
Itt a nyaralási, utazási szezon, s a turista kicsit mindíg zavarban érzi magát, vajon mennyi az idegen országban mennyi borravalót szokás adni és miként, mennyi az az összeg, amivel nem teszi nevetségessé magát, de nem is kell szégyenkenzie.
Ha a taxisofőr segítőkész, az étteremben pedig elsőrendű a kiszolszgálás, akkor a turisták szívesen adnak borravalót. Csakhogy amit az egyik országban köszönettel elfogadnak, az másutt talán sértésnek számít.
Íme, egy kis áttekintés:
EGYIPTOM: Akárcsak egész Észak-Afrikában, úgy ebben az országban is minden esetben jelentősége van a borravalónak. Étteremben 10-15 százalékot adnak. A taxisofőrnek felkerekítik a fuvardíjat. Szobalányok, csomaghordozók és más szolgáltatásokat teljesítők örülnek, ha borravalót kapnak 1 euró körüli összegben.
KÍNA és JAPÁN: Ebben a két országban nincs hagyománya a borravalónak, sőt, a nemzetközi hotelek kivételével gyakran sértésnek találják. Turisztikai központokban a szolgáltatásokat nyújtó személyzet szívesen elfogad tíz százalékot, a szobalány két-három jüant, az utazás vezetője pedig egy dollárt. Japánban a jó kiszolgálást kis ajándékokkal vagy legfeljebb két dollárral jutalmazzák.
NÉMETORSZÁG: Étteremben és taxizáskor öt-tíz százalék a megfelelő borravaló. Szállodában a csomaghordozó bőröndönként egy euró, a szobalány naponta egy-két euró borravalót kap. A pénzt a vendég elutazás előtt személyesen adja át.
FRANCIAORSZÁG: Étteremben, vagy kávéházban 10-15 százalékos borravalót (le pourboire) szokás adni úgy, hogy távozás előtt az asztalon hagyják. Szállodában nem kötelező a borravaló. A taxisofőr rendszerint 10 százalékos borravalót kap.
GÖRÖGORSZÁG: Éttermekben kereken 10 százalékos borravalót szokás adni, tavernában maximum egy eurót. A szobalánynak rendszerint elutazáskor személyesen adnak kis összegű borravalót. Taxizáskor felkerekítik a fuvardíjat.
NAGY-BRITANNIA és ÍRORSZÁG: Éttermekben 10-15 százalék "tip" (borravaló) a szokásos, Írországban azonban maximum 10 százalék. Amennyiben a számlán már feltüntették a "service charge"-ot (kiszolgálási díjat), akkor kevesebb lehet a borravaló. Kocsmában (pub) a bárpultnál nem adnak borravalót. Aki meg akarja jutalmazni a bárpultost, meghívja őt egy italra. A bőrönd cipelőjének egy font sterlinget adjon a vendég, a taxiban pedig kerekítse fel a fuvardíjat.
OLASZORSZÁG: A gasztronómia területén nem szokás borravalót adni. Gyakori, hogy a számlán "coperto" felirat olvasható, ami azt jelenti, hogy felszámoltak egy bizonyos összeget a terítékért és a kenyérért. Aki nagyon elégedett, az hagyhat az asztalon néhány pénzérmét. Presszóbárokban sem tányér, sem malacpersely nem található erre a célra. Szállodában a szobalánynak hetenként öt euró borravaló jár, a taxiszámlát pedig felkerekítik.
PORTUGÁLIA és SPANYOLORSZÁG: A gasztronómia területén bevett szokás a 10-15 százalékos borravaló. Aprópénz - két vagy öt eurócent - borravalóként adása súlyos udvariatlanság. Taxizás után felkerekítik a fuvardíjat.
THAIFÖLD és MALAJZIA: Ezekben az országokban már nagyon meghonosodtak a nyugati szokások. Éttermekben tíz százalék a megfelelő borravaló. Tíz bathnál (helyi pénznem) kisebb összeg sértésnek számít.
TÖRÖKORSZÁG: A gasztronómia területén tíz százalék "baksis" a szokásos, borravalót nem adni udvariatlanság. Kisebb szívességekért legjobb egy cigarettával megkínálni vagy mással jutalmazni az illetőt. Szállodában ugyanaz a helyzet, mint Németországban. Taxizáskor felkerekítik a fuvardíjat.
EGYESÜLT ÁLLAMOK és KANADA: Étteremben és pizzeriában kötelező a 15-20 százalékos "tip" (borravaló), mert része a munkabérnek. A bőrönd cipelője egy kanadai vagy legfeljebb két amerikai dollárt kapjon bőröndönként borravaló gyanánt. A szobalánynak éjszakánként egy, vagy két dollárt, a taxisofőrnek pedig 15 százalékot adjunk borravalónak.
hirado
2006.06.24. 10:13