HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Miből mit főzhetünk? > Gabonatejek házilag

t: 4455

Gabonatejek házilag









Rizstej

1 kg barnarizst kb. 2,5-szeres vízzel felteszünk főni. Amikor a víz tejszerű állagú lesz (kellően sűrű, fehéres-barnás színű), akkor leöntjük a rizsről, és új vizet öntünk a rizsre, majd továbbfőzzük. Mindezt addig ismételjük, míg a rizs „ad tejet”. Egy kiló rizsről 3 óra alatt körülbelül 3-4-szer tudunk vizet cserélni, és összesen körülbelül 1,5-2 liter rizstej nyerhető így. A végén a rizst szitán átnyomkodhatjuk, és ezzel is nyerhetünk még egy kis sűrű rizstejet. A megmaradó rizs sokféle célra felhasználható, kiváló alapanyag például pudinghoz!

Mandulatej

25 dkg mandula kell hozzá. A mandulát meghántoljuk (felforralt vízbe dobva a szemeket ez rövid áztatás után könnyen elvégezhető), majd ledaráljuk, és 1 liter forró vízzel leöntjük (55 °C-ra elég felmelegíteni a vizet). Egy óra állás után átnyomkodjuk, ízlés szerint mézzel, vaníliával ízesíthetjük. Gyermektápszernek is kitűnő!

Szójatej

2,5 dl szójabab és 12 dl víz kell hozzá. A nyers szójababot egy éjszakán át áztatjuk. Másnap a vizet leöntjük, és a babot 12 dl tiszta vízzel turmixgépben pépesítjük. A kapott híg masszát állandó keverés mellett 20-25 percig forraljuk, közben vigyázzunk, mert könnyen kifut. A felfőzött masszát sűrű szitán átszűrjük. A szitán maradó masszából szójatejfölt készíthetünk, ha azt egy kevés szójatejjel összeturmixoljuk, majd további turmixolás közben 1dl hidegen sajtolt olajat és némi citromlevet adunk hozzá.

Tipp: Készíthetünk vaníliás szójatejet is, ha a kész tejbe vaníliarúd kikapart belsejét és egy pici mézet keverünk. Azonban mindig csak annyi szójatejet ízesítsünk, amennyit azonnal elfogyasztunk! (A natúr szójatej hűtőben 3-4 napig is eltartható.)

Megjegyzés: Áztatás közben a vizet lehet cserélni, és a szójabab héját minél jobban eltávolítjuk, annál fehérebb lesz a tej.

Szójatejföl:

2,5 dl előző este beáztatott szójabab
3-4 dl víz
2 dl hidegen sajtolt olaj
1 citrom leve

A megpucolt szójababot a vízzel alaposan összeturmixoljuk. 20-25 percig főzzük, majd leszűrjük. Hozzákeverjük az olajat és a citrom levét.

Megjegyzés: A szójabab héját minél jobban eltávolítjuk, annál fehérebb lesz a tej.

(harmonet.hu)

Linkajánló:


RECEPT ABC,
Alternatív
gyógymódok
,
Egészség, orvos
,
Táplálékkiegészítők
,
Szépségápolás



2006.11.07

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok