HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Télire - saját kezűleg > Befőzés édesen, savanyún

t: 5948

Befőzés édesen, savanyún








A befőzés szükség vagy szenvedély. Szükség, ha az embernek nagy kertje vagy nagy családja van. Ebben a helyzetben érthetően mindenki ragaszkodik jól bevált, kipróbált receptjeihez. De vannak kísérletezőkedvűek, akik szenvedélyesen kutatnak új ízek, különlegességek után, akik nem átallanak akár néhány kilónyi gyümölcs vagy zöldség eltevéséhez is hozzáfogni. Ez az összeállítás nekik szól.

Citromos őszibarackbefőtt

Hozzávalók

50 dkg kristálycukor, 1 g citromsav, 1 citrom, 2 kg magvaváló őszibarack, 3-4 szem ánizs, 2 darabka fahéj

A cukorból 1 liter vízzel szirupot főzünk. A citromsavat belekeverjük és hűlni hagyjuk. A citromot vékonyan meghámozzuk, az őszibarackokat elfelezzük, kimagozzuk, héjukat lehúzzuk. Azonnal üvegekbe rakjuk, és melléjük 1-1 szem ánizst, egy darabka fahéjat meg 2-3 centi citromhéjat dobunk, majd a szirupot rászűrjük. Ha a szirup a gyümölcsöt teljesen ellepte, az üveget csavaros tetővel lezárjuk. Vízfürdőbe állítva a gyöngyöző forrástól számítva 30 percig gőzöljük, majd ebben hagyjuk kihűlni. 6 hónapig biztonsággal eltartható.

Elkészítési idő: 1 óra 15 perc.


Narancsos sárgabarackdzsem

Hozzávalók

2 kg érett sárgabarack, 10 nagy narancs, 2 kg befőzőcukor, 1,5 dl narancslikőr

A barackokat adagonként 1-2 percre lobogva forró vízbe dobjuk. Szűrőkanállal kiszedjük, lecsöpögtetjük, meghámozzuk és elfelezve kimagozzuk. A barackfeleket vékony cikkekre vágjuk és befőzőlábosba dobjuk. Két megmosott narancs héját lereszeljük és a gyümölcsre szórjuk. A maradék 8 narancsot meghámozzuk (vigyázva, nehogy a fehér bundája rajta maradjon), majd mindegyiket félbevágjuk. Egy tányér fölött a gerezdeket a hártyák közül kiemeljük (ezt nevezzük filézésnek) és a barackhoz adjuk. A kicsöpögő levet is a lábasba öntjük. A befőzőcukorral felforraljuk és 3 percig kevergetve főzzük. Az utolsó percben a narancslikőrt is beleöntjük, majd forrón, fertőtlení-tett, meleg üvegekbe töltjük. Csavaros tetővel lezárjuk és fejre állítjuk. Egy óra múlva már végleges helyére, a kamrába, a polcra sorakoztathatjuk.

Elkészítési idő: 1 óra.


Körte gyömbéres narancslében

Hozzávalók

6 nagy érett körte (kb. 1,2 kg), 2 dkg friss gyömbér, 30 dkg befőzőcukor, 1 dl citromlé, 5 szegfűszeg, 2 darabka fahéj, 20 dkg narancslekvár

A körtéket meghámozzuk, elfelezzük, magházukat kivágjuk, és azonnal citromos vízbe rakjuk, nehogy megbarnuljanak. A gyömbért is meghámozzuk és vékonyan felszeleteljük. A befőzőcukrot 7 deci vízben tűzre tesszük. 0,5 deci citromlevet hozzáöntünk, a gyömbért, a szegfűszeget és a fahéjat beledobjuk. Ha forr, a körtéket beleengedjük és 3 percig főzzük. Ezután a gyümölcsöt szűrőkanállal fertőtlenített, meleg üvegekbe szedjük. A narancslekvárt a levébe keverjük, ismét felforraljuk és a körtékre merjük. Lezárjuk és szárazgőzben hagyjuk kihűlni.

Elkészítési idő: 40 perc.


Vörösboros körte, szilva

Hozzávalók

2 citrom, 1,5 dkg friss gyömbérgyökér, 7 kisebb körte (egyenként , kb. 20 dkg), 15 dkg cukor, 1 l félszáraz vörösbor, 2 vaníliarúd, 5 szegfűszeg, 1 kiskanál koriandermag, 2 darabka fahéj, 25 dkg szilva

A citromok héját vékonyan levágjuk, levét kinyomjuk. A meghámozott gyömbért felszeleteljük. A körtéket meghámozzuk, megfelezzük, magházukat kivájjuk. A gyümölcsöket azonnal a citromlébe forgatjuk, nehogy megbarnuljanak. A cukrot egy lábasban világosbarnára karamellizáljuk, a vörösborral felengedjük, s amikor feloldódott, a citromhéjat, a gyömbért, a felmetszett vaníliarudat, a szegfűszeget, a koriandert és a fahéjat beledobjuk. Lefedve 5 percig főzzük, majd az elfelezett körtéket és a kimagozott szilvát beledobjuk, és kis lángon még 10 percig főzzük. Ezután a gyümölcsöt szűrőkanállal, fertőtlenített meleg üvegekbe szedjük, vörösboros levét a fűszerekkel együtt ráöntjük. Ha télire szánjuk, csipetnyi tartósítószert szórunk bele, és szárazgőzben hagyjuk kihűlni. Tartósítószer nélkül lezárva 1 hétig hűtőszekrényben eltartható.

Elkészítési idő: 1 óra.


Paprikasalsa

Hozzávalók

1 nagy húsos zöldpaprika, 1 hagyma, 3 lukullusz paradicsom, 3 evőkanál ecet, 1 evőkanál cukor, 3 evőkanál olívaolaj, só, őrölt bors

A paprikát félbevágjuk, kicsumázzuk, erét eltávolítjuk. A hagymát lehéjazzuk. A paradicsom kocsányát kivágjuk. Mindhárom zöldfélét azonos, körömnyi nagyságú kockákra vágjuk és egy mély salátástálban az ecettel és a cukorral összekeverjük. Megsózzuk, megborsozzuk, végül az olajjal meglocsoljuk. Frissensültek mellé saláta helyett savanyúságként kínáljuk. Hűtőszekrényben több napig eláll.

Elkészítési idő: 15 perc.

(eszemiszom.hu)

2006.08.09

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Paprikasalsa
Paprikasalsa

Legfrissebb magazinok