HIRDETÉS
HIRDETÉS

HÍREK > BELFÖLD > Borvidékek helyett koncentrált borrégiók alakulhatnak

t: 167

Borvidékek helyett koncentrált borrégiók alakulhatnak

Tokaj-Hegyalja, Eger, Villány, Szekszárd, néhány ismert magyar borvidék a 22 közül. Vannak azonban olyan borvidékek, ahol kisebb területen kevésbé propagált borokat termelnek. A csúcsborászok a bortermelésnek mindössze két-három százalékát adják, nekik eladási gondjaik nincsenek. A termelők nagy része azonban súlyos gondokkal termelési, eladási és marketinggonddal küzd. Az új bortörvény lehetővé teszi, hogy a borvidékek összevonásával koncentrált borrégiók alakuljanak ki.

dr. Botos Ernő Péter, a Szövetkezeti-Borászati Kutató igazgatója: "Ha nagyobb a borvidék, akkor egyrészt azon belül több lehetőség van, a magasabb minőséget kivenni, szabályozni, védett borrá tenni, egyrészt pedig a fogyasztó ezeket a borvidékeket, amiknek nagyobb mennyisége van, jobban megismeri."

Például ha az egri, a bükki, a tokaji és a mátrai borvidék egy felvidéki borrégióvá alakulna, akkor a jól csengő Tokaj név garantálná a kevésbé ismert bükkaljai borok versenyképességét. Ezenkívül olyan fajtákkal lehetne nagyobb piacra kerülni, melyek egységes fajtakarakterrel rendelkezik, nem csúcsbor, de jó minőségű és mind a négy borvidéken megtalálható. Például az alakuló felvidéki borrégió versenyképes terméke lehetne a hárslevelű bor.

dr. Eperjesi Imre, ny. egyetemi tanár (Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem, Borászati Tanszék): "Itt egy ilyen szervezett, marketinmunkával előállított jó minőségű borról van szó, amely, egy ukrán, lengyel, japán, skandináv, angol piacra felajánlható, ahol több millió palackot lehet és kell eladni évente, hogy egy ilyen bor ismerté váljon."

A kisebb vidékeknek egyelőre esélyük sincs nagyobb uniós támogatás lehívásához. Ha azonban borrégiókká alakulnának könnyebben pályázhatnának.

[LHP.HU]

2005.04.25. 18:17

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb hirek