A tradicionális, régi hagyományokon alapuló esküvő manapság már igen ritka, a házasulandók egyre inkább a megszokottól eltérő igényekkel vagy éppen attól sokkal egyszerűbb ötletekkel teli menyegzőről álmodoznak. Az álmok realizálását nagyban meghatározza pénztárcánk vastagsága - akár tetszik, akár nem.
Ha szerencsénk van és kertes házban lakunk - esetleg a családon belül rendelkezik valaki ilyennel -, egy kis átalakítással remek hely lehet a násznép fogadására, amivel egy keveset spórolhatunk a költségeken. Keresni kell egy sarkot, ahol a kerti grillsütő elfér, mellé egy asztalt, ahová majd az ételeket tálaljuk és másikat, ahol az italokból választhatnak. A másik sarokba telepíthetjük a zenét, kedvenc DJ-vel vagy saját magunk által rendelt hazai "sztárokkal".
Fűszercsokor és kitűző
Egy régi szokás szerint a menyasszonyi háznál a legények ingére rozmaringágat fűztek, és ezt a fűszert használták dekorációként, hiszen elég vaskos és erős a szára, pár órát simán kibír víz nélkül.
Felejthetetlen menyasszonyi csokrot készíthetünk mentából, rozmaringból, bazsalikomból, zsályából, babérlevélből, citrom- és kakukkfűből. A fűszerágak szárait csupaszítsuk le, majd tegyük egy nagy vödör vízbe legalább fél napra, hogy jól felszívódjon. A ceremónia előtt pár órával kezdjük el szálanként vegyesen összerakni. Figyeljünk arra, hogy a végeik egyformák legyenek a csokor tetején és próbáljuk félgömb alakúra formázni. A kakukkfűből egy csokornyit fogjunk össze, majd dróttal tekerjük át, és hosszabbítsuk meg a szárát, hogy közé tudjuk fogni. Ha elkészült, az egészet babérágakkal vegyük körül, majd kössük össze durva madzaggal.
Pezsgőspohárban: vendégváró zöldségcsíkok
Fogadjuk a vendégeket nyers, csíkokra vágott zöldségekkel. Színes paprikát, uborkát, cukkínit, zellerszárat és karalábét vágjunk ujjnyi, lehetőleg egyforma csíkokra. Készítsünk hozzá mártogatót: egy tálkába kanalazzunk pár evőkanál majonézt, adjunk hozzá joghurtot, majd magos mustárt, kevéske bors, só és citromlé legyen az ízesítője. Keverjünk hozzá összevágott bazsalikomot, petrezselyem zöldjét és metélőhagymát. Egy-egy kanállal tegyünk pezsgőspoharak aljába és töltsük meg az összevágott zöldségekkel. Tehetünk bele kenyércsíkot és nagy kockára vágott sajtokat is.
Pácolt olívabogyókat is kínálhatunk. Vásároljunk többféle olívabogyót, kapribogyó termését, ecetes fokhagymát, szűrjük le a sós levétől, majd tegyük egy tálba. Csorgassuk meg olívaolajjal, zúzzunk rá egy gerezd fokhagymát, majd tépkedjünk hozzá friss fűszerleveleket: oregánót, kakukkfüvet, és rozmaringot. Daráljunk rá borsot, tehetünk hozzá egy kanálnyi darált erős paprikát, keverjük jól össze és tegyük kis tálkákba az asztalra. (Célszerű mellé rakni egy kis pohárban fogvájót.)
Vizespohárban jöhet mellé a pizzacsík. Ehhez a kinyújtott pizza tésztáját meg kell kenni vékonyan paradicsomos szósszal, majd parmezánnal megszórni. Forró kemencében készre sütni. Ha kihűlt, hosszú, ujjnyi csíkokra kell vágni, vissza kell tenni a sütőlapra, majd pár percig sütni kell, hogy jól megpiruljon és kiszáradjon. Jól fog esni az italok kortyolgatása mellett.
Leves pohárban, tűzről pattant pecsenyék
Száműztük a megszokott lagzis menüt, úgyhogy az Újházi-tyúkhúsleves sztornó, helyette sütögetés a parázson. Bár ha levest mindenképpen szeretnénk, akkor készíthetünk pesztós cukkínilevest. Egy nagy fazékban (egy személyre két deci levest számoljunk) pár gerezd megpárolt fokhagymán dinszteljünk meg egy jó adag felszeletelt cukkínit, majd fűszerezzük fehérborssal, bazsalikommal, adjunk hozzá sót, zöldségleveskockát és pár maréknyi diót. Öntsük fel fele vízzel és tejjel, adjunk hozzá bazsalikompesztót, majd ha megfőtt, merülőmixerrel pürésítsük. Hagyjuk kihűlni, és akár hidegen is tálalhatjuk poharakban. Nem kell mellé kanalat adni, hiszen nincs benne rágnivaló, így simán lehet kortyolgatni.
A grillen mustáros csirke is készülhet. Fűszerezzük mustárral, szórjuk meg borssal és oregánóval, majd kenjük be natúr joghurttal. Sütés előtt kenjük meg a rácsot olajjal és tegyük a parázsra. Cukkínis pulykanyárshoz a kisebb kockákra felvágott pulykát fűszerezzük grill fűszerkeverékkel, csorgassuk meg olívaolajjal, majd fűzzük nyársra felkarikázott cukkínivel és félbevágott gombával. Oldalas is jól pirulhat, ha előtte feldaraboljuk, megcsorgatjuk ketchuppel, majd mustárral és mézzel, mexikói fűszerkeverékkel és fokhagymával tehetjük izgalmassá.
Köret
A köretnek valót is süthetjük a pecsenyék mellett úgy, hogyha az apróbb burgonyákat alufóliába csomagoljuk. Ha ez megtörtént, tegyük a parázsra. Ha megsült, csomagoljuk ki félig, vágjuk hosszában félig, majd kanalazzunk rá tejfölt, és bőven szórjuk meg metélőhagymával.
Csöves kukoricát sem kényelmetlen enni. Vágjuk kétfelé a csuhéból kicsomagolt kukoricákat, majd főzzük meg sós vízben. Kenjük meg vajjal és süssük pirosra a grillen, és ha elkészült, mindkét végébe szúrjunk fogvájót, így könnyedén és kényelmesen tudjuk lerágni a szemeket.
Mediterrán színes sült zöldségekhez vágjunk egyforma falatnyi darabokra cukkínit, színes paprikákat, padlizsánt, lilahagymát és sárgarépát. Csorgassuk meg olívaolajjal, szórjuk meg szurokfűvel, és pirítsuk meg hirtelen a grillplatnin.
(Kaldeneker György receptjei)
A grillezés úgy teljes, ha az szaftos húsok mellé könnyű, de ízletes salátákat, szószokat adunk. Sütés közben cukkinit, paprikát, paradicsomot, padlizsánt is piríthatunk a grillen, és a zöldségekből előre állítsuk össze a salátákat. Ne feledkezzünk meg a legkedveltebb köretről sem, a hajában sült krumpliról.
Caprese - friss sajtos, paradicsom saláta
Hozzávalók 4 főre: 40 dkg mozzarella sajt, 4 nagy, érett paradicsom, 2 csokor bazsalikom, 6 evőkanál Bertolli Extra Szűz olívaolaj, só
Vékonyan szeleteljük fel a mozzarellát és a paradicsomot. Óvatosan tisztítsuk meg a bazsalikom leveleket nedves törlőkendővel. Helyezzük egymásra a mozzarella és paradicsom szeleteket egy tálba úgy, hogy minden szelet sajtra tegyünk egy bazsalikomlevelet, öntözzük meg olívaolajjal majd ízlés szerint ízesítsük sóval.
Tipp:
- a bazsalikomot helyettesíthetjük friss vagy szárított oregánóval
- adjunk a capreséhez kapribogyót vagy apróra vágott olívabogyót
Először is törjük össze az egyik gerezd fokhagymát, majd helyezzük egy kis tálba. Adjuk hozzá az olíva olajat és a citromlevet. Ez lesz a salátánk öntete.
Ezután a megmosott salátalevelekkel béleljünk ki egy salátástálat. Adjuk hozzá a csíkokra vágott sajtot ás a felkockázott sonkát. A második gerezd fokhagymával dörzsöljük meg a pirítósszeleteket majd utána a kockára vágott kenyeret 4 evőkanál olívaolajon a halszeletekkel együtt süssünk meg. A papírtörlőn megszárított halat és kenyeret adjuk hozzá a salátához, végül vegyük ki az összetört fokhagymát a salátaöntetből és öntsük a salátára.
Zöld saláta fetasajttal
Hozzávalók: 1 fej jégsaláta, 1 db kígyóuborka, 1 doboz fetasajt felkockázva, 1 kis üveg olívabogyó, Bertolli Extra Szűz olívaolaj, 1 csokor cikórialevél, 2 fej paradicsom, 1 csokor petrezselyem, 2 dl natúr joghurt vagy kefir
A jégsalátát összetépkedjük, az uborkát és a paradicsomot 1x1 cm-es kockákra vágjuk és összekeverjük. A 2 dl joghurtot finoman elkeverjük, majd az egészet a zöldségekre öntjük. A tetejére fetasajt kockákat és olívabogyókat szórunk és ízlés szerinti ízesítjük Bertolli Extra Szűz olívaolajjal. Cikórialevelekkel és vágott petrezselyemmel díszítjük.
Hajában sült krumpli fűszeres túróval
Hozzávalók: fejenkét egy nagy szétfővő típusú burgonya (20 dkg-os), Bertolli Extra Szűz olívaolaj, alufólia csomagoláshoz
A túróhoz: 25 dkg zsíros túró, 2 dl joghurt, fél citrom leve, egy kis csokor kapor, metélőhagyma és petrezselyem, 1 csomag retek, só, bors
A krumplikat kefével jól megsikáljuk, majd vízben 10 perc alatt előfőzzük. A langyos krumplikat olíva olajjal kint alufóliába csomagoljuk. A kis csomagokat a roston sütő rács szélére pakoljuk, vagy egyenesen a parázsba dobjuk. Addig sütjük, míg a krumplik meg nem puhulnak (kb. 45 perc).
A fűszeres öntethez a túrót elkeverjük a joghurttal, citromlével, borssal, sóval, majd a száráról lecsipegetett kapor és petrezselyem levéllel, és a felvágott snidlinggel. A piros retket gyufaszál vékonyra vágjuk, és ezt is a túróhoz keverjük.
A megsült burgonyákon a fóliát kinyitjuk - de nem vesszük teljesen le, róla, mert abban tálaljuk a krumplit -, középen mélyen bevágjuk, megsózzuk és a fűszeres túróval jól megöntözzük. Pár fűszerlevéllel, retekszeletekkel díszítjük.