HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > AKI A VIRÁGOT SZERETI... > Gyógy- és fűszernövények > Zöldfűszer az ablakban

t: 2464

Zöldfűszer az ablakban




Persze, ha van egy zsebkendőnyi kis kertünk, akkor kialakíthatunk benne igazi füveskertet. A fű, természetesen nem gyepet jelent, hanem hagyományos értelemben azokat a gyógynövényeket, amelyeket hatásukért, illatukért, vagy ízükért termesztünk.

Már a rómaiak is létesítettek füvészkerteket, dombágyásokban koriandert, kaprot, petrezselymet, rozmaringot és édesköményt neveltek. A középkorban a kolostorok kertjében, ágyásokban termesztették a gyógynövényeket, általában a betegszoba közelében. A legtöbb nagy ház kertjében is nőttek illatos gyógyfüvek, a zöldfűszerek rendszerint a virágok közt kaptak helyet. A gyógynövények felhasználása ma ismét reneszánszát éli, az emberek egyre inkább a természetes, vegyszermentes gyógymódokban bíznak.

A legtöbb gyógynövény jól tűri a cserépben történő nevelést. Jó minőségű, általános földkeveréket vegyünk, és olyan cserepet, amelynek alján vízelvezető lyuk van. Alulra cseréptörmeléket vagy drénréteget terítsünk, hogy elvezesse a gyökerektől a fölösleges vizet. Nyáron a cserepeket besüllyeszthetjük a virágágyásba (ha van), a délvidékről származó növényeket azonban télire fagymentes helyre kell állítani.

Turbolya

Fagytűrő, gyógyhatású nemes fűszernövény
Felhasználás: leveleinek gyöngén édeskés, ánizsos íze a petrezselyemére emlékeztet. Sok benne a C-vitamin, a magnézium, a vas és a karotin. A belőlük készült tea serkenti az emésztést. Friss leveleit salátába, levesbe, csirkére, halra, tojásos ételekbe, mártásba tehetjük.

Termesztés: félárnyékos helyre, könnyű, nem túl száraz talajba ültessük, rendszeresen öntözzük. Késő nyáron is ültethetjük, a fagyok beálltával takarjuk be fóliával.

Tárkony

Fagytűrő, vízigényes, melegkedvelő fűszernövény
Felhasználás: Bársonyos zöld levelei kissé ánizsos zamatúak, enyhén csípősek, csöppet kesernyés ízűek. Jól illik csirkéhez, halhoz, rizshez, zöldbabhoz, salátákhoz. Enyhe érzéstelenítő hatása van, teája enyhíti az álmatlanságot, javítja az emésztést.

Tárkonyecet: készítéséhez kora tavaszi levelei a legjobbak. Egy üveget töltsünk meg friss tárkonylevelekkel. Szorosan töltsék ki az üveget, egészen a tetejéig. Öntsük föl fehérborecettel, és zárjuk le. Ne használjunk fémtetőt, mert rozsdásodik. Egy hónapig hagyjuk a napos ablakpárkányon, időről-időre rázzuk össze.

Termesztés: Jó vízelvezetésű, tápdús talajba, napos helyre ültessük. Óvjuk a túl sok víztől és a hidegtől. Nyár elején nyírjuk meg, hogy a későbbi konyhai használathoz friss leveleket hozzon. Télen fagymentes helyen tartsuk.

Kömény

A kőkorszak óta termesztik konyhai és gyógyászati célra
Felhasználás: a fiatal leveleknek enyhén ánizsos zamatuk van, jól illenek a salátákba és levesekbe. A magokat csak mértékkel használjuk, mert elnyomják az ízeket. Rágcsálásuktól kellemes a lehelet, segíti az emésztést, görcsoldó hatású, gyerekeknek is adható.

Termesztés: szabadföldbe kora ősszel vessük, a csírázás 2-3 hétig tart. Termékeny, jó vízelevezetésű talajba, napos helyre ültessük. A köményt nem lehet cserépben nevelni.

Kardamom

Trópusi eredetű, örökzöld fűszernövény
Felhasználás: aromás, fűszeres, citromos magjával édes és savanykás ételeket, kávét és bort ízesítenek. Levelei összezúzva vagy párolva rendkívül illatosak.

Termesztés: A friss magokat késő ősszel védett helyre ültessük. A csírázáshoz mesterséges megvilágításra is szükség lehet, 14-21 napig tart. Télikertben, üvegházban tartsuk, félárnyékban, teljes napsütésben megsárgulnak a levelei. A magról nevelt növények 5 éves koruk előtt nem virágoznak.

Lestyán

Fagytűrő évelő, a franciák hamis zellernek nevezik
Felhasználás: Húsos zamatot ad az ételeknek, csodálatos levest lehet vele készíteni. A gyönge fiatal leveleket salátába, az összezúzott magokat kenyértésztába, salátába vagy rizsre tehetjük. A gyökerét, lehámozva zöldségként, a levelet és a magot "zellersóként" használhatjuk. A mag vagy a levél főzete az inkontinenciára jótlkony hatású.

Termesztés: a magokat késő nyáron vagy tavasszal védett helyre vessük. A csírázás 6-10 napig tart. Terjedelmes növény, 3-5 év alatt fejlődik ki teljesen. Tápanyagdús közegben cserépben is nevelhető. A levelek akkor maradnak fiatalok, ha rendszeresen szedjük őket.

Mályva

Fagytűrő évelő, ehető, közepes gyógyhatású növény
Felhasználás: a fiatal puha leveleket és a virágrügyeket salátákba tehetjük, vagy zöldségként párolhatjuk. A levelekből és gyökerekből készült főzetét kiütések kezelésére használhatjuk. A húgyúti panaszokat is enyhíti, a köhögést csillapítja.

Termesztés: a magokat ősszel vessük. A cserepet tegyük ki a szabadba. Jó vízelvezetésű, tápdús talajba, napos helyre telepítsük. Cserépben is nevelhető, de túl magasra nő, rendetlen kinézetű lesz. Virágzás után nyírjuk meg,, új hajtásokat hoz, és másodszor is kivirágzik. Ősszel az alső levelekig vágjuk vissza.

Fodormenta

Keresett fűszernövény, fagytűrő, illatos évelő
Felhasználás: enyhíti az emésztési nehézségeket, a hányingert, a felfúvódást. A mentatea segít a megfázáson, hidegen lázcsillapító lemosásra, hűsítésre, toroköblítésre használhatjuk. Leveléből frissítő tea készül, desszertek, koktélok ízesítésére nagyszerű.

Termesztés: Ősszel vagy kora tavasszal gyökérdugványról szaporíthatjuk. Tápanyagban gazdag, jó vízelevezetésű talajba, napos helyre ültessük. Cserépben is nevelhető. Nyáron erősen vágjuk vissza. A leveleket virágzás előtt gyűjtsük.

Rozmaring

Örökzöld rendkívül illatos fűszer- és gyógynövény
Felhasználás: Friss vagy szárított leveleit főleg bárány-, vad-, továbbá szárnyas húsból készült sültek, valamint töltött húsételek ízesítésére használjuk. Fokhagymával és kakukkfűvel társítva roston sülteket, egyéb húsokat fűszerezünk vele, de kerül belőle gombás ételekbe, hagymás pácok és mártások illatosítására is. Átható aromája miatt kis mennyiségben kell adagolni. Enyhíti a másnaposságot, javítja a memóriát, illóolaja a homlokba dörzsölve csillapítja a fejfájást.

Termesztés: A rozmaring fagyérzékeny. Hűvös klímán védett helyen, például déli falak tövében termeszthető. Száraz, meszes talajon jól terem. Legsikeresebben bujtással szaporítható. Szúrjuk le az idős növény fiatal ágait, amelyek hamarosan gyökeret eresztenek. Az ültetés ideje koraősz, ezáltal még a tél beállta előtt megerősödik. Termékeny talajban cserépben is nevelhető. Óvni kell a nedvességtől és a hidegtől.

(nana.hu)

LINKAJÁNLÓ
Alternatív gyógymódok

Egészség - orvos

Szépségápolás

Táplálékkiegészítők

Bio

Recept ABC

Vegetáriánus

Dísznövények

Világörökség



2006.10.18

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok