„Aromás zöldekkel” fűszerezni sokáig csak a gazdagok kiváltsága volt, hiszen egyedül ők tudták megfizetni a „Kelet drága ajándékait”. Mivel finom új ízekre mindenki vágyik, nem kellett sokáig várni a hazai termesztésű, olcsóbb fűszernövényekre sem. Az európai fűszer-slágerlistát a XVI. században a bors vezette. Illatos ízesítőkkel sokkal izgalmasabbak az ételek, értük érdemes új területeket meghódítani. Magellán, a híres portugál felfedező is így tett, elfoglalta magát a „Fűszerkánaánt”, a Molukki-szigetet.
Miért ennyire imádnivalók a fűszernövények? Szeretjük illatukat, aromájukat, üde zöld színüket és gyógyító erejüket. Nem csak az ételekbe szórjuk őket előszeretettel, szívesen főzünk belőlük gyógyteát is. Forrázd le a leveleket, majd egy pár perc áztatás után „halászd ki őket”! Ha a friss zöldeket szereted, termessz otthon fűszernövényeket, így mindig lesz egy jó adag a kezed ügyében. Cserépbe ültetve akár a konyhaablakban is „szépen eléldegélnek”.
Ajánlom figyelmedbe a citromfüvet és a kakukkfüvet. Citromfűvel ízesítve finom a gyümölcsleves, saláta, szósz, főzelék, gomba-, szárnyas- vagy vadétel. Nem kell belőle sok, mert nagyon domináns fűszer! A citromfű leveléből idegerősítő, nyugtató, altató teát is főzhetsz. Ha egy kis frissítőre vágysz, igyál meg naponta két csésze citromfűteát – délelőtt és kora délután -, melytől garantáltan felpörögsz. Nem csak friss és üde leszel a főzettől, de a látásod is élesedni fog! A monitor előtt sokat ücsörgők nyugodtan teszteljék le!
A franciák kedvenc fűszere a kakukkfű: sülteket, vad- és halételeket, vörösboros mártásokat ízesítenek és színesítenek vele. Erős az illata és az íze, ne szórj belőle sokat az ételekbe. Az akácmézzel ízesített kakukkfűtea csillapítja a köhögést, de ennél „nagyobb tettekre is képes”: segítségével könnyebben leszokhatsz a dohányzásról. Napról napra egyre több kakukkfüvet kell tenned 2,5 dl forró vízhez, és amikor már egy evőkanálnál tartasz, érezni fogod a hatást: a ciginek keserű ízű lesz, és nem lesz kedved elszívni. Immunrendszer erősítőnek se utolsó a kakukkfű, sőt amellett, hogy megacélozza szervezetedet, fiatalít is, hiszen gátolja a sejtek öregedését.
Szépítő és gyógyító teakeverékeket te is készíthetsz, csak a „csodalöttyök” pontos összetételét kell tudnod. A következő két recepthez 30 g különböző gyógynövényre lesz szükséged. Ennyi keverékből 10 csésze teát főzhetsz. Egy teához egy púpozott teáskanál fű kell. A leveleket, a virágokat és a növényeket forrázd le, a termést, a kérget és a gyökereket 2-3 percig főzd. Ha a keverékben van főzni és forrázni való gyógynövény is, akkor válaszd külön őket. Főzés után szórd bele a forráznivalókat!
Hajhullás elleni teakeverék:
8 g nyírfalevél
2 g zsurló
6 g csalánlevél
4 g kamilla
10 g bojtorjángyökér
Erősítő keverék:
6 g csalánlevél
4 g vadárvácska
3 g ibolyagyökér
7 g citromfű
10 g édesköménymag
A receptek Szabó György: Javasasszony unokája című könyvéből valók.
rtlklub