a tésztához: 3 dkg élesztő, 0,5 dl tej, 3 kiskanál kristálycukor, 50-50 dkg finom- és rétesliszt, 50 dkg margarin, 50 dkg porcukor, 6 tojássárgája, 0,5 dl rum, 2 evőkanál tejföl, 1 citrom reszelt héja, 1 csapott evőkanál só, a tészta nyújtásához: kb. 15 dkg finomliszt, a töltelékekhez: 40-40 dkg darált dió és mák, 40 dkg porcukor, 24 dkg mazsola, 2-3 citrom reszelt héja, 2 csomag vaníliás cukor, kb. 1 dl rum, 1-1,5 dl forralt, kihűtött tej, a tepsi kikenéséhez: 2-3 dkg vaj, a tészta lekenéséhez: 4 tojássárgája
A tésztához az élesztőt langyos tejbe morzsoljuk, a kristálycukrot hozzáadjuk. 10 percig pihentetjük, ezalatt felfut. A kétféle lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, a porcukrot hozzáadjuk. Ezután az élesztővel, a tojássárgájával, a rummal, a tejföllel, a citromhéjjal és a sóval összegyúrjuk. Letakarva egy éjszakára a hűtőbe tesszük. A diótöltelékhez a diót a fele cukorral, a fele mazsolával, a reszelt citromhéjjal, 1 csomag vaníliás cukorral és a rummal összekeverjük. A máktölteléket ugyanígy készít-jük el, a különbség csak annyi, hogy rum helyett tej kerül bele. Mindkettőt letakarjuk, ugyancsak behűtjük. (A mazsolát sütés előtt 1-2 nappal áztassuk rumba, így még zamatosabb lesz. Csak annyit vegyünk ki belőle, amennyi a máktöltelékbe kell, a többi a rummal együtt használható a diótöltelékhez.) Másnap a tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, és meglisztezett gyúrólapon egyenként kb. 3 milliméter vékony, tepsi hosszúságú téglalappá nyújtjuk. Kettőt mák-, kettőt pedig diótöltelékkel megkenünk, majd felcsavarjuk és kivajazott tepsibe rakjuk. A négy rúd pontosan elfér a nagy tepsiben. Két tojássárgájával megkenjük, bő fél órán át pihentetjük. Ezután újból lekenjük a maradék két tojássárgájával. Villával megszurkáljuk, előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 1 órán át sütjük. Ha időközben túlzottan pirulna, alufóliával letakarjuk. Ez a mennyiség kb. 50-50 szelethez elegendő.
Elkészítési idő: 2 óra + pihentetés.
Egy adag: 377 kcal / 1576 kJ.
Italajánlat: édes fehérbor Tokaji Szamorodni Édes '93.
Flódni torta
Hozzávalók
a tésztához: 60 dkg finomliszt, 35 dkg margarin, 1 kiskanál só, 7-8 dkg kristálycukor, 1 dkg élesztő, 2 dl hideg víz, a nyújtáshoz: liszt , a forma kikenéséhez: 3 dkg vaj, a máktöltelékhez: 40 dkg kristálycukor, 2 dl víz, 50 dkg őrölt mák, 6-8 dkg mazsola , (el is maradhat), a diótöltelékhez: 40 dkg kristálycukor, 2 dl víz, 50 dkg őrölt dió, 6-8 dkg mazsola , (el is maradhat), az almatöltelékhez: 1,25 kg alma, 30 dkg kristálycukor, 5-6 dkg zsemlemorzsa, fél kiskanál őrölt fahéj, 1 citrom reszelt héja, a lekenéshez: 1 tojás, a tálaláshoz: , porcukor
A tésztához a lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, megsózzuk, a cukorral, az összemorzsolt élesztővel és a vízzel összegyúrjuk. Letakarva legalább 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Ezután 5 egyenlő részre osztjuk. Az egyiket belisztezett deszkán egy kb. 26 centi átmérőjű körré nyújtjuk, ügyelve, hogy szép szabályos legyen, ezért a tortakarikát ráfektetjük, s ennek mentén a tésztát körbevágjuk. A leeső részeket az egyik tésztacipóhoz gyúrjuk, ahogyan majd a többi maradékot is: ebből lesz a torta oldala, amihez a legtöbb tészta kell. Sütőpapírral bélelt vagy kivajazott tepsire fektetjük, villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 10 perc alatt világosra elősütjük. Ugyanígy még egy lapot sütünk, ezek ugyanis a torta közepére kerülnek, ahol nem sülnének meg. A máktöltelékhez való cukrot a vízzel felforraljuk, majd a mákot belekeverjük, mazsolával gazdagíthatjuk, majd a tűzről levéve hűlni hagyjuk. A diótölteléket ugyanígy készítjük el. Az almatöltelékkel várunk még egy kicsit, mert állás közben sok levet enged. Egy 26 centi átmérőjű, lehetőleg szétszedhető tortaformát jól kivajazunk. Egy kerekre nyújtott tésztalappal - de nem az elősütöttel - az alját kibéleljük. A legducibb cipót hosszú téglalap alakúra nyújtjuk és belülről a forma oldalához tapasztjuk. A diótölteléket rásimítjuk, vizes késsel elkenegetjük. Egy elősütött tésztakorongot ráfektetünk. Erre kerül egyenletesen a máktöltelék, amit a másik elősütött tésztával beborítunk. Most jön az almatöltelék. Ehhez a gyümölcsöt meghámozzuk, durvára reszeljük, majd a többi hozzávalóval gyorsan összedolgozzuk. Az előzőekre rétegezzük, az utolsó, kerekre nyújtott tésztalapot ráfektetjük. A tésztaszélek találkozásánál jól összenyomkodjuk, nehogy a töltelék kifolyjon. A tetejét felvert tojással megkenjük, villával kicifrázzuk. Előmelegített sütőben, nagy lánggal (220 °C; légkeveréses sütőben 200 °C) 35 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni, és csak másnap szeleteljük fel. Tálaláskor a tetejét porcukorral meghintjük.
Elkészítési idő: 2 óra + a tészta pihentetése.
Egy adag: 998 kcal / 4172 kJ.
Italajánlat: édes fehérbor Tokaji Hárslevelű '96.
Gesztenyés fatörzs
Hozzávalók
a tésztához: 4 tojás 10 evőkanál hideg víz 10 dkg (kb. 5 evőkanál) kristálycukor 10 dkg (kb. 5 evőkanál) finomliszt 5 dkg (kb. 2 púpozott evőkanál) porcukor a krémhez: 50 dkg fagyasztott gesztenyemassza 20 dkg natúr (véletlenül sem sós!) vajkrém 0,3 dl rum a mázhoz: 14 evőkanál kristálycukor 6 púpozott evőkanál cukrozatlan kakaópor 6 evőkanál víz 8-10 dkg vaj
A tojásokat szétválasztjuk, sárgájukat a vízzel habosra verjük (konyhai robotgéppel 1 perc), majd a cukorral addig keverjük tovább, míg az utóbbi feloldódik benne, kissé kifehéredik, és tejföl sűrűségű lesz (konyhai robotgéppel 2 perc). A lisztet beleszórjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé evőkanalanként a porcukrot is hozzáadjuk, majd óvatos mozdulatokkal – nehogy összetörjön – az előzőekbe forgatjuk. Végül sütőpapírral bélelt vagy kivajazott és be-lisztezett gáztepsibe simítjuk. Előmelegített sütőben, közepes láng-gal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) 16-17 perc alatt megsütjük. Azon melegében feltekerjük, így hagyjuk kihűlni. A szobahőmérsékleten felengedett gesztenyét a vajkrémmel és a rummal habosra keverjük. A piskótát kihengergetjük, a gesztenyés krémmel megkenjük, újra föltekerjük és a hűtőszekrénybe tesszük. A mázhoz valókat kevergetve 1-2 percig főzzük, kissé hűlni hagyjuk. A kész tekercset – miután 1-2 szeletet levágtunk belőle – a csokoládés krémmel körbekenjük, villával megcifrázzuk. A félretett szeleteket is megkenjük a krémmel (félbe is vághatjuk) és az egész fatörzshöz támasztjuk. Kb. 20 szeletre vághatjuk.
1 tojás 15 dkg porcukor 18 dkg vaj 5 dkg étcsokoládé 5 dkg tisztított mogyoró (legjobb az úgynevezett törökmogyoró) 10 dkg aszalt vagy cukrozott gyümölcs (birsalmasajt is lehet) 5 dkg mazsola 23 dkg rétesliszt 1 csomag (12 g) sütőpor 1 csapott mokkáskanál só 5 tojásfehérje a forma kikenéséhez: 2 dkg vaj 2 evőkanál liszt
A tojást a porcukorral 2-3 perc alatt teljesen simára keverjük a legkönnyebb elektromos habverővel, majd az olvasztott, de nem forró vajjal tovább dolgozzuk. A csokoládét, a mogyorót és az aszalt gyümölcsöt kis kockákra vágjuk (az utóbbit vehetjük eleve így), majd a mazsolával együtt az előzőekhez adjuk. A lisztet a sütőporral összekeverjük, megsózzuk, azután ezt is hozzáadjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatosan nehogy összetörjön a gyümölcsös masszába forgatjuk. Egy egyliteres őzgerincformát kivajazunk, belisztezünk, és a masszát egyenletesen belesimítjuk. Előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit kisebb lánggal (170 °C; légkeveréses sütőben 160 °C) kb. 50 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni.
25 dkg szikkadt fehér kenyér , (kaláccsal még finomabb), 4 dl tej, 4 tojás, 15 dkg kristálycukor, 2 evőkanál narancslekvár, a forma kikenéséhez: vaj, liszt, a krémhez: 15 dkg darabos narancslekvár, 0,3 dl skót whisky
A kenyeret lereszeljük vagy ledaráljuk. A tejet fölforraljuk, a morzsát beleszórjuk, és a tűzről levéve hűlni hagyjuk. A tojások sárgáját egyenként beledolgozzuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé kanalanként a cukrot is hozzáadjuk. A morzsás masszát a narancslekvárral ízesítjük, a tojáshabbal lazítjuk, és kivajazott, kilisztezett, kb. 1,2 literes pudingformába töltjük (ennek hiányában egyszemélyes formákba is tehetjük). Vízzel félig telt tepsibe állítjuk, és előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit erősebb lángon (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C) kb. 40 percig sütjük, gőzöljük. Közben a narancslekvárt a whiskyvel megforrósítjuk. Tálaláskor a pudingot tányérra borítjuk, a mártással leöntjük. Melegen, hidegen egyaránt kitűnő.
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc.
Egy adag: 408 kcal / 1706 kJ.
Italajánlat: whisky.