HIRDETÉS
HIRDETÉS

HÍREK > BELFÖLD > Hagyományos kovászos kenyerekkel a silány szupermarket-kínálat ellen

t: 119

Hagyományos kovászos kenyerekkel a silány szupermarket-kínálat ellen

Egy kilósnak néz ki, mégis csak félkilós. Becsapós a hipermarketek három óra alatt elkészített, sok esetben tartalom nélküli felfújt kenyere. A pékek azt mondják, jelenleg jó kenyér híjján van a magyar piac. Ezért úgy döntöttek, ismét életre keltik az elmúlt évtizedben elfelejtett hagyományos magyar kenyeret. Terveik szerint a félbarna kenyér kovászos technológiával, adalékanyag hozzáadása nélkül 6-8 óra alatt készülne el. A szakma úgy gondolja: igény volna a jó minőségű termékre, de egyelőre csak az ár dönti el azt, milyen pékáruval tömjük a hasunkat.

Werli József, a Magyar Pékszövetség szakmai titkára: "A valós igény nagyobb lenne, ha a fizetőképes kereslet lenne a fogyasztók részéről. Most a biológailag értékesebb, a teljes kiőrlésű, a magvakat tartalmazó rozskenyerek körülbelül három-négy százalékot jelent ma. Ez lassan növekszik, én azt hizsem, mivel ezek a termékek magasabb árfekvésű termékek, ha itt lényegesen változik a lakosság pénztárcája, akkor ezek a termékek iránt nagyobb lesz a kereslet."

A magyar kenyér előállítása nemcsak terv. A technológiai kísérleteket már elvégezték, most piaci bevezetésén és az árán gondolkodik a pékszövetség. Terveik szerint nem kerülne sokkal többe, mint a normál fehérkenyér. Az régi/új kenyér ötletéhez a malmok is csatlakoztak.

Makay György, a Gabonaszövetség főtitkára: "Nekünk sokkal jobb lesz, ha teljesebb kiőrlésű lisztet tudunk csinálni, ne adj isten minden péknek egy kicsit más igénye lesz, lehessen igazodni és akkor ez a tömegtermelés és ezzel a "győzzön a legolcsóbb és a legvacakabb" ebből valahogy ki lehessen keveredni. Ezen dolgozunk, hogy ne csak törvényeket hozzanak, hanem mi magunk is kínáljunk olyan portékákat, amit a fogyasztók reméljük, hogy szívesen fogadnak."

Egyelőre száz magyar vásárlóból csak négy dönt a teljes kiőrlésű pékáruk és lisztek mellett, várhatóan azonban néhány éven belül ez az arány akár a tízszeresére is megnőhet.

hirtv

2005.06.06. 23:06

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb hirek