HIRDETÉS
HIRDETÉS

HÍREK > BELFÖLD > A makói hagyma kiszorul a piacról

t: 296

A makói hagyma kiszorul a piacról

Miközben a hungarikumnak számító makói hagyma egyre jobb minőségű lesz, a termelők sorra veszítik el a piacaikat. A hagymafajták elmúlt két évi nemesítése során létrejött új típusok ugyan kiváló beltartalommal rendelkeznek, a hozamuk azonban fele az uniós versenytársak termésátlagának.

A kereskedők és termelők közül többen azonban úgy látják, hogy hiába ízletes a makói hagyma, ha kevés a hozam, a megrendelők inkább a német, holland vagy lengyel földeken néznek szét. A makói kutatók keresik a megoldást, de ennek a tudomány is gátat szab.

Miközben a kutatók keresik a tudományos kompromisszumot, a termelők számolnak. Hiszen az uniós vetélytársak akár alacsonyabb áron nagyobb mennyiséget is forgalmazhatnak, a makói hagyma pedig még a hazai üzletek polcairól is kiszorul. Emiatt az állami támogatással együtt is csaknem ötven százalékkal többe kerül a magyar gazdáknak a vöröshagyma előállításának kilója, mint amennyit a felvásárlók adnak a terményekért.

[LHP.HU]

2005.03.14. 17:25

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb hirek