HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Miből mit főzhetünk? > Még mindig tökös

t: 4146

Még mindig tökös












Helloween-napi tökleves

Lassan ránk köszönt Helloween napja, és újra itt a sütőtök szezonja. Ne csak díszíts vele, készíts is belőle valami finom fogást estére a szeretteidnek.

Hozzávalók:
• 1 nagy tök
• 1 fej vöröshagyma
• 1 egész gyömbér
• 4 evőkanál olaj
• 2 evőkanál cukor
• 0,5 l erőleves
• 3,5 dl narancslé
• 2 dl tejszín, currypor
• só, őrölt bors
• 2 gerezd fokhagyma
• szerecsendió
• a díszítéshez kevés vágott petrezselyem

Elkészítés:
A tök tetejét levágjuk, a magját és a rostjait eltávolítjuk, a húsát kivájjuk, feldaraboljuk, a tököt pedig sütőbe helyezzük és megpirítjuk. A hagymát megtisztítjuk és kockára vágjuk, a gyömbért meghámozzuk és apróra szeljük. Egy edényben felforrósítjuk az olajat, megdinszteljük benne a tökhúst, a hagymát, a fokhagymát, valamint a cukrot. Az elegyet állandó kevergetés mellett felöntjük az erőlevessel, és fedő alatt puhára pároljuk. Az elkészült levest átturmixoljuk, hozzáadjuk a narancslevet és a tejszínt, végül még egyszer összeforraljuk, sózzuk, borssal, curryvel és szerecsendióval ízesítjük. A forró levest tálalás előtt a tökbe merjük, apróra vágott petrezselyemmel díszítjük.

Elkészítési idő: 45 perc
Kalóriaérték: 300 kcal adagonként


Tökös lasagne

Tálaláskor is bolondíthatjuk még egy kis sajttal.

Hozzávalók:
• 1 sütőtök
• 2 fej vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 10 szárított paradicsom
• 3 dl erőleves
• 1 evőkanál vaj
• 1 evőkanál liszt
• 2,5 dl tej
• őrölt szerecsendió
• 16 lasagnelap
• 15 dkg reszelt sajt
• 2 evőkanál olaj
• só, bors

Elkészítés:
A tököt megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk, a húsát felkockázzuk. A paradicsomot lecsepegtet jük, szárazra töröljük, és vékony csíkokra daraboljuk. A hagymát, valamint a fokhagymát megtisztítjuk, és egészen apróra daráljuk. Egy serpenyőben felfor rósítjuk az olajat, ebbe belehelyezzük az előkészített hozzávalókat, majd a zöldségeket rövid ideig pároljuk, felöntjük az erőleves felével, és körülbelül öt percig főzzük, sóval, borssal ízesítjük. Elkészítjük a mártást: a vajat megolvasztjuk, hozzákeverjük a lisztet, és világosra pirítjuk. A szószt felöntjük a tejjel, tíz percig kis lángon, állandó kevergetés mellett főzzük, majd összeforraljuk. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. Kikenünk zsiradékkal egy tűzálló tálat, aztán felváltva rétegezzük benne a megfőtt lasagnelapokat és a zöldségeket úgy, hogy a műveletet a tésztával kezdjük és fejezzük be. A rakottasra ráöntjük a maradék erőlevest, valamint a mártást, és a reszelt sajttal megszórva előmelegített sütőben, 200 fokon 30 perc alatt készre sütjük.

Elkészítési idő: 50 perc
Kalóriaérték: 530 kcal adagonként


Narancsos töksütemény

Narancs és tök - gondoltad volna...? Isteni!

Hozzávalók a tésztához:
• 25 dkg liszt
• 12,5 dkg vaj
• 6 dkg cukor
• 1 csipet só
• 1 tojás

A töltelékhez:
• 40 dkg kockára vágott tökhús
• 7 dkg cukor
• 2 evőkanál juharszirup
• 4 tojás
• 6 evőkanál kókuszreszelék
• 1 evőkanál étkezési keményítő

A díszítéshez:
• 3 narancs
• 20 dkg cukor

Elkészítés:
A sóval, cukorral összekevert lisztet deszkára halmozzuk, a közepébe mélyedést vájunk, amibe belekerül a feldarabolt vaj és a tojás. A tésztát morzsalékos állagúra gyúrjuk, formázzuk, és 30 percre alufóliával letakarva hűtőbe helyezzük. A tökhúst kevés vízben megpároljuk, turmixgépben pürésítjük. A tésztát kinyújtjuk, majd kibéleljük vele a kikent sütőformát. A tojást és a cukrot habosra keverjük, hozzáadjuk az étkezési keményítőt, a tökpürét, a juharszirupot és a kókuszreszeléket. A keveréket a formába öntjük, és előmelegített sütőben, 180 fokon 45 percig sütjük, aztán kivesszük és hűlni hagyjuk. A narancsot megmossuk, felszeleteljük. Cukorból és vízből szirupot főzünk, és 10 percre belehelyezzük a narancsszeleteket, felforraljuk, majd lehűtjük. Végül a tortát befedjük a kandírozott naranccsal, és bekenjük a cukormázzal.

Elkészítési idő: 70 perc
Kalóriaérték: 540 kcal adagonként


Tökrizottó parmezánnal

Tálaláskor szórjuk meg kakkukfűvel és durvára reszelt parmezánnal.

Hozzávalók:
• 30 dkg rizottónak való rizs
• 50 dkg tökhús
• 1 szál póréhagyma
• 3 evőkanál vaj
• 0,5 l erőleves
• 5 dkg reszelt parmezán sajt
• 2 teáskanál currypor
• a díszítéshez kakukkfű
• só, bors

Elkészítés:
A tököt meghámozzuk, kettévágjuk, kimagozzuk, majd felkockázzuk. Az így kapott tökhúst alufóliába göngyöljük, és 175 fokos sütőben megsütjük. A póréhagymát megmossuk, megtisztítjuk, a fehér és a zöld részeit apróra vágjuk, majd egy evőkanál vajon megpirítjuk, aztán hozzáadjuk a rizst is, amit üvegesre párolunk. A keveréket felöntjük az erőlevessel, amikor a rizs majdnem elfőtte a levét, hozzáadjuk a felkockázott tököt és a curryt. Tálalás előtt a rizottóhoz keverjük a maradék vajat és a reszelt parmezánt, sóval ízesítjük, borssal fűszerezzük.

Elkészítési idő: 60 perc
Kalóriaérték: 420 kcal adagonként


Grillezett sütőtök rucolával

Rucolával, durván lereszelt parmezánnal és kapribogyóval meghintve tálaljuk.

Hozzávalók:
• 80 dkg tökhús
• 6 evőkanál olívaolaj
• 2 evőkanál citromlé
• 1 evőkanál balzsamecet
• 1 kiskanál méz
• 2 evőkanál vágott petrezselyem
• 1 köteg rucola saláta
• 10 dkg durvára vágott parmezán sajt
• 5 dkg savanyított kapribogyó
• só, bors

Elkészítés:
A tököt cikkekre vágjuk, meghámozzuk, megkenjük kevés olívaolajjal, majd egy nagyobb tűzálló tálba helyezzük, és előmelegített sütőben 200 fokon körülbelül 20 perc alatt megpirítjuk. Kivesszük a sütőből, megvárjuk, amíg kihűl, majd egy tálra rendezzük. Elkészítjük a dresszinget: a citromlevet, a balzsamecetet, kevés sót, borsot, a mézet, a petrezselymet és négy evőkanál olajat összekeverünk egy edényben. A rucolát megmossuk, megtisztítjuk, kiválogatjuk, és lecsepegtetjük, a kapribogyót pedig hosszában kettévágjuk. A dresszinget a grillezett tökszeletekre csepegtetjük.

Elkészítési idő: 40 perc
Kalóriaérték : 245 kcal adagonként

(maxima.hu)

Linkajánló:


RECEPT ABC,
Alternatív
gyógymódok
,
Egészség, orvos
,
Táplálékkiegészítők
,
Szépségápolás




2006.10.26

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Helloween-napi tökleves
Helloween-napi tökleves
Tökös lasagne
Tökös lasagne
Narancsos töksütemény
Narancsos töksütemény
Tökrizottó parmezánnal
Tökrizottó parmezánnal
Grillezett sütőtök rucolával
Grillezett sütőtök rucolával

Legfrissebb magazinok