HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > NŐI > Fogamzásgátlás > Érdekességek az óvszerről

t: 5387

Érdekességek az óvszerről

Az óvszer forradalma 1844-ben kezdődött, amidőn bizonyos Hancock és Goodyear urak feltalálták a gumi vulkanizálását. A mai óvszer az eredeti rusztikus változatnál jóval vékonyabb, 0,03 mm. A japánok még ennél is vékonyabbat kedvelnek: 0,02 mm az átlag.

Az első óvszerkereskedő egy angol hölgy volt. Mrs. Phillips üzlete Londonban működött, s mindenkinek szállított: királyoknak, üzletembereknek, csavargóknak. Akkoriban egyébként a brit gumik számítottak a világ legjobbjainak. Még a francia királyok, XV. és XVI. Lajos is Londonból szerezték be a capotes anglaises-t, az angol köpenyt. Az uralkodók persze mindig nagyobb tételben rendeltek: 300 darab volt a minimum. Az újkori szenzáció a vékony kolbászbőrből készült óvszer volt, ezt Európa-szerte használták a 18. században. Japánban sokáig sima bőr volt a kondom anyaga.

A legtöbb óvszert Japánban használják: a párok 70 százaléka választja. Afrikában viszont (AIDS ide vagy oda) ritkán bontogatnak efféle csomagot. Kenyában örvendetes a fejlődés, egyre nő az óvszer tekintélye: a kormány reklámhadjáratot indított az AIDS megfékezésére.
A legnagyobb óvszergyár az USA-ban működik. Az egyik óriáscégnél 9000 munkás gyártja, küldi a világ minden tájára a jó minőségű terméket. A cég minden méretben és formában szállít. Egyetlen kivétel van, az amerikai lobogó színeiben (kék, piros, fehér) pompázó óvszert nem forgalmaz – pedig a hazafias termékre van igény.
Egy franciaországi felmérés szerint a nők kilencven százaléka kapcsolatba kerül az óvszerrel, tizennyolc százaléka hord is magánál. A francia nők hetvenhét százaléka kizárólag óvszerrel hajlandó félrelépni. A német nők öntudatosabbak: harmincöt százalékuk tart a táska mélyén óvszert, minden eshetőségre. Ezzel szemben negyven százalékukat még mindig kifejezetten kínosan érinti, hogy óvszert kérjen a gyógyszertárban.

Nagyon fontos a szavatosság, nem szabad lejárt gumit vásárolni. Van, akinek az is újdonság, hogy minden alkalommal újat kell használni. Kibontás közben ügyelni muszáj arra, hogy semmivel (körömmel, ékszerrel, óra csatjával) ne sértsék meg. Mellé kizárólag speciális „szerelmi” krém használható, mert a zsír alapanyagú szerek tönkreteszik a gumit.

Tudtad-e:

- hogy Krisztus előtt 3000 évvel már az egyiptomiak is ismerték az óvszert ? Az azonban a mai napig nem tisztázott, hogy az állatbélből készült óvszert vajon a szexuális együttlétekhez vagy csupán egyfajta termékenységi ceremóniákhoz viselték.

(nana.hu)

LINKAJÁNLÓ
Alternatív gyógymódok

Egészség - orvos

Szépségápolás

Táplálékkiegészítők

Bio

Recept ABC

Vegetáriánus

Dísznövények

Világörökség2006.05.22

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok