
A füstölt-főtt-kötözött sonkának gyakran csak a fele hús, a többi víz, só, cukor, antioxidáns, tartósító, stabilizátor - állapította meg a Kosár fogyasztóvédelmi magazin.
A reklámmentes magazin tesztelői 17 terméket vettek górcső alá, de mindössze három gyártó árulta el a fogyasztóvédőknek, hogy mennyi húst tartalmaz a sonkája. Két olyan termékre is rábukkantak, amelyet nem kevesebb, mint 35 százalék páclével és nyolcféle E-számmal jelölt adalékanyag segítségével gyártanak.
A vizsgált füstölt-főtt kötözött sonka hústartalma 45-70 százalék között van - állapították meg a magazin szakértői. A húskészítmény leírása sokat sejtető: a bevitt páclé mennyisége legalább 25 százalék, sertéstarjából vagy lapockából készül, víz, konyhasó, cukor, stabilizátorok, antioxidáns és tartósító hozzáadásával.
A gyártók nem kötelesek feltüntetni a terméken annak hústartalmát, tehát annyi vizet és más adalékanyagot tehetnek bele a sonkába, amennyit akarnak.
A fogyasztó nem tudhatja, hogy az egyáltalán nem olcsó húskészítményeket megvéve, egyáltalán mit is tesz a tányérjára.
Ennek ellenére a 17-ből 4 minta szerepelt kiválóan, és csupán két termék kapott még megfelelő minősítést.
hirado
2008.01.11. 13:54