HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > ÉLETMÓD > Receptek > 20 kalória alatti zöldségek

t: 8330

20 kalória alatti zöldségek

A legtöbb embernek nincs lelki és fizikai ereje ahhoz, hogy a napi talpalás mellett kalóriákat számlálgatva nulla százalékos joghurtokat és répákat rágcsáljon. S ha mégis, estére annyira kiéhezik, hogy hazaérve többet eszik, mint különben, s néhány napos szenvedés után kétségbeesetten konstatálja: a többnapos küzdelem eredménye: + 2-3 kiló. Pedig a megoldás egyszerű. A sült, főtt, párolt és grillezett zöldségek sem hússal, sem tésztával nem hizlalnak. Fontos, hogy rendszeresen étkezzünk, naponta legalább 3-5 alkalommal keveset, és a vacsora időpontja ne legyen később 18 óránál.

Cukkíni

A tökfélék Közép-Amerikában őshonosak. Európába érkezése után nem sokkal kezdődött el nemesítése, és hamarosan megjelentek különféle variánsai. Kimondottan kalóriaszegény, hiszen 100 g 15 kcal-át tartalmaz. Zsengén fogyasztva különösen könnyen emészthető, tökéletes kisgyerekeknek, diétázóknak.

Trükk: A cukkínit csak a főzés vagy sütés legvégén sózzuk, így megőrzi ropogósságát. Ha olajban szeretnénk sütni, forgassuk meg lisztben: így kevésbé szívja magába a zsiradékot, és ropogós marad.

Cukkínis-tojásos saláta

Hozzávalók 4 személyre: 4 főtt tojás, 2 kis zsenge cukkíni, 1 nagy kemény paradicsom, 1 zöld húsú paprika, 1 csokor újhagyma, 1-2 szál halványító zeller, 1 csomag retek, 1 fej saláta, joghurt, só, bors, citromlé

Előkészítés: A tojásokat meghámozzuk, és negyedekre vágjuk. A zöldféléket gondosan megmossuk, és konyhai papírtörlővel szárazra itatjuk.

Elkészítés: Nagy salátás tálba aprítjuk a zöldségeket: a cukkínit vékony hasábokra, a paradicsomot apró kockákra, a paprikát csíkokra, az újhagymát, a halványító zellert, a retket karikára, és lazán összekeverjük. Sóval, fehér borssal, citromlével ízesítjük, és a joghurttal lazán összekeverjük.

Patiszon pörkölt

Hozzávalók: 1 közepes patiszon, 1 kis fej vöröshagyma, 4 főtt tojás, tejszín, pirospaprika, só, bors, étolaj

Elkészítés: A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a pirospaprikát (pörkölt alapot készítünk). A patiszont megpucoljuk, kis kockákra (2x2 cm) vágjuk, a pörköltalapba rakjuk, és megsózva fedő alatt puhára pároljuk. Ha kész, borsozzuk, tejszínnel habarjuk, végül hozzáadjuk a főtt tojást (1 tojást 6-8 szeletre vágok).
Nokedlival tálaljuk.

Cukkínis tészta paradicsommártással

Hozzávalók 4 személyre: 1 csomag (50 dkg) rövidcső tészta, 3 cukkíni, 30 dkg gomba, 3 evőkanál napraforgóolaj, 1,5 dl fehérbor, 2 kis konzerv sűrített paradicsom
Előkészítés: Vizet forralunk a tésztafőzéshez. A cukkínit megmossuk, megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk. A gombát megtisztítjuk, felkarikázzuk.

Elkészítés: Felforrósítjuk az olajat, és megpirítjuk benne a cukkíni- és gombaszeleteket. Ráöntjük a bort, 4 dl vizet és felforraljuk. Belekeverjük a sűrített paradicsomot, és lassú tűzön kb. 1 percig forraljuk. A tésztát a csomagon olvasható utasítás szerint kifőzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük, és a paradicsommártással kínáljuk. Dúsíthatjuk, apróra vágott sült hússal is!

Patiszonos lecsó

Hozzávalók 4 személyre: 1 db közepes patiszon, 4 db közepes paradicsom, 3 db TVpaprika, 1 nagy fej hagyma, 1 pár virsli, 2 evőkanál olívaolaj, 5-6 karika csípős zöldpaprika, 3-4 gerezd fokhagyma, bors, só

Előkészítés: A paradicsomot leforrázzuk, meghámozzuk, gerezdekre vágjuk. A csípős zöldpaprikát megmossuk, felkarikázzuk. A TVpaprikát megmossuk, kicsumázzuk, ereit és magjait eltávolítjuk, majd vékony szeletekre vagy ujjnyi vastag karikákra szeljük. A hagymát meghámozzuk, és apróra felkockázzuk. A patiszont ugyancsak apró kockákra. A fokhagymát megtörjük.

Elkészítés: Az olajon megfonnyasztjuk a hagymát, majd a patiszont belekerverve megpuhítjuk. Ezután belekeverjük a paprikákat és fokhagymát. Puhulásuk után rádobjuk a paradicsomot, ízlés szerint sózzuk, esetleg ételízesítőt használunk. Félig lefedve, mérsékelt tűzön puhára főzzük, végül utánasózzuk. Főtt új burgonyával vagy párolt rizzsel tálaljuk.

Zöldséges tészta

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg tollhegy tészta (penne), 30 dkg gomba, 1 cukkíni, 1 fej hagyma, 2 evőkanál vaj, 12,5 dkg camembert sajt, 1 csokor petrezselyem
Előkészítés: A tésztafőzéshez vizet forralunk. A gombát megtisztítjuk, és vékonyan felszeleteljük. A cukkínit megmossuk, hosszában kettévágjuk, és a gombához hasonlóan felszeleteljük. A hagymát meghámozzuk, felaprítjuk.

Elkészítés: Felforrósítjuk a vajat, megpároljuk benne a hagymát, hozzáadjuk a gombát és a cukkínit, és 10 percig pirítjuk. A tésztát a csomagon olvasható utasítás szerint kifőzzük (nem túl puhára), leszűrjük, lecsepegtetjük. A gombához keverünk egy kevés vizet, és felforraljuk. A sajtot apró darabokra vágjuk, a szószhoz keverjük, és hagyjuk elolvadni. Végül a petrezselymet leöblítjük, apróra vágjuk, és a szószhoz adjuk. A tésztát összeforgatjuk a szósszal, és tálaljuk.

Tökben sült rakott zöldségek

Hozzávalók: 1 tök, 20-20 dkg kelbimbó, karfiol, gomba, sárgarépa, 50 dkg túró, só, kakukkfű, tejföl

Elkészítés: A tököt meghámozzuk, hosszában kettévágjuk és a magházát kivájjuk. A sárgarépát megtisztítjuk és karikára vágjuk, a karfiolt rózsáira szedjük, kelbimbót megtisztítjuk, gombát megmossuk és cikkekre vágjuk, a zöldségeket ezután sós vízben leforrázzuk, és leszűrjük. A túrót áttörjük, hozzákeverjük a zöldségeket, kakukkfűvel ízesítjük, majd az egészet a tökbe töltjük és forró sütőben megsütjük. A zöldséges rakott tököt feldaraboljuk és tejföllel tálaljuk.

Mozzarellával rakott padlizsán

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg padlizsán, 40 dkg paradicsom, 4 szál újhagyma, 2 csomag mozzarella (á 12,5 dkg), 1 evőkanál vágott bazsalikom, 1 dl olívaolaj
Előkészítés: A zöldségeket megmossuk, leszárítjuk. A padlizsánt 3-4 mm vastag karikákra vágjuk, megsózzuk, és 20 percre a hűtőbe tesszük. Karikákra vágjuk a sajtot és a paradicsomot is.

Elkészítés: A padlizsánt, amikor letelt az idő, kivesszük a hűtőből, és forró teflonserpenyőben, szárazon, mindkét oldalát megsütjük. Hőálló tálba teszünk 8 karika padlizsánt, rá paradicsomot, sót, őrölt borsot, pici bazsalikomot, sajtot, és ismét padlizsánt. Addig építjük, amíg a sajt elfogy. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A maradék paradicsomot, padlizsánt és az újhagymát apróra összevágjuk, szintén sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk a maradék bazsalikommal. A keveréket a rakottasra szórjuk, meglocsoljuk az olajjal, és 10-15 percig sütjük a sütőben. Amikor a sajt szépen ráolvadt, kivesszük, és azonnal tálaljuk.

Padlizsános mediterrán saláta

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg orsótészta, 1 padlizsán, 1 csirkemellfilé, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 szál halványító zeller, 1 piros húsú paprika, 1-2 szál friss oregánó (1 teáskanál szárított), 1-2 szál friss bazsalikom (1 teáskanál szárított), 4-5 koktél paradicsom, 5 evőkanál olaj, 3 evőkanál száraz fehérbor
Az öntethez: 2 evőkanál borecet, 1 csokor petrezselyem, 20 dkg feta sajt, 10-12 szem fekete olajbogyó

Előkészítés: Vizet forralunk a tésztafőzéshez. A padlizsánt megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk és besózzuk. A csirkemellet megmossuk, szárazra töröljük, és csíkokra vágjuk. A hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, és felaprítjuk. A halványító zellerszálat megtisztítjuk, felszeleteljük. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, és kockára vágjuk. A zöldfűszereket (oregánó, bazsalikom, petrezselyem) megmossuk és felaprítjuk. A paradicsomot megmossuk, és félbe vágjuk.

Elkészítés: A tésztát sós vízben kifőzzük (kb. 12-14 perc), leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, és nagy salátástálba tesszük. Nagy serpenyőben felforrósítunk 2 evőkanál olajat, beletesszük a csirkemellcsíkokat, és kevergetve kb. 5 perc alatt megsütjük. Kiszedjük, és félretesszük. A visszamaradt olajhoz hozzáadunk még 2 evőkanál olajat, beletesszük a hagymát, a fokhagymát, a zellert, a paprikát, az oregánót, a bazsalikomot, és kevergetve kb. 3 percig pirítjuk. Leöblítjük, lecsepegtetjük a padlizsánt, a serpenyőbe szórjuk, és további 5 percig sütjük. Belekeverjük a paradicsomot, a bort, 3 evőkanál vizet, és kb. 10 percig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. A maradék olajat összekeverjük a borecettel, a petrezselyemmel, sóval, borssal. A párolt zöldségeket összekeverjük a tésztával, a csirkehússal, az öntettel, és lefedve kb. 2 óra hosszára hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek. Tálalás előtt a salátára morzsoljuk a feta sajtot, és az olajbogyóval megszórva, puha kenyérrel tálaljuk.

Padlizsán

Indiai származású zöldség, arab közvetítéssel került Európa mediterrán vidékére. A paradicsomfélék családjába tartozik. Színe lehet lila, sárga és fehér is. Igen jól illeszkedik a diétába, mivel 100 g összesen 18 kcal-át tartalmaz.

Trükk: A padlizsán húsa könnyen barnul, ezért érdemes citromlevet csepegtetni rá, hogy megőrizze világos színét. Ha olajban szeretnénk sütni, előtte sózzuk be, hagyjuk egy órát állni, majd papírtörlővel itassuk le, így kevésbé szívja magába.

Gazpacho

Hozzávalók 4 személyre: 7 nagy paradicsom, 1 uborka, 4 zöld húsú paprika, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál ecet, 1 evőkanál vágott petrezselyem, 1 evőkanál vágott zellerlevél, 12 dkg zsemlemorzsa

Előkészítés: A paradicsomot forró vízbe mártjuk, héját lehúzzuk, kimagozzuk, húsát kis kockákra vágjuk. Az uborkát meghámozzuk, a paprikát kimagozzuk, és mindkettőt a paradicsomhoz hasonló kockákra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, felkarikázzuk.

Elkészítés: A kockákra vágott zöldségekből félreteszünk 4 evőkanálnyit, a többi zöldséget mixerben péppé zúzzuk. A pépet leveses tálba öntjük, összekeverjük az olajjal, az ecettel, a petrezselyemmel, a zellerrel, sóval, borssal ízesítjük, és annyi vizet öntünk hozzá, hogy sűrű levest kapjunk. Végül a zsemlemorzsát is belekeverjük. Ettől bedagad a leves, és szépen fog csillogni. A levest legalább 2 órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt belekeverjük a félretett zöldségkockákat, és tányérokba szedve kínáljuk.

Fotó: Kerekes, Komáromi
Forrás: Mindmegette

(nana.hu)

LINKAJÁNLÓ
Alternatív gyógymódok

Egészség - orvos

Szépségápolás

Táplálékkiegészítők

Bio

Recept ABC

Vegetáriánus

Dísznövények

Világörökség




2006.07.24

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Cukkínis-tojásos saláta
Cukkínis-tojásos saláta
Zöldséges tészta
Zöldséges tészta
Mozzarellával rakott padlizsán
Mozzarellával rakott padlizsán
Padlizsános mediterrán saláta
Padlizsános mediterrán saláta
Gazpacho
Gazpacho

Legfrissebb magazinok