Mangó
Amit tudunk róla
A- és C-vitaminban gazdag. Rosttartalma segíti az emésztést. Jótékony hatással van a szívre, csökkenti a vér koleszterinszintjét.
Amit kevesen tudnak
A mangó enzimje gyomorvédő hatású. Béta-karotin-tartalma miatt kiváló káliumforrás. Megtalálhatók benne a B-, C-, E-vitaminok, melyek nagy mennyisége indokolttá teszi gyermekételekben való felhasználását.
Tojás
Amit tudunk róla
Ha a szervezetből hiányzik az aminosav, nem tud proteint képezni. A növényekben kevés az aminosav, főleg a tejtermékek és a tojás tartalmaz a szervezet számára elegendő fehérjét.
Amit kevesen tudnak
Ugyanannyi A-vitamint tartalmaz például, mint a hús vagy a vaj. Az antioxidánsok védik a szemet az ultraibolya sugaraktól. A tojásban sok a vas, a foszfor, és a D vitamin.
Parmezán
Amit tudunk róla
A tej és tejtermékek táplálkozásunk legfőbb kalciumforrásai. A szervezetbe jutott kalcium legnagyobb része a csontszövet felépítését és karbantartását szolgálja.
Amit kevesen tudnak
A szervezetet fehérjével látja el. A fehérjék szénből, oxigénből és hidrogénből állnak, tehát tápanyagnak is tekinthetők, sajátos vonásuk azonban, hogy ezenfelül nitrogént is tartalmaznak.
Karfiol
Amit tudunk róla
A karfiol rostdús növény. Egészségünk megtartása érdekében naponta mintegy 30 g növényi eredetű rostot kell elfogyasztanunk.
Amit kevesen tudnak
Jelentős C-vitamin- (55 mg) tartalom és bizonyos kéntartalmú összetevők jelenléte védelmet nyújthat egyes rákbetegségek, elsősorban a bélrák kialakulásával szemben. A karfiol káliumot, vasat és cinket tartalmaz, de ezeken kívül jó forrása az A- és C-vitaminnak is.
Kagyló
Amit tudunk róla
A jód a pajzsmirigyhormonok egyik alkotója, és a káros környezeti radioaktív sugárzások kivédésében is szerepe van. A tengeri herkentyűk, kagyló, hal pótolhatják a jódhiányt.
Amit kevesen tudnak
A vas legfontosabb feladata az oxigén és a szén-dioxid szállítása, ezt különböző kémiai reakciókon keresztül valósítja meg. Kevés ételben van olyan sok vas, mint a kagylóban. Vashiányosok egyenek sok kagylót, halat.
Köles
Amit tudunk róla
A köles valószínűleg az emberek által termelt legősibb gabona. Sok értékes fehérjét tartalmaz, mint például egy metionin nevű aminosavat, amely jelentős mértékben erősíti az immunrendszert. Mivel viszonylag magas a zsírtartalma, jó energiaforrás.
Amit kevesen tudnak
A magnéziummal gyakran találkozhatunk úgy is, mint az idegrendszer védő hatású ásványi anyagával. Fogyasszunk kölest és egyéb gabonaféléket!
(holgyvilag.hu)