HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > NŐI > Wellness > Kinek ajánlható a vízi gimnasztika?

t: 8287

Kinek ajánlható a vízi gimnasztika?

A víz ellenállása nehezíti a gyakorlatokat, ugyanakkor a testhőmérsékletnél hidegebb vízben a szervezet az állandó hő fenntartására törekszik, így a perifériás erek összeszűkülnek, ezáltal megnő a szív felé áramló vér mennyisége. Visszeres megbetegedések esetén ennek kifejezetten nagy a jelentősége. Ilyenkor a tüdő is intenzívebben kezd dolgozni, a hajszálereken keresztül az izmok vérellátottsága javul. Rendszeres tréning esetén azt fogjuk tapasztalni, hogy a szervezet hosszabb ideig képes ellenállni az elfáradásnak. Nagyon jó hatással van az izületekre, mozgásszervi problémáknál, csontritkulásos és asztmás betegeknél, szív- és érrendszeri megbetegedésekben szenvedőknél az egyik legjobb rehabilitációs módszer.

Ajánlják még:


depresszióra, pszichés megbetegedésekben szenvedőknek
túlsúlyosaknak
időseknek
terhes kismamáknak
szülés utáni kismamáknak.

A felsorolásból kiemelném a túlsúlyosak csoportját. A testsúly felesleggel rendelkezők szárazföldön nem végezhetnek nagy intenzitású gyakorlatokat, mert az nagyon megterhelné szervezetüket és az izületeiket. Így a felhajtóerő által létrejött tehermentes állapot ideális számukra a testedzéshez. Igen hatékony végtagsérülések, műtétek után is. Ha lezárult a szakember által vezetett rehabilitációs program, akkor a kondíciójavítás és a sérült végtag újraépítése könnyebb a vízben. Mivel a mozgás során a résztvevőknek nincs alátámasztási felületük, így kénytelenek mindkét testfélt egyszerre, egyforma erővel mozgatni. Ha ez nem sikerül, akkor kibillen az egyensúlyi helyzetük, amelyet maguk is tapasztalnak, és korrigálásra kényszerülnek. Élsportolók kiegészítő edzéseként vagy sérülés utáni rehabilitációként is alkalmazhatják. A sérült sportoló a vízben viszonylag hamar újra kezdheti az állóképességi edzéseket, így elkerülhető a nagyobb visszaesés.

A vízben végzett programok igen hatékonyak a gyermekek koordinációs képességének fejlesztésére is. Többször fordultak hozzám olyan szülők, akiknek gyermekénél problémák jelentkeztek az írástanulásnál. Mivel az írás finomkoordinációk sorozata, ezért az egyszerű gimnasztikai gyakorlatok végrehajtása a vízben kellőképpen fejleszti a koordinációs képességet.
Természetesen létezik néhány betegség, amikor orvosilag ellenjavallt a vízben végezhető programok alkalmazása. Ilyenek például a bőrbetegségek, súlyos tüdőbetegség, nyílt sebek, akut fertőzések és gyulladások, súlyos szívritmuszavar, epilepszia illetve minden betegségnél, ahol folyamatos orvosi kezelés szükséges. Az óra minősége a létszámtól is függ, 10-12 fős az a csoport, amely esetében az oktató még jól átlátja a résztvevőket, mindenkire személy szerint oda tud figyelni, és igény esetén külön gyakorlatot is tud mondani.

hirado

2007.02.22

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok