
A szakma nemcsak a magas só- és cukortartalmú, hanem a zsíros ételekre, az alkoholra és a cigarettára is kivetette volna az egészségügyi termékdíja
Az egészség érték, tőke, ennek a tudatos elvesztegetése ne maradjon büntetlenül, ezt célozza a népegészségügyi termékadó – jelentette ki Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában.
Szólt arról is, hogy az általuk elkészített törvényjavaslat vonatkozott volna a zsír-, az alkoholtartalomra és a cigarettára is. Arra a kérdésre, hogy elégedett-e elfogadott törvénnyel, azt válaszolta: minden lépéssel elégedett lehet az ember, hiszen korábban nem volt semmilyen szabályozás.
Font Sándor, a Fidesz országgyűlési képviselője a műsorban arról beszélt: téves a csipszadó, vagy a hamburgeradó elnevezés, a törvényben ugyanis nem nevesítettek termékeket, csak termékanyagot, nevezetesen a sót és a cukrot. Ha ezek meghaladnak egy bizonyos mennyiséget, a termék akkor esik az adó hatálya alá.
Arra a felvetésre, hogy terveznek-e a törvény kapcsán további módosításokat, úgy fogalmazott: ez egy gyakorlópálya, majd meglátják az eredményeket, tapasztalatokat.
Annak kapcsán, hogy a gyártók a 20 milliárdos adóteher miatt 2 ezer munkahely megszüntetését helyezték kilátásba, Csiba Gábor azt mondta: a gyártók mindig ezzel riogatnak, de ezt többnyire nem váltják be.
Font Sándor megemlítette: ezeket a cégeket próbálják egészségesebb termékek gyártása felé terelni. A népegészségügyi termékadóból befolyó pénzt pedig csak népegészségügyre fordítják – szögezte le.
hirado
2011.07.04. 10:56