a rántáshoz:
· 2 evőkanál olaj
· 2 evőkanál liszt
· egy fél citrom leve
· 1 dl tejföl
A csontot a megtisztított tüdővel és a szívvel két liter vízben feltesszük főni, és sóval, babérlevéllel ízesítjük. Ha félig megpuhult, beletesszük a vékony metéltre vágott zöldséget és a kelkáposztát, majd teljesen puhára főzzük. Végül belerakjuk a májat is, és még tíz percig forraljuk. Tálalás előtt a tüdőt és a szívet kivesszük, laskára vágjuk, majd a levesbe visszatesszük. Az egészet világos rántással besűrítjük és citromlevével savanyítva, tejföllel gazdagítva adjuk az asztalra.
Almás csirkeaprólék leves
· csirkeaprólék
· 40 dkg alma
· 1 dl tejföl
· 1 evőkanál liszt
· só
· csipetnyi cukor
Hideg sós vízben feltesszük főni a csirkeaprólékot, hogy kb. két liternyi legyen a leve. Amikor már féli puha, beletesszük a megtisztított, feldarabolt – lehetőleg nem szétfővő fajta – almát. Mikor a hús és az alma is megpuhult, a liszttel simára kevert tejföllel besűrítjük, és még egyszer felforraljuk. Egy csipet cukorral „szelidíthetjük” a leves ízét.
A zsíron megpirítjuk a kenyérszeleteket, majd kiszedegetjük belőle. Visszamaradt zsírjában megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, és felengedjük másfél liter vízzel. Levesízesítővel és a szerecsendióval fűszerezve felforraljuk, és beletesszük a kenyérszeleteket. Hozzáadjuk a paradicsomot, a zöldpaprikát és a karikára vágott kolbászt, felforraljuk, majd az ecettel savanyítjuk. Végül egyenként beleütjük a tojásokat, és lassú tűzön még öt percig főzzük. Tálalás előtt petrezselyemzölddel meghintjük.
Kissé kikeverjük a hússzeleteket, bőrüket egycentis közökben bevagdossuk, nehogy sülés közben összekapjon. Megsózzuk, lisztben megforgatjuk, és a forró zsírban hirtelen kisütjük, de úgy, hogy a közepe maradjon nyers. A húst kivesszük, félretesszük, visszamaradt zsírjában világosra pirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk az összetört fokhagymát, a paprikát és a köményt. Felengedjük egy kevés vízzel, beleforgatjuk a levétől kinyomkodott káposztát, és tűzálló edénybe öntve, tetejére fektetjük a bordaszeleteket. Leöntjük 2 dl tejföllel, és a sütőben puhára pároljuk. Tálaláskor a maradék tejföllel locsoljuk meg a tetejét.
Fehérpecsenye pikáns mártással
· 1 kg fehérpecsenye (vagy vesepecsenye)
· 1 dl olaj
· 2 dl száraz fehér bor
· 15 dkg gomba
· 1 dl tejföl
· 1 evőkanál ribiszke zselé
· 1 evőkanál mustár
· só
· törött bors
· egy kevés citromlé
· egy kiskanálnyi kapribogyó
Besózzuk, beborsozzuk a húst, és forró olajban átsütjük, majd a borral puhára pároljuk. Amikor már majdnem puha, hozzáadjuk a megtisztított, felszeletelt gombát, és még öt percig pároljuk. A húst kivesszük, felszeleteljük, visszamaradt levébe mustárt, riviszkezselét, egy kevés citromlevet, kaprit és a tejfölt adunk, majd a húst visszatéve jól összeforraljuk.
Birkapörkölt juhász módra
· 1 kg birkahús
· 4 fej vöröshagyma
· egy evőkanál pirospaprika
· 2 cső zöldpaprika
· 1 db paradicsom
· só
Kockákra vágjuk az ecetes vízzel leforrázott, minden faggyújától megtisztított húst, és a karikákra vágott hagymával, zöldpaprikával, valamint a pirospaprikával együtt kb. háromliteres lábasba tesszük. Megsózzuk, leöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és lassú tűzön megfőzzük, majd rövid lére párologtatjuk. Nem tévedés: zsír nem jön bele!
Májropogós
· 50 dkg sertés- vagy marhamáj
· 1 nagy fej vöröshagyma
· 5 dkg liszt
· kb. 10 dkg zsemlemorzsa
· 2 zsemle
· 5 tojás
· só
· törött bors
· majoranna
· a sütéshez bőséges olaj
Átdaráljuk a májat a vízben áztatott, kinyomkodott zsemlével együtt. Egy evőkanál olajon megpirítjuk a finomra vagdalt vöröshagymát, összegyúrjuk a darált májas zsemlével, a fűszerekkel és a 4 tojással, és ha túl lágy lenne, egy kevés zsemlemorzsát is adunk hozzá. Nyolc fasírtszerű szeletet formázunk belőle, és a lisztben, a maradék 1 tojásban, meg a zsemlemorzsában megforgatjuk. Bő, forró olajban ropogósra kisütjük.
Hagymás csirkemáj
· 50 dkg fagyasztott csirkemáj
· 3 fej vöröshagyma
· 2 db paradicsom
· 10 dkg füstölt (császár) szalonna
· 1 gerezd fokhagyma
· fél dl fehér bor
· só
· törött bors
· pirospaprika
· 2 szem szegfűszeg
Felolvasztjuk a májat, majd feldaraboljuk. Leforrázzuk a paradicsomot, a héját lehúzzuk és a belsejét nyolcrét vágjuk. Kockákra vágjuk és kiolvasztjuk a szalonnát, világosra pirítjuk rajta az apróra vágott vöröshagymát, beletesszük a májat és a fokhagymát, s pár percig együtt sütjük. Hozzáadjuk a paradicsomot, a fűszereket és a bort, majd 5-6 percig élénk tűzön pároljuk.
A megtisztított csirkét a zöldségekkel együtt feltesszük főni a sóval, a szemes borssal és a babérlevéllel együtt. Egy másik edényben sós vízben puhára főzzük, majd rózsáira szedjük a karfiolt. Ha a belevalók megpuhultak, először kiemeljük, lebőrözzük, kicsontozzuk, majd akkora darabra vágjuk a csirkét, mintha paprikás csirkét készítenénk. Mindegyiket megforgatjuk kukoricalisztben vagy zsemlemorzsában, törött borssal és reszelt szerecsendióval ízesítjük, és felével kibélelünk egy mély, vajjal kikent tűzálló tálat. Erre fektetjük a szokatlan módon bundázott csirkedarabokat, majd befedjük a maradék zöldséggel. Megöntözzük tejföllel, meghintjük reszelt sajttal, és közepes tűznél a sütőben 8-10 percig sütjük.
SÜTEMÉNYEK
Budai szeletek
· 10 dkg cukor
· 4 tojás
· 1 csomag vaníliás cukor
· 4 dkg vaj vagy margarin
· 15 dkg őrölt mandula
· 7 dkg főzőcsokoládé
· 2-3 evőkanál zsemlemorzsa
· fél csomag sütőpor
· a tepsi kikenéséhez zsiradék és liszt
· a mázhoz 10 dkg étcsokoládé
· 2 dkg vaj
Habosra keverjük a cukrot a tojássárgákkal, a vajjal és a vaníliás cukorral (kb. 15 percig), majd hozzáadjuk a mandulát, a meglágyított csokoládét, a sütőport, a zsemlemorzsát és a tojások kemény habbá vert fehérjét. Kizsírozott, kilisztezett tepsiben megsütjük, és ha kihűlt, csokoládémázzal vonjuk be. A gőzön felolvasztott csokoládét simára keverjük a vajjal, és rásimítjuk a tésztára. Hosszúkás szeletekre vágjuk, és mindegyikre egy-egy – a mázból visszamaradt – csokoládéhalmot rakunk.
Mákos béles
a tésztához:
· 30 dkg liszt
· 15 dkg margarin
· 2 tojássárgája
· fél dl tej
· fél csomag sütőpor
· 5 dkg porcukor
· csipetnyi só
a töltelékhez:
· barackíz
· 5 dkg vaj
· 17 dkg porcukor
· 2 dl tej
· 20 dkg mák
· 14 dkg liszt
· fél csomag sütőpor
· 2 tojásfehérje
Összegyúrjuk a tésztához valókat, és két részre osztjuk. Az egyiket kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy közepes nagyságú tepsit. Megkenjük barackízzel. Habosra keverjük a töltelékhez a vajat a porcukorral, hozzáadjuk a tejet, a finomra darált mákot, a fél csomag sütőporral elkevert lisztet, végül a tojások kemény habbá vert fehérjét. A barackízzel megkent lapra simítjuk, és betakarjuk a másik darab, lappá nyújtott tésztával. Tetejét megszurkáljuk, és a sütőben szép pirosra sütjük. Csak hidegen vágjuk fel kockákra.