A virsliben az a jó, hogy évszakoktól és ünnepektől függetlenül bármikor megvásárolható és elkészíthető. Sütve, főve, panírozva épp olyan finom, mint levesbetétként, gombócokba töltve, panírozva, csőben sütve vagy salátákba keverve. Elkészíthetjük reggelire mustárral, tojással egy ropogós kifli és egy csésze tea mellé, de ebédek vagy vacsorák feltétjeként is megállja a helyét. És akkor még nem is beszéltünk a gyerekzsúrokról, családi és baráti összejövetelekről, amelyekre apró falatkákat, könnyű salátákat készíthetünk a különféle ízben, színben és formában kapható virslikből.
A vásárlás során azonban nem árt, ha eszünkbe a mondás, miszerint "olcsó húsnak híg a leve". Ha azt látjuk, hogy 1 kg virslit ezúttal akciósan, 199 forintért megvásárolhatjuk, inkább hagyjuk a hűtőpultban az ígéretes csomagot, és válasszunk valódi húsból készült termékeket. Célszerű kisebb kiszerelésben kapható, kevésbé aromás virsliket vásárolnunk, amelyeket aztán kedvünkre felhasználhatunk! És most jöjjenek a receptek!
Tésztában sült virsli zöldséglepénnyel
Hozzávalók: A tésztához: 2 pohár teljes kiőrlésű liszt (1 pohár=2,5 dl), 20 dkg margarin, só, víz. A töltelékhez: virsli. A zöldséglepényhez: kb. 3 pohárnyi reszelt zöldség (krumpli, sütőtök, sárgarépa, fokhagyma, fehérrépa, vöröshagyma), só, curry, bors, sütőpor, 1 pohár tej, sima liszt
Elkészítés: A tésztához valókat jól összedolgozzuk, hogy gyúrható tésztát kapjunk. A virsliket hosszában elvágjuk, utána kettévágjuk. A tésztából kb. 8-10 centi hosszú, kb. 4 centi széles csíkokat vágunk, és feltekerjük a virslidarabokat. Sütőben sütjük, 180 fokon, kb. 40 percig.
A zöldséglepényhez a hozzávalókat összekeverjük fakanállal, annyi liszttel, hogy összeálljon, és kis lepényeket sütünk ki olajon.
Virslisaláta
Hozzávalók: 4 pár virsli, 5 tojás, 4 dl tejföl, 1 evőkanál mustár, 1 nagy tubus majonéz, fehér bors, 1 nagy fej hagyma
Elkészítése: Összekeverjük a tejfölt, a majonézt, és a mustárt. A hagymát apróra vágjuk és azt is hozzáadjuk, megborsozzuk. Közben feltesszük főni a tojásokat és a virslit. A keményre főtt tojások közül 4-et belereszelünk a majonézes öntetbe, majd belekarikázzuk a virsliket. Az 5. tojással díszítjük a salátát.
Gyöngybabos virsli
Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg fehér gyöngybab, 20 dkg spenót, 1 gerezd fokhagyma, 20 dkg apró virsli, 4 dkg vaj, 1 csipet őrölt szerecsendió
Előkészítés: A babot előző nap beáztatjuk vízbe. Főzés előtt leöblítjük, majd bő sós vízben megfőzzük. Amíg fő a bab, megtisztítjuk, megmossuk, és leforrázzuk a parajt. A fokhagymát meghámozzuk, összetörjük. A virslit felkarikázzuk.
Elkészítés: A vajat felforrósítjuk, megpirítjuk rajta a fokhagymát. Amikor a bab már puha, és nincs rajta sok lé, belekeverjük a megfuttatott fokhagymát, a forrázott parajt és a Sózzuk, borsozzuk, és szerecsendióval ízesítjük. Néhány percig forraljuk, és amikor megfőtt a virsli, tálaljuk.
Elkészítés: A főtt tojásokat felkockázzuk, hozzáadjuk a reszelt vöröshagymát, virslit. A két evőkanál zselatint áztatás után felforraljuk, majd hűtés után összekeverjük a majonézzel és a tojás, hagyma és virsli keverékével. Fóliával kibélelt formába öntjük, majd 1-2 órára a hűtőbe tesszük.
Fetás katonák
Hozzávalók kb. 24 kis nyárshoz: 8 virsli, 20 dkg feta sajt, 4 ananászkarika (konzerv), 12 magozott, fekete olajbogyó
Előkészítés: A virslit kb. 2 cm-es karikákra vágjuk. A feta sajtot cérnával kb. 1,5 cm-es kockákra vágjuk. Az ananászt lecsepegtetjük, és a sajthoz hasonló kis darabokra vágjuk.
Elkészítés: Az ananászt fogpiszkálóra húzzuk, felszúrunk rá egy feta sajtot, és ráállítjuk egy virslikarikára. A kis katonákat tálra tesszük. A másik felét olajbogyóval készítjük ananász helyett. A kis katonákat vegyesen állítgatjuk tálra, és így kínáljuk.
Futrinka tésztasalátája
Hozzávalók: 25 dkg kacskaringós tészta, 4 pár füstölt virsli, 10 dkg gépsonka, 1 doboz kukorica, 15 dkg sajt (háromféle: Trappista, Oázis, Pannónia), 2 paradicsom, 1 színes paprika, bármi feldarabolva, ami az ízharmóniába beleillik, 5 dl tejföl, 1-1,5 dl majonéz vagy jogonéz, mustár, citromlé, só, bors, cukor vagy méz
Elkészítése: A tésztát sós vízben megfõzzük, hideg vízzel leöblítjük. Minimális olajat teszünk rá, hogy ne ragadjon össze. A hozzávalókat minél apróbbra vágjuk. A kihűlt tésztát beletesszük egy nagy tálba. Rátesszük a tejfölt, a majonézt és ízlés szerint a fűszereket. Összekeverjük, majd hozzákeverjük a többi hozzávalót. Néhány órát érleljük. Önálló ételként vagy köretként is fogyaszthatjuk.
Előkészítés: A burgonyát megmossuk, és héjában, sós vízben puhára főzzük. Ha megpuhult, leszűrjük, ha kissé kihűlt, megtisztítjuk, és amikor teljesen kihűlt, karikákra vágjuk. A virslit is felkarikázzuk. A hagymát meghámozzuk, vékony karikákra vágjuk.
Elkészítés: A francia salátaöntethez a hozzávalókat 1 dl vízzel csavaros tetejű kis üvegben simára rázzuk, majd tálba öntjük. Beletesszük a virslit, a hagymát, majd a burgonyát és a zellerzöldet is beleforgatjuk. Hogy jól összeérjenek az ízek 2,5-3 órára hűtőbe tesszük (ha egy napot áll, még ízletesebb). A csírával megszórva, a salátával díszítve tálaljuk.
Húdejó tarhonya
Hozzávalók: tarhonya, füstölt virsli, zöldborsó (mirelit és konzerv is lehet), paradicsom, pirospaprika, só, bors
Elkészítés: A tarhonyát olajban megpirítjuk, majd bő sós vízben majdnem készre főzzük. Ha elfőtt a víz, hozzáadjuk a karikára vágott virslit, a meghámozott és felszeletelt paradicsomot, majd ízlés szerint fűszerezzük. A végén belekeverjük a zöldborsót. Mikor az egész átmelegedett, levesszük a tűzről. Bármilyen savanyúság passzol hozzá.
Előkészítés: A rizst sós forró vízben a tasakon olvasható utasítás szerint megfőzzük. A sajtot gyufaszálnyi metéltre aprítjuk. A póréhagymát megtisztítjuk, és vékony karikára szeleteljük. A kaprot megmossuk, és apróra vágjuk.
Elkészítés: A virslit megfőzzük, majd kb. 2 cm-es karikákra vágjuk. A rizs leszűrjük, lecsepegtetjük. Tálba borítjuk, és kihűtjük. A rizst, a sajtot, a pórét, a virslit, mély salátástálba tesszük, és jól összekeverjük. A joghurtot egy kisebb mély tálkába öntjük, hozzáadjuk a citromlevet, a majonézt, a kaprot, megsózzuk, borsozzuk, és jól összekeverjük. A salátára öntjük. Díszítésül megszórjuk az olajbogyóval, és friss kenyérrel vagy pirítóssal tálaljuk.
Előkészítés: A burgonyákat megmossuk, hideg vízben feltesszük főni, és 30 perc alatt puhára főzzük. Közben lehúzzuk a virsli héját, feldaraboljuk. A petrezselymet leöblítjük, apróra vágjuk.
Elkészítés: Felforrósítjuk az olajat, és a virslit 4-5 percig pirítjuk benne. Kiszedjük, és hagyjuk kihűlni. A burgonyákat még melegen meghámozzuk, krumplinyomóval áttörjük. Hozzáadjuk a virslit, a reszelt sajtot, a tojássárgáját, a petrezselymet, egy csipet szerecsendiót és az ételízesítőt. Alaposan összekeverjük. Az elkészült masszából kerek kroketteket formázunk, és enyhén összenyomjuk, hogy 5-6 cm átmérőjű korongokat kapjunk. 4. Lisztbe, egy csipet sóval felvert tojásba, majd a zsemlemorzsába, panírozzuk, végül bő, forró olajban kisütjük. Egyszerre keveset tegyünk a serpenyőbe, és addig süssük, amíg aranybarnák lesznek. Szalvétára szedjük, lecsöpögtetjük, és azonnal tálaljuk.