HÍREK >
BELFÖLD > Tiltólistán a chips és a kóla
t: 1500
Tiltólistán a chips és a kóla
Chips, cukrászsütemények, csoki és kóla... a gyerekeket nemigen győzik meg a táplálkozástudomány szakemberei és a tanárok, ha tehetik, leginkább ezeket veszik az iskolai büfében. Márpedig az ilyen ételek, italok hizlalnak, semmi közük az egészséges táplálkozáshoz.
A felmérések szerint a magyarországi lakosság 35 százaléka kórosan túlsúlyos. A 80-as évekhez képest 10 százalékkal nőtt ez a szám. Az elhízott gyerekek aránya másfél-kétszeresére nőtt az utóbbi 5-10 évben egy tavalyi népegészségügyi jelentés szerint. A kövér gyerekek 10-20 százalékánál fordul elő magas vérnyomás vagy anyagcserezavar.
Az oktatási miniszter felkérte a tárca munkatársait, tekintsék át a jogszabályokat, min lehetne változtatni azért, hogy az iskolai büfé kínálata egészségesebb legyen. A Táplálkozástudományi Intézet pedig az Egészségügyi Minisztérium megbízására elkészített egy ajánlást a büfék üzemeltetőinek. Cukrozott, szénsavas üdítőitalok, zsiradékban gazdagabb, fehér lisztből készült sütemények, csokoládé, cukorka, chips, sós ropi – ezeket nem javasolják. Helyettük rostos gyümölcslevet, ásványvizet, pékárut, gyümölcsöt, tejterméket, szendvicset sovány felvágottal, zöldséggel és müzli-szeletet ajánlanak.
– Szeretnénk kérni az iskoláktól, hogy az egészséges táplálkozást segítsék elő, a másik, hogy minden nap valósuljon meg a testmozgás, a harmadik, hogy egészségtant oktassanak, és a negyedik, hogy a gyerekek egészséges személyiségfejlődése érdekében szükséges tennivalókat csinálják meg – mondta Somhegyi Annamária, az Egészségügyi Minisztérium vezető főtanácsosa. Hozzátette: az az iskola, amelyik a négy feladatra vállalkozik, anyagi támogatást kap, és ezt a szerződést csak akkor hosszabbítja meg a tárca, ha a büfét a megfelelő szakmai ajánlások szerint működtetik.
[LHP.HU]
2005.01.13. 11:13
Legfrissebb hirek