HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Ünnepi asztal > Hogyan lepjük meg Valentin Napra kedvesünket?

t: 4973

Hogyan lepjük meg Valentin Napra kedvesünket?

Valentin napjának közelségét nem lehet nem észrevenni. Piros és rózsaszín virágok és szívek lepik el a kirakatokat, és úgy tűnik minden a szerelemről, és a szerelmesekről szól. A néhány éve „divatba jött” ünnep azonban fejtörést is okoz a szerelmeseknek: mivel lepjük meg párunkat? A piros szívecskét tartó tizedik plüssfigura már nem biztos, hogy telitalálat, a szív alakú desszert is eléggé elcsépelt ajándék.
Egy kellemes, meghitt vacsora kedvenc éttermünkben már igazi, személyre szóló ajándék lehet, de van még egy ennél is jobb ötlet: főzzünk mi magunk kedvesünknek.
Ez különösen azoktól nagyvonalú ajándék, akiket párjuk nem a konyhaművészete miatt szeret.

Hogy is kezdjünk hozzá?

Először is keressünk egy olyan ételt, amit biztosan el tudunk készíteni, ami nemcsak egyszerű, hanem rövid idő alatt elkészül (az, aki nem szokott főzni, biztosan nem szeretne órákat tölteni a konyhában).

Biztos tippünk: készítsünk tészta ételt! Lehet saláta, lehet tészta öntettel (kiváló kész öntetek kaphatók), a lényeg, hogy látványos és szépen tálalható, ízletes étel legyen!
Játszhatunk az ételek színeivel, de a mennyiséggel is. Ha nagyobb, pl. csavart formájú tésztát használunk, az étel is nagyobb adagnak tűnik, de mégsem terheli meg párunk gyomrát.
És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a tésztafélék egészségesek is: a szakemberek szerint a legértékesebb élelmiszerek közé tartoznak, könnyen emészthetőek, jól felszívódnak, s élettani szempontból is elengedhetetlen tápanyagokat tartalmaznak, különösen, ha tojásos tésztáról van szó.

Nagyon fontos a tálalás: bármilyen jól sikerült étel értékét veszíti, ha elhanyagoljuk a vacsora kiegészítő elmeit: párunk kedvenc zenéjét, illatát. Aki pedig ragaszkodik a Valentin nap elengedhetetlen kellékeihez is, az az ünnepi asztal és szoba dekoráláshoz használhat néhány szívet, gyertyát és virágot.


Íme, néhány recept:


Sajtos túrós tésztasaláta

Hozzávalók
320 g Gyermelyi négytojásos szarvacska, 150 g túró, 150 g sajt, 20db olívabogyó, 0,5 dl olívaolaj, 2 db citrom, 1 szál sárgarépa, 4 szál újhagyma, 400 g saláta vegyesen, só, oregánó

Vékony metéltre vágjuk a répát, a sajtot, a salátákat és a hagymát. A tésztát összekeverjük a felvágott zöldségekkel, túróval, olívabogyóval. Sóval citromlével ízesítjük, oregánóval fűszerezzük, és az olajjal meglocsolva tálaljuk.




Töltött padlizsán sonkás, paradicsomos kiskagylóval

Hozzávalók
200 g Gyermelyi négytojásos kiskagyló, 2 nagyobb padlizsán, 50g póréhagyma, 200 g sonka, 4 db paradicsom, 2 evőkanál ketchup, só, őrölt fehérbors, 1 ág rozmaring, 200 g mozzarella sajt, 1 dl olívaolaj

A padlizsánokat kettévágjuk és a belsejüket kikaparjuk. Sózzuk, olívaolajjal meglocsoljuk és sütőben 200 °C-on 10 percig sütjük őket. A maradék olívaolajon megfuttatjuk a fél karikára vágott póréhagymát, rátesszük a padlizsánok apróra vágott belsejét, majd vékony csíkokra, esetleg kocára vágott sonkát és 1-2 percig összeaprítjuk. A lehéjazott apró kockára vágott paradicsomot is beletesszük, sózzuk, finomra vágott rozmaringgal, borssal ízesítjük, és a ketchupot belekeverve összerottyantjuk. A ragut és a főtt tésztát egybekeverjük, majd a padlizsánokba töltjük. Felszeleteljük a sajtot és a tésztahalom tetejére elosztjuk. Sütőbe tesszük és 200 °C-on készre sütjük. Ízlés szerint mártással is tálalhatjuk.




Kapribogyós marhatokány csavartcső tésztával

Hozzávalók
320 g Gyermelyi négytojásos tészta, 0,5 dl olaj, 1 fej hagyma, 600 g marhacomb, 5 db csemege uborka, 2 evőkanál kapribogyó, 20 szem gyöngyhagyma, 1 evőkanál mustár, só, őrölt fehérbors, 2 kávéskanál tárkony finomra vágva, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 1 dl fehér bors

A finomra vágott hagymát kevés olajon üvegesre pirítjuk, majd a vékony csíkokra vágott húst rátéve tovább pirítjuk. Sózzuk és kevés víz hozzáadásával lefedve pároljuk. Mikor majdnem puha, betesszük az összevágott kapribogyót, a tárkonyt, csíkokra vágott uborkát, gyöngyhagymát és borssal, mustárral ízesítjük. Amikor megpuhult a hús, tejfölös-lisztes habarással sűrítjük, és a fehérbort hozzáöntve kiforraljuk, majd tésztával tálaljuk.


Szóval, hölgyeim, uraim, elő a főzőkanalat, és lepjük meg kedvesünket egy igazi, Valentin napi vacsorával február 14-én!


lhp

2007.02.12

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Kapribogyós marhatokány csavartcső tésztával
Kapribogyós marhatokány csavartcső tésztával
Sajtos túrós tésztasaláta
Sajtos túrós tésztasaláta
Töltött padlizsán sonkás, paradicsomos kiskagylóval
Töltött padlizsán sonkás, paradicsomos kiskagylóval

Legfrissebb magazinok