Az 569 forintos fogyasztói ár tette gyanússá az egyik áruházban kapható füstölt, kötözött sonkát. A hússzövetség által megvásárolt két terméket megvizsgálta az Országos Húsipari Kutatóintézet, ahol megállapították: az egyik termék úgynevezett mozaikos húskészítmény, azaz a sonkaként hirdetett áru valójában még a zalai felvágott minőségét sem éri el.
A sonkaügy felveti a beszerzési ár alatti értékesítés problémáját is, amely elsősorban a hiper- és szupermarketek kereskedelempolitikájára jellemző. Egy mai bejelentés szerint a kormány a beszerzési ár alatti értékesítést egy új kereskedelmi törvénnyel kívánja majd korlátozni. De már májusban a kormány elé kerül az a fogyasztóvédelmről szóló előterjesztés is, amely pontosan meghatározza a fogyasztóvédelmi hatóságok feladatait és jogkörét, egyértelművé teszi a bírságolást és bővíti a szankciók körét.
Addig is a magyar húsipari szakemberek azt tanácsolják, hogy a húsvéti sonka vásárlásánál figyeljünk a származási helyre.
"Hadd legyek egy kicsit nacionalista. Én úgy gondolom, hogy a magyar emberek ízvilágát, elvárásait elsősorban a hazai feldolgozók ismerik. Tehát úgy gondolom, hogy elsősorban a magyar gyártók termékeit tudnám ajánlani" - fogalmazott Menczel Lászlóné, a Magyar Húsiparosok Szövetségének titkára.
Élelmiszerbiztonsági hivatal felállítását javasolja a Fidesz. A nagyobbik ellenzéki párt szerint erre azért van szükség, mert az elmúlt időszakban egyre gyakrabban fordult elő, hogy egészségkárosító anyag került az élelmiszerekbe. A javaslat értelmében szabályoznák a hazai élelmiszerek előállítását, és bevizsgálnának minden Magyarországra érkező uniós terméket.
[LHP.HU]
2005.03.17. 23:18