Miközben a hungarikumnak számító makói hagyma egyre jobb minőségű lesz, a termelők sorra veszítik el a piacaikat. A hagymafajták elmúlt két évi nemesítése során létrejött új típusok ugyan kiváló beltartalommal rendelkeznek, a hozamuk azonban fele az uniós versenytársak termésátlagának.
A kereskedők és termelők közül többen azonban úgy látják, hogy hiába ízletes a makói hagyma, ha kevés a hozam, a megrendelők inkább a német, holland vagy lengyel földeken néznek szét. A makói kutatók keresik a megoldást, de ennek a tudomány is gátat szab.
Miközben a kutatók keresik a tudományos kompromisszumot, a termelők számolnak. Hiszen az uniós vetélytársak akár alacsonyabb áron nagyobb mennyiséget is forgalmazhatnak, a makói hagyma pedig még a hazai üzletek polcairól is kiszorul. Emiatt az állami támogatással együtt is csaknem ötven százalékkal többe kerül a magyar gazdáknak a vöröshagyma előállításának kilója, mint amennyit a felvásárlók adnak a terményekért.
[LHP.HU]
2005.03.14. 17:25