Grillpartit csaphatunk akár váratlan vendégek tiszteletére, de előre meg is tervezhetjük, ilyenkor nagyszabású kerti buli kerekedhet belőle. Az otthon talált élelmiszerekből, italokból, valamint a hamarjában vásárolt dolgokból is igazán ízletes falatokat lehet készíteni.
Természetesen, ha az egész baráti társaságot meghívjuk, és valami különlegeset szeretnénk sütni, akkor nem árt előre felkészülni. Ha van időnk előkészíteni a grillpartit, nem kell attól tartanunk, hogy megfeledkezünk valamiről, nem kell kapkodni, és vendéglátóként is békében élvezhetjük a lakomát. Ha barátainkkal, rokonainkkal megbeszéltük az időpontot, akkor jöhet a pontos tervezés. Először írjuk össze a pontos létszám és a menü ismeretében a hozzávalókat.
Egy héttel a parti előtt már megvásárolhatjuk a húsokat, beszerezhetjük a készen kapható szószókat, vegyes savanyúságot, a faszenet, az alufóliát, a mélyhűtött élelmiszereket, az italokat és a dekorációs anyagokat. Egy-két nappal a grillezés előtt vegyük meg a friss zöldségeket, gyümölcsöt. Elkészítjük a páclevet, és a húst bepácoljuk.
A parti napján friss kenyeret, zsömlét, és ha kell, darált húst veszünk. Elkészítjük a mártásokat, behűtjük az italokat. Ha van hozzá kedvünk, energiánk és fantáziánk, akkor díszítsük fel a kertet, teraszt. A friss salátát elkészítjük. Előkészítjük a húst, a zöldségeket és a sütéshez szükséges eszközöket. Indulhat a sütögetés!
A húsokon, kolbászon kívül számos ételféleséget grillezhetünk faszénen. A pácolt hal, a ropogós zöldségek és a lédús gyümölcsök minden igényt kielégítő, valódi grillcsemegék. A grillezett finomságokat ízletes salátákkal, fűszeres mártásokkal, grillvajakkal és pazar öntetekkel gazdagíthatjuk.
Csirkemellfilé
Hozzávalók: 1 közepes cukkíni, só, bors, 4 kisebb csirkemellfilé, 2 húsos paradicsom, szójaszósz, bazsalikom, 8 evőkanál kókusztej, kókuszreszelék, 8 szelet fűszervaj, 2 fűszervajas bagett (késztermék)
Elkészítés: A cukkínit megtisztítjuk, megmossuk és vékony szeletekre vágjuk. Meghintjük sóval, borssal. A csirkemellszeleteket megmossuk, papírtörlővel leitatjuk a nedvességet, és ovális kis szeletekre vágjuk. Elrendezzük a cukkíniágyon és meglocsoljuk szójaszósszal. A paradicsomot megmossuk, kockákra vagdaljuk és bazsalikomlevelekkel együtt elosztjuk a húsérméken. Minden adagot meglocsolunk 2 evőkanál kókusztejjel, megszórjuk kókuszreszelékkel és a tetejére teszünk két szelet fűszervajat. 15 perc alatt hagyjuk a grillen megpuhulni. Meleg fűszervajas bagettel tálaljuk.
Gyümölcsös sertésnyárs
Hozzávalók: 60 dkg sertéshús, 8 magozott aszalt szilva, 8 szelet bacon szalonna, 2 szelet ananász, 1 piros chilipaprika, 4 evőkanál napraforgóolaj, 1 citrom leve és héja, só, bors
Ekészítés: A sertéshúst megmossuk és nagy kockákra vágjuk. Az aszalt szilvákat egyenként bebugyoláljuk egy-egy szelet baconszalonnába. Az ananászszeleteket feldaraboljuk. Kimagozzuk a chilipaprikát, vékony csíkokra vágjuk és belekeverjük az olajból, citromléből és héjból készült páclébe. Sóval, borssal ízesítjük. A húskockákat, az aszalt szilvát és az ananászdarabokat váltakozva 4 hosszú nyársra húzzuk, és megkenjük a chilis olajjal. Előre felforrósított sütőrostélyon minden oldalán kb. 8 percig sütjük, közben időnként megforgatjuk. Körítésnek curryszósz vagy kínai édes-savanyú mártás illik hozzá.
Vegyes nyárs
Hozzávalók: 30 dkg marhahús, 25 dkg borjúhús, 35 dkg sertéshús, 4 kis hagyma, 2 friss pepperoni, 2 kis alma, 2 cukkíni, 1/2 kiskanál só, 1/2 kiskanál bors, 1/2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj
Elkészítés: A húsokat megmossuk, szárazra töröljük, megtisztítjuk az inas részektől és hártyáktól. Egyforma méretű, nem túl apró kockákra vágjuk. Meghámozzuk a hagymát. A pepperonit megmossuk, hosszában felvágjuk, kiszedjük a magját és feldaraboljuk. Megmossuk az almát és félbevágjuk, a magházat eltávolítjuk és szeletekre vágjuk. A cukkínit hosszú darabokra vágjuk. Váltakozva hosszú nyársra húzzuk a húskockát, a hagymát, a pepperonit, a cukkínit és az almaszeleteket. Az olajat elkeverjük sóval, borssal és zúzott fokhagymával, majd a nyársat minden oldaláról jól megkenjük a fűszeres olajjal. A húsdarabok nagyságától függően kb. 20-25 percig sütjük izzó faszénparázs felett, állandó forgatás mellett. Friss fehér kenyérrel és különböző fűszeres öntetekkel tálaljuk.
Roston sült báránykotlett
Hozzávalók: 8 bárányborda (egyenként 10 dkg), 2 evőkanál napraforgóolaj, fűszerkeverék (sült húshoz), 1 bagett, 15 dkg vaj
Elkészítés: A bárányhúst megmossuk, megkenjük olajjal, és mindkét oldalát megszórjuk a fűszerkeverékkel. Forró sütőrostélyra helyezzük, és mindkét oldalán kb. 5 percig sütjük. A bagettet hosszában bevágjuk. Habosra keverjük a vajat, és ízesítjük a fűszerkeverékkel. Megkenjük vele a bagett egyik felét, rányomjuk a másik felét, alufóliába csomagoljuk, és a sütőrácson kb. 10 percig sütjük. Felszeleteljük a bagettet és a megsült báránykotlett mellé kínáljuk.
Szafaládé szalonnával
Hozzávalók: 1csomó zsázsa, 1/2 kiskanál fehér szemesbors, 5 dkg reszelt parmezán (vagy más keménysajt) 2 evőkanál csípős mustár, 4 vastag szafaládé, 4 vékony szelet húsos szalonna
Elkészítés: A zsázsaleveleket finomra vágjuk, a fehér szemesborsot mozsárban durvára összetörjük. Elkeverjük a mustárral a zsázsát, a parmezánt és a borsot. A szafaládéba hosszában nyílást vágunk és megtöltjük a mustárkrémmel. Beburkoljuk a szalonnaszeletekkel és forró grillen megsütjük. Köretnek fejes salátát és bagettet kínálunk.
Hagymás pisztráng
Hozzávalók: 4 filézett pisztráng, 4 fej közepes hagyma, 1 csomag kapor, 8 evőkanál édes szójaszósz, frissen őrölt színes bors
Elkészítés: Hideg vízzel leöblítjük és szárazra töröljük a pisztrángszeleteket. Mindegyiket megfelelő méretű alufóliára helyezzük. Megtisztítjuk a hagymát, vékony karikákra vágjuk, és elosztjuk a halszeleteken. A kaprot megmossuk, lerázogatjuk és durván összeaprítjuk. A szójaszószt elkeverjük a borssal és a kaporral, majd meglocsoljuk vele a pisztrángot. Az alufóliát lezárjuk és a pisztrángfilét forró roston 15-20 percig sütjük.
Egzotikus sügér
Hozzávalók: 2 sügér, 2 evőkanál pirospaprika, 1 zöldcitrom, 4 evőkanál halászléalap, 1 evőkanál citromfű, 4 szelet fokhagymás fűszervaj
Elkészítés: A halat megmossuk, mindkét oldalán ízlésesen bevágjuk. A pácléhez a citromlét összekeverjük a pirospaprikával, a hallével. Meglocsoljuk vele a halat, és 2 órán át állni hagyjuk. A pácolt halat megtöltjük citromlével, és egy-két szelet fokhagymásvajjal. Alaposan bezsírozott grillrácsra helyezzük, és forró roston mindkét oldalát megsütjük. Paprikával, citromfűvel, és fűszervajjal tálaljuk.
Grillezett zöldség
Hozzávalók: Tetszés szerinti zöldségek: cukkíni, gomba, padlizsán, paprika, hagyma, brokkoli, karfiol
Elkészítés: A zöldségeket méretüktől függően szeletekre vagy darabokra vágjuk. Hogy a szemet is gyönyörködtessük, a darabolt zöldségeket színes összevisszaságban szúrjuk fel a nyársra. Kenjük meg olajjal, pikánsan fűszerezzük, és közepes hőmérsékleten úgy sütjük, hogy a zöldség ropogós maradjon. Egészséges, és nagyon fontos.
Zöldségnyárs
Hozzávalók: egy-egy piros, sárga, és zöld paprika, 1 cső kukorica, 2 cukkíni, 10 dkg gyöngyhagyma, 1 evőkanál olívaolaj, színes bors, só, 15 dkg tejföl, 2 kiskanál tzatziki
Elkészítés: Félbevágjuk a paprikát, feldaraboljuk a cukkínit, a kukoricát. A gyöngyhagymát meghámozzuk, és a zöldségdarabokkal váltakozva 4 hosszú nyársra tűzzük. A zöldségket megkenjük az olajjal, megszórjuk sóval és borssal. A nyársakat addig sütjük, hogy a zöldség ropogós maradjon. Elkeverjük a tejfölt a tzatzikivel, egy tálkába töltjük, és a zöldségnyárs mellé kínáljuk.
Göngyölt zöldség
Hozzávalók: 30 dkg padlizsán, só, 40 dkg cukkíni, 10 dkg paprika, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál vegyes fűszerkeverék, 5 evőkanál olívaolaj, bors
Elkészítés: A padlizsánt hosszában vékony szeletekre vágjuk, és alaposan megsózzuk. A cukkíniből vékony szeleteket vágunk, a paprikát csíkokra metéljük. A fokhagymát apróra vágjuk, és a fűszerkeverékkel együtt az olívaolajhoz keverjük. Sóval, borssal ízesítjük. A padlizsánt bekenjük a fűszeres olajjal. Minden két cukkíniszeletre teszünk egy padlizsánszeletet, elosztjuk rajta a paprikacsíkokat, majd felgöngyöljük. Fogvájóval összetűzzük, és forró sütőrostélyon mindkét oldalukon kb. két percig sütjük, míg aranybarna lesz.
Roston sült juhsajt
Hozzávalók: 40 dkg juhsajt, 4 evőkanál kakukkfű, rozmaring, 4 zsályalevél, 20 dkg olajbogyó, 2 kiskanál őrölt bors, 2 evőkanál olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma
Elkészítés: A juhsajtot 4 szeletre vágjuk, egy-egy darab alufóliára fektetjük. A fokhagymagerezdeket félbevágjuk, az olajbogyót felszeleteljük. A juhsajtszeleteket beborítjuk rozmariggal, és kakukkfűvel, egy levél zsályával, fél fokhagymagerezdeket és néhány olajbogyószeletet teszünk rájuk. Megszórjuk borssal, meglocsoljuk olívaolajjal. Az alufóliát szorosan lezárjuk, és a sütőrostélyon kb. 15 percig sütjük.
Töltött burgonya
Hozzávalók: 4 nagy burgonya, 1 nagy sárgarépa, 4 dkg szójacsíra, 20 dkg tejföl, 7 dkg fűszervaj
Elkészítés: A burgonyát megmossuk és alufóliába csomagoljuk. Forró rostélyon kb. 60 perc alatt megsütjük, közben többször megforgatjuk. A sárgarépát meghámozzuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A szójacsírát szűrőben leöblítjük, lecsöpögtetjük. A tejfölt simára keverjük. Kivesszük a burgonyát a fóliából, a tetejét bevágjuk és megtöltjük 2 evőkanál tejföllel. Rászórjuk a reszelt sárgarépát és a szójacsírát. A fűszervajat nyolc szeletre vágjuk sé minden burgonyára két szeletet teszünk. Ízlés szerint köríthetjük salátával és zöldségekkel.
Grillezett gomba
Hozzávalók: 8 nagy csiperkegomba, 30 dkg laskagomba, 4 vargánya, 2 gerezd fokhagyma, 1 csomag turbolya, 1,25 dl napraforgóolaj, 2 evőkanál szójaszósz, frissen őrölt bors
Elkészítés: Megtisztítjuk és megmossuk a gombát, nagyobb szeletekre vágjuk és elrendezzük egy nagy, lapos tálban. A fokhagymát megtisztítjuk, és vékonyka szeletekre vágjuk. A turbolyát megmossuk, lerázogatjuk, finomra aprítjuk. Mindkettőt összekeverjük az olajjal, a szójaszósszal és a borssal, a gombaszeletekre öntjük,, és kb. 60 percig állni hagyjuk. A gombaszeleteket serpenyőbe tesszük és nagy hőmérsékletű roston rövid ideig sütjük.
(nana.hu)