Tisztelet és mérték, ezek a legfontosabb irányadói a toszkán embernek. Rengeteg az olívaolaj, az ételek mégsem tocsognak a nehéz, olajos szószokban. Mindenből használnak, de mértékkel: értékelik, becsülik a föld adományát. Csak hogy az olívaolajnál maradjunk: mindenbe kerül belőle egy kevés, de csak az ízek kiemelésére.
A toszkán ember nem pazarol, nem él nagy lábon, és ez az ételein is látszik. Az ebéd vagy a vacsora több fogásból áll: falatkákkal kezdődik, utána jön az előétel, az első tál étel (primi piatti), hogy végre - majdnem teli gyomorral - elérkezzünk a főételhez, a húshoz. Minthogy drága és kevés volt belőle, ezért előtte már megtöltötték a bendőjüket. Másik érdekesség, hogy rengeteg recept alapja a sótlan fehér kenyér. A mindenféle pástétomokkal és krémekkel kínált fokhagymás-olívás pirítosak alapja, de készítenek belőle salátát, sőt levest is. Ha nem kimondottan kenyérlevest készítenek, a tányér aljára akkor is kerül egy szelet fokhagymás pirítós, és erre merik rá a sűrű, tartalmas levest.
A legfinomabb étkek ízét is lehet fokozni, és ezt az itáliai ember - egyébként a magyar is - jól tudja. Hogyan? Egy pohár könnyű vörösborral, amit tehetünk az ételbe és az asztalra egyaránt...
És most jöjjenek a receptek!
Édes-savanyú hagymakrém pirítósra
Hozzávalók:
1 kg lilahagyma
1 pohár vörösborecet
3 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál cukor
1 csipet só
Elkészítése: Az olívaolajon futtassuk meg a feldarabolt a megtisztított és feldarabolt hagymát, majd öntsük rá az ecetet, a cukrot, és sózzuk meg. Időnként meg-megkevergetve lassú tűzön főzzük, amíg a színe és az állaga is megváltozik, és krémszerű pürét kapunk. Pirítóssal és juhtúróval kínáljuk, mivel ez utóbbi igen jól harmonizál a hagymakrémmel.
Kelpirítós
Hozzávalók:
1 kis fej zsenge kelkáposzta
baguette
olívaolaj
bors
citrom
só
Elkészítése: A kelt szedjük leveleire, vágjuk ki a szárát, ha nagyon erős lenne, majd kb. 20 percig pároljuk enyhén sós vízben. Készítsünk a baguette-ből pirítósszeleteket, dörzsöljük be fokhagymával. A leszűrt, de még meleg kelleveleket terítsük a pirítósra, csepegtessünk rá egy kevés olívaolajat és citromot. Melegen tálaljuk. Kiváló előétel.
Panzanella
Hozzávalók:
1 baguette
1 nagy fej lilahagyma
3 paradicsom
1 uborka
mérhetetlen mennyiségű bazsalikom
olívaolaj
balzsamecet
só
bors
Elkészítés: Ezt a toszkán kenyérsalátát száraz kenyérből készítik. Ha bármikor megmarad fehér kenyerünk, felszeletelve hagyjuk szikkadni, így csak elő kell vennünk, ha ezt a salátát szeretnénk elkészíteni.
A szikkadt kenyérszeletet tegyük tálba, öntsünk rá vizet. Közben vágjuk kockára a paradicsomot, az uborkát, karikázzuk fel a hagymát. A kenyeret nyomkodjuk ki, keverjük össze a zöldségekkel, majd öntsünk rá olajat és balzsamecetet, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. A tetejére szórjuk a felaprított bazsalikomot. Ha megmarad belőle, ne aggódjunk, mert másnap még finomabb!
Halacskás halpástétom
Hozzávalók:
50 dkg krumpli
1 kis tonhalkonzerv
2 evőkanál tejföl
kis mustár
só
bors
néhány csemegeuborka
1 olívabogyó
Elkészítése: A krumplit hajában megfőzzük, majd lehűtjük, megpucoljuk. Villával törjük össze, majd adjuk hozzá a tonhalat, a tejfölt, sózzuk, borsozzuk, esetleg egy kis citromlével is ízesítjük. Egy lapos, ovális tálra halat formázunk a masszából, majd a felkarikázott uborkával pikkelyeket rakunk, az olivabogyóból pedig szemet csinálunk a halacskás halpástétomunknak.
Toszkán kenyérleves
Hozzávalók:
3 lilahagyma
1 sárga húsú paprika
1 szál zeller
3 érett paradicsom
8 szelet szikkadt kenyér
4 tojássárgája
reszelt sajt
olívaolaj
fokhagyma
só
bors
Elkészítése: Nagyobb darabokra vágjuk a hagymát, kevés olívaolajon megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a csíkokra vágott parikát és felaprított zellert, a lebőrözött paradicsomot. 1 liter vizet öntünk rá, felforraljuk, és kb. negyed órát főzzük. Közben kenyeret pirítunk, bedörzsöljük fokhagymával, és minden tányérba teszünk két szeletet. Egy-egy tojássárgáját is óvatosan a pirítósra helyezünk. A kész levest sózzuk, borsozzuk, majd a pirítósra merjük, a tetejét sajttal megszórjuk.
Csirke vadász módra
Hozzávalók:
1 csirke
1 fej hagyma
1 sárgarépa
1 kis zeller
4 érett paradicsom
1 marék fekete olajbogyó
kis liszt
só
bors
olívaolaj
Elkészítése: A csirkét daraboljuk fel, sózzuk meg, majd forgassuk meg lisztben. A hagymát, a répát és a zellert aprítsuk fel, 4 evőkanál olívaolajban futtassuk meg. Adjuk hozzá a csirkét is, és erős tűzön néhány percig pirítsuk. Ezután vegyük takarékra, adjuk hozzá a lebőrözött és felkockázott paradicsomot és az olajbogyókat. Borsozzuk, sózzuk, és főzzük addig, amíg a hús megpuhul.
Firenzei pacal
Hozzávalók:
1 kg pacal
2 lilahagyma
2 szál sárgarépa
1 zeller
50 dkg hámozott paradicsom
parmezán
só
bors
olívaolaj
Elkészítése: Mossuk meg a pacalt, vágjuk csíkokra. Aprítsuk fel a hagymát, a répát és a zellert, és futtassuk meg 6 kanálnyi olajon. Adjuk hozzá a pacalt, többször keverjük, hoy mindenhol érjék az ízek. Amikor levet eresztett, kb. 20 perc múlva, adjuk hozzá a felkockázott, bőrözött paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, majd közepes tűznél kb. egy órát főzzük. Forrón tálaljuk, parmezánnal megszórva.
Cacciucco (toszkán halleves)
Hozzávalók:
1,5 kg vegyes hal és tenger gyümölcsei, ízlés szerint
1 pohár fehérbor
50 dkg bőrözött paradicsom vagy konzerv egészparadicsom
száraz vagy pirított kenyér
fokhagyma
erőspaprika
petrezselyem
olívaolaj
Elkészítése: Tisztítsuk meg a halakat, ha szükséges. Egy nagy edényben 4 evőkanál olajon futtassunk meg 5 gerezd összezúzott fokhagymát, egy ici-pici erőspaprikát, majd adjuk hozzá a fehérbort. Pároljuk néhány percig, majd adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot, és főzzük még 5 percig. Ezután fokozatosan adjuk hozzá a tengeri herkentyűket és a halat, attól függően, hgy melyik milyen gyorsan fő. Amikor minden halacska a fazékban van, főzzük még negyed órát, óvatosan keverjük meg, vigyázva, nehogy összetörjenek. Közben pirítsunk kenyeret, dörzsöljük be fokhagymával, tegyük a tányérokba. Erre merjük rá a hallevest, és szórjuk meg a petrezselyemmel.
(mindmegette.hu)