HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Vadból készült ételek > Megőrzött ízek

t: 3960

Megőrzött ízek









A burgonya népétellé válása előtt búzából, rozsból készítették ezt a pépes, kásás finomságot. Legismertebb változatai a hagymás zsírral, a túróval, tejföllel és az apróra vagdalt tepertővel készített dödölle voltak. Íróink műveiben is gyakran szerepel, például Jókainál, aki a Komárom környéki túrós dödöllét több művében említi. Önálló fogásként, köretként is népszerű volt. Horváth József Elek (1784-1835) akadémikus, tudós pedagógus, kaposvári gimnáziumigazgató Levelek Somogyból című, 1827-ből ránk maradt dolgozatában igazolja a hagyományt: a Zselicben mint a vadhúsok egyik hagyományosan kötelező körítése szerepel.


Vasi vaddisznópörkölt pirított dödölével


Hozzávalók

80 dkg kicsontozott, pörköltnek való vaddisznóhús (legjobb a lapocka, a csülök, a lábszár, a hasaalja) 2 közepes vöröshagyma 8 dkg sertészsír (de 6 evőkanál olajjal is készíthetjük) 3 gerezd fokhagyma 1 kiskanál só 1 mokkáskanál majoránna 2 dl vörösbor 4 szem borókabogyó 2 zöldpaprika, 1 erős paprika 1 evőkanál paradicsompüré 8 dkg füstölt szalonna 1 kiskanál csemege pirospaprika a pirított dödölléhez: 1,2 kg burgonya 1 kiskanál só 20 dkg finomliszt 2 vöröshagyma, 8 dkg sertészsír (vagy 8 evőkanál olaj)


A húst megmossuk, majd forrásban lévő vízbe rakjuk. Fél perc elteltével leszűrjük, lecsöpögtetve hűlni hagyjuk, azután kb. 2 centis kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, s a hússal együtt a forró olajon megpirítjuk. A zúzott fokhagymával, sóval, majoránnával ízesítjük, azután a fele bort és annyi vizet öntünk rá, amennyi épp ellepi. Amint forr, kis lángra állítjuk, és lefödve kb. 2 óra alatt puhára pároljuk. Közben a borókabogyót 1 deci vízben pár percig főzzük, a pörköltre szűrjük, aminek elfövő levét folyamatosan vízzel pótoljuk. Amikor kész, a karikákra szelt paprikákat beledobjuk, a paradicsompürével ízesítjük, és még néhány percig tovább főzzük. A szalonnát apró kockákra vágjuk, kisütjük, a pörcöt szűrőlapáttal kiemeljük belőle. Visszamaradó zsírját a pirospaprikával színezzük, és azonnal fél deci vízzel fölöntjük, nehogy megégjen. A pörkölthöz keverjük a maradék borral együtt, még 2 percig főzzük, és ha kell, utánasózzuk. Amíg a hús puhul, elkészítjük a dödöllét. Ehhez a burgonyát megtisztítjuk, kockákra vágjuk és lábasba tesszük. Annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi, megsózzuk, majd puhára főzzük. A lisztet egy serpenyőben közepes lángon szorgalmasan keverve 8-10 perc alatt zsemleszínűre pirítjuk. A burgonyát főzőlevében fakanállal jól összetörjük, azután a lisztet is beleszórjuk. Erőteljesen keverve (ezt nem lehet elmismásolni) a tűzön 2-3 percig főzzük. Ezután lehúzzuk, és a keverést még 5 percig folytatjuk. Ha kész, félretesszük. Pihenésképpen lereszeljük a vöröshagymát (lehet apróra is vágni), és a forró olajon szalmasárgára pirítjuk. Következik a tálalás: a maradék olajba mártott evőkanállal a dödöllét tányérra szaggatjuk, a pirított hagymával megkenegetjük a szalonnapörccel meghintjük. A pörköltet melléhalmozzuk.


Elkészítési idő: 2 óra 20 perc.
Egy adag: 4469 kcal / 1069 kJ.
Italajánlat: száraz vörösbor Villányi cabernet sauvignon barrique '97.

(eszemiszom.hu)

Linkajánló:


RECEPT ABC,
Alternatív
gyógymódok
,
Egészség, orvos
,
Táplálékkiegészítők
,
Szépségápolás
, bio,
vegetáriánus



2006.10.05

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Vasi vaddisznópörkölt pirított dödölével
Vasi vaddisznópörkölt pirított dödölével

Legfrissebb magazinok