HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Szabadtűzön > Stresszmentes grillparti

t: 3039

Stresszmentes grillparti

A grillparti az egyik legkedveltebb és leglazább társasági összejöveteli forma. Nem kell az alkalomhoz kiöltözni, nem kell szigorú szabályok szerint megteríteni, és viselkedni. Szezonális alapanyagokból könnyedén összeállíthatunk akár 20 fős csapatnak is harapnivalót. Az ételeket felsorakoztathatjuk egy nagy asztalra, hogy mindenki ízlése, kedve, étvágya szerint válogathasson, az italokat pedig egy jópofa, jéggel megtöltött vödörben helyezhetjük el. A lényeg, hogy a vendéglátás az önkiszolgálás elvén működjön.

A kerti grillsütőn könnyen, gyorsan, zsírszegényen, egészségesen és zamatosan készíthetjük el ételeinket. Számos változata létezik, kerti rostsütő, elektromos grillkészlet, gázüzemű sugárzók, kontaktgrillek és a faszenes sütögető. A társas szórakozás kedvelt színfoltja a faszénparázson történő grillezés. Előnye, hogy a sütéskor a lecsöpögő fűszeres páctól finom aromás füstízt kapnak az elkészített ételek. Fokozhatjuk az ízhatást, ha sütéskor benedvesített fűszereket dobunk a parázsra.

A rozmaring, a kakukkfű és a borókabogyó igazán fűszeres aromát biztosít a pecsenyének, de ha gyümölcsöket sütünk, próbáljuk ki a fahéj, szegfűszeg, citrom és narancshéj füstjének csábító ízét is. A zöldségféléket készíthetjük alufóliába becsomagolva, így saját gőzében párolódik készre, persze ezekbe a batyukba bátran tehetünk egy-egy csokor fűszerágat is.

Sütés előtt érdemes a húsokat bepácolni kevés olajjal elkevert fűszerrel, joghurttal, vagy erre a célra készített pácfűszeres olajjal. Salátákat kínáljunk a grill ételekhez, azok mindig legyenek frissek és ropogósak és jéghidegek.

Első ránézésre ijesztő lesz a felsorolás, de gondoljunk csak bele, 20 ember gyomrát kell megtölteni. A sokféle színes étel nemcsak az ízlelőbimbókat de a szemet is kényezteti. Az esti partihoz hangulatának fokozásához használjunk a kertbe kihelyezett mécseseket, friss fűszerekből kötött csokrokat. Citromos limonádét, mentás bodzaszörpöt készítsünk a gyerekeknek.

Tippek és ötletek

A menü néhány elemét már előző nap elkészíthetjük. Pesztós rizssalátához készítsünk egyszerű párolt rizst, majd ha kihűlt, keverjük össze pesztóval, pirított vagy durvára összetört dióval, citromlével, összevágott újhagymával, parmezán sajttal és olívaolajjal. Tálaljuk üvegtálba és máris mehet a hűtőbe.

Vásároljunk színes salátaleveleket, lehetőleg két-háromfélét. Tépkedjük össze, majd csak ezután mossuk meg bő hideg vízben, legalább háromszor. Tegyük egy csepegtető edénybe és várjunk vele, míg alaposan lecsepeg. Felhasználásig tegyük műanyag zacskókba, majd csak tálaláskor borítsuk tálba, csorgassuk meg olívaolajjal és balzsamecettel.

A burgonyasalátához főzzünk héjában kifliburgonyát, hámozás után szeleteljük fel, tegyük egy nagy tálba, vágjunk hozzá friss ropogós zellerszárat és lilahagymát. Cukros-ecetes salátalével öntsük nyakon, bár levél bazsalikom jót tesz az ízének.

Az előétel salátát csak aznap, lehetőleg az utolsó pillanatban készítsük, mert a gyümölcsök összesnek és megbarnulnak. Csak a végén hajtogassuk rá a sonkaszeleteket, és tépkedjük a mozzarella sajtot. Itt is jó hatása van a friss fűszerleveleknek, szórjuk meg mentával, citromfűvel, bazsalikommal és petrezselyem levéllel. Csak a végén csorogjon rá az olívaolaj!

Halas nyárshoz vágjuk nagyobb kockákra a szálkanélküli halhúst, mehet közé tisztított rák is, szórjuk meg kaporral és halfűszer keverékkel, csorgassunk rá olívaolajat, és fűzzük nyársra citromszeletekkel.

A pulykamell kockákat pácoljuk natúr joghurt és curry keverékébe, utána fűzzük fel bambuszpálcára ananászszeletekkel és naranccsal. Ezt is előző nap el lehet készíteni.

Zöldségeket alapos mosás után kenjük meg olívaolajjal, szórjunk rá zöldséges fűszerkeveréket, és úgy tegyük a grillre. Sütés közben kenegessük olívaolajjal. A gomba kedvenc fűszere a borsika vagy a kakukkfű. A kukorica szereti a lestyánt, a paradicsom az oregánót. Az egy percig főzött spárgából öt-hat darabot fogjunk össze egy szelet bacon szalonnával, majd utána mehet a tűzre.

A zabpelyhes-meggyes süti tésztáját már akár egy héttel a parti előtt bekeverhetjük, a fagyasztóban várhatja a felhasználást. Sült banán a legegyszerűbb desszert a partin, csak a parázsra kell tenni héjastul, és ha megpuhult, tányérra tálalni, a tetejéről pedig lefejteni a "csomagolást". Egy gombóc vanília fagyival mennyei csemege.

Idényben, amikor olcsó az eper, pakoljunk meg egy nagy tálat, szórjuk meg porcukorral és metéljünk rá friss bazsalikomleveleket, szórhatunk rá levendula virágot is. Szexi lesz tőle.

(Kaldeneker György receptjei)

(origo.hu/noilapozo)

2006.05.18

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok