a tésztához: 15 dkg margarin (vaj is lehet) 1 dl (kb. 9-10 dkg) cukor 2 tojás 1 dl kb. (5 dkg) darált mandula 3 dl (kb. 20 dkg) finomliszt 1 kiskanál őrölt fahéj a töltelékhez: 60 dkg alma 2 tojás 1 dl tej 1 csomag vaníliás cukor
A margarint a cukorral jól kikeverjük (robotgéppel magas fokozaton 2 perc alatt), majd a tojásokat egyenként beleütjük. A darált mandulát meg a lisztet hozzáadjuk, és a fahéjjal fűszerezve összedolgozzuk. Ezt a ragacsos masszát vizes kézzel (vagy késsel) sütőpapírral bélelt kisebb (20x30 centis) tepsibe nyomkodjuk úgy, hogy jó ujjnyi magas pereme is legyen. Az almát meghámozzuk, félbevágjuk, magházát kimetsszük, majd húsát fölszeleteljük és sűrűn a tésztára rakosgatjuk. A tojásokat kissé fölverjük, a tejet hozzáadjuk, az almára öntjük. A vaníliás cukorral meghintjük, és előmelegített sütőben, az alsó rácson, nagy lánggal (225 °C; légkeveréses sütőben 200 °C) 25 percig sütjük. Megvárjuk amíg langyosra hűl, szeleteljük és tálaljuk.
a tésztához: 2 dl (kb. 13 dkg) finomliszt (a fele Graham-liszt is lehet), 6,5 dkg margarin, csipetnyi só, kb. 0,25 dl víz, a töltelékhez: 1 kg alma, 1 citrom leve, 4-5 evőkanál barna cukor, fél mokkáskanál őrölt szegfűszeg
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, megsózzuk és annyi vízzel, hogy félkemény tésztát kapjunk, összegyúrjuk. Hűtőszekrénybe tesszük és fél órán át pihentetjük. Közben az almát megmossuk, meghámozzuk, félbehasítjuk, magházát kimetsszük, húsát nagyobb kockákra vágjuk. Citromlevet csöpögtetünk rá, nehogy megbarnuljon, és a cukorral meg a szegfűszeggel összekeverjük. Egy kerek, 20 centi átmérőjű, 10 centi magas tűzálló tálba halmozzuk. A tésztát kinyújtjuk és az almára terítjük, de nem nyomkodjuk rá. Előmelegített sütőben nagy lánggal (225 °C; légkeveréses sütőben 200 °C) 30-35 percig sütjük. A süteményt kanállal szedjük a tányérra. Olyan mintha almapürét kínálnánk egy kis tésztával beborítva. Langyosan, hidegen egyaránt finom.
Elkészítési idő: 1 óra 10 perc.
Egy adag: 353 kcal / 1463 kJ.
a tésztához: 15 dkg finomliszt, csipetnyi só, 6 dkg cukor, 7,5 dkg sótlan vaj, 2 nagy tojás sárgája, fél kiskanál vaníliaaroma vagy 1 csomag vaníliás cukor, kb. 0,25 dl hideg víz, a forma kikenéséhez: 2 dkg vaj, a töltelékhez: 6-8 közepes zöldalma, 1 citrom, 2 nagy tojás sárgája, 1,5 dl tejszín, 1 kiskanál vaníliaaroma vagy 2 csomag vaníliás cukor, 6 dkg cukor
A lisztet a sóval meg a cukorral összekeverjük, a közepébe mélyedést nyomunk és az apróra vágott vajat beleszórjuk. Villával addig keverjük, míg morzsalékos nem lesz. A tojássárgáját a vaníliaaromával meg a vízzel összekeverjük, és a vajas liszttel összegyúrjuk. Letakarva 20 percre hideg helyre állítjuk. Alacsony peremű, 24-26 centi átmérőjű tortaformát kivajazunk, a belisztezett deszkán kinyújtott tésztával kibéleljük úgy, hogy pereme is legyen. Sütőpapírt fektetünk rá és lencsével vagy babbal megszórjuk. Ez arra szolgál, hogy a tészta ne hólyagosodjon föl. Miután ezek a hüvelyesek másra már nem igazán használhatók, célszerű később sütés után egy üvegben hasonló alkalmakra eltenni. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 15 percig elősütjük. A töltelékhez az almát meghámozzuk, félbevágva magházát kimetsszük, húsát csinos cikkekre vágjuk, fél citrom kifacsart levével meglocsoljuk. Az elősütött tésztáról a hüvelyeseket a sütőpapírral együtt levesszük, tetejét az almacikkekkel kirakjuk. A citrom reszelt sárga héjával megszórjuk. A tojássárgáját, a tejszínt a vaníliaaromával meg a cukorral elhabarjuk, és a gyümölcsre öntjük. A sütő középső rácsára téve változatlan lánggal kb. 30 percig sütjük. Langyosan szokás tálalni.
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc.
Egy adag: 337 kcal / 1409 kJ.
6 alma, 20 dkg cukor, 5 dl víz, 12,5 dkg vaj vagy margarin, 3 tojás, 1 citrom héja és leve, 10 dkg mandula, a szemeket borító vékony hártyával együtt, a forma kikenéséhez: 2 dkg vaj
Az almákat meghámozzuk, félbevágjuk, magházukat kivájjuk. 7-8 deka (3 evőkanál) cukorral édesített vízben addig (kb. 5-6 percig) főzzük, amíg meg nem puhul. Ezután jól lecsöpögtetjük, közben a maradék cukrot és a margarint habosra keverjük. A 3 tojássárgáját egyenként hozzáadjuk. A citrom kifacsart levét és reszelt héját meg a darált mandulát belekeverjük. Végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is óvatosan beleforgatjuk. Az almákat magházukkal lefelé alacsony peremű, 23 centi átmérőjű, kivajazott sütőformába rakjuk, és a mandulás masszával leönt-jük. Előmelegített sütőben, a kö-zepesnél kicsit nagyobb lánggal (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C) kb. 20 perc alatt megsütjük. Vaníliaöntettel vagy tejszínhabbal kínáljuk. Langyosan vagy hidegen egyaránt finom.
a tésztához: 4 dl (kb. 26 dkg) finomliszt, 12,5 dkg margarin, fél mokkáskanál só, 0,5 dl hideg víz, a töltelékhez: 75-80 dkg alma, 1 citrom leve, 4 evőkanál (kb. 10 dkg) cukor, 5 dkg margarin, a forma kikenéséhez: 2 dkg margarin
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, megsózzuk, majd a vízzel összegyúrjuk. Folpackba csomagolva 1 órára hűtőszekrénybe tesszük. Az almát megmossuk, hámozás nélkül félbevágjuk, magházát kimetsszük, majd húsát 3 milliméter vastagon fölszeleteljük. A tésztát egy kivajazott, 26 centi átmérőjű, alacsony tortaformába simítjuk úgy, hogy pereme is legyen (a legegyszerűbb kézzel belenyomkodni). Utána az almát körben rárakjuk úgy, hogy a szeletek félig takarják egymást. A citrom levével megöntözzük – vagy ecsettel rákenjük –, majd a cukorral megszórjuk. Az olvasztott margarinnal meglocsoljuk, végül előmelegített sütőben, nagy lánggal (220 °C; légkeveréses sütőben 200 °C) kb. 30 percig sütjük. Mire kihűl, az almából kisült levet a tészta mind beissza, így nem lesz „szalonnás”.