
A „magvas étkezés” már fél siker. Naponta többször eszegess gabonából készült finomságokat, szervezeteddel akkor teszel a legjobbat, ha teljes kiőrlésű, korpát is tartalmazó lisztből készült, növényi magvakkal dúsított csemegékből falatozol. Igaz, hogy a puliszka vagy a zabkása a régi idők eledele, de a nagy öregek jól tudták, hogy mi kell a testnek, hallgass rájuk. Amikor gabonafélékből ütsz össze egy-egy fogást, ne használj zsiradékot vagy sót, inkább zöld és száraz fűszerekkel ízesíts.
Szeresd meg a „zöldeket”! Naponta háromszor rágcsálj zöldséget, gyümölcsöt, kanalazz főzeléket. A hüvelyesekből és sötétzöld levelű zöldségekből készült főzelékek a legegészségesebbek, de a citrusféléket és a lédús paradicsomot se hanyagold. Süti, csoki helyett inkább egy szép pirospozsgás almát nassolj! Az alma sajttal is isteni. Nem hiányozhat a napi menüből a tej, az aludttej, a kefir, a joghurt, a sovány vagy félzsíros túró és a sovány sajt sem.
Húsok nélkül sincsen egészség! Naponta 20 dkg sovány sertés-, baromfi-, marha-, borjúhúst nyugodt lélekkel megehetsz, sőt, „light felvágottakkal” is „megspékelheted” a menüt. A húst kevés zsiradékban süsd meg, zöld körettel tálald. Hal hetente legalább, máj legfeljebb egyszer kerüljön a tányérodra. A „tojásevést” se vidd túlzásba, a leginkább koleszterinbarát megoldás a heti 3-4 darab. (A „tojás fejadagba” az ételek elkészítéséhez felhasznált tojásokat is bele kell számítani.)
Kerülj mindent, ami túl „szirupos”! Ez nagyon jó életvezetési és táplálkozási tanács egyben. A cukorban gazdag falatok és italok gyakori fogyasztásának jól látható külső jelei vannak, ráadásul „szervezeted sem repes a boldogságtól”, ha töménytelen „édes élvezetet” kap. Az édességet gyümölccsel, az édes löttyöket ásványvízzel váltsd ki! Az alkoholos italokról sem kell lemondanod, naponta 2-3 dl sört, 1-1,5 dl bort vagy 2 cl „töményet” nyugodtan megiszogathatsz.
rtlklub