek lehetnek a tonhal, makréla, bonito, mahi-mahi.
A tünetek 2 perccel vagy 2 órával a hal elfogyasztása után jelentkeznek, köztük kiütések, hasmenés, arcpír, izzadás, fejfájás, szédülés és émelygés figyelhető meg. Emellett egyes igen érzékeny emberek a száj feldagadását és égését is érzékelhetik, valamint gyomorfájdalmat vagy fémes ízt.
A legtöbben azonban mégis könnyed tüneteket észlelnek, melyek 12 órán belül elmúlnak. A fertőződés egyik oka, hogy kifogás után a halak egyfajta bakteriális bomláson mennek keresztül, mely során a baktériumok lebontják a hal fehérjéit, ezzel olyan melléktermékek keletkeznek - mint a hisztamin. Az ilyen halak fogyasztása embereknél is allergiás reakciót vált ki a felhalmozódott hisztamin miatt.
A kezelés általában nem szükséges, ám az antihisztaminok és az epinefrin bizonyos esetekben enyhíti a tüneteket. A megelőzés egyik módja, ha a tengeri herkentyűket a bomlás elkerülése végett lefagyasztva tartják. Az ilyen halak főzése nem jelent biztonságot, ugyanis a Scombridae családba tartozó halaknál, a hisztamin felhalmozódását okozó allergén hőálló.
[LHP.HU]
2005.02.03. 12:00