HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Szabadtűzön > Grillezzünk kedvünkre!

t: 3351

Grillezzünk kedvünkre!

Bárány nyárson tabbouleh-val

Hozzávalók a tabbouleh-hez: 20 dkg bulgur (gőz fölött megfőzött, megszárított, majd darált búza), 3 dl zöldség alaplé, 25 dkg paradicsom, 1 sárga húsú paprika, 1 chili paprika, 1 lila hagyma, 1 kisebb cukkini, 2 ek finomra vágott petrezselyem, 4 ek citromlé, 4 ek olívaolaj, só, frissen őrölt bors
A saslikhoz: 60 dkg bárányhús a combjáról (zsír és inak nélkül), 3 ek olívaolaj, 3 ek vörösborecet, 2 ek citromlé, 1 ek magos mustár, só, frissen őrölt bors, fanyársak

A tabbouleh elkészítése:

A zöldség alaplevet felforrósítjuk, belekeverjük a bulgurt, és 30 percig állni hagyjuk, hogy a szemek megduzzadjanak. A paradicsomokat leforrázzuk, lehűtjük, lehúzzuk a héját, kimagozzuk és a húsát kis darabokra vágjuk. A megtisztított paprikát kis darabokra vágjuk. A chilit kimagozzuk és finomra vágjuk. A hagymát, a cukkinit megtisztítjuk és felkockázzuk. A petrezselymet, a citromlevet, az olívaolajat, sót és borsot összekeverjük a zöldségekkel, majd a bulgurhoz adjuk. 20 percig állni hagyjuk, és tálalás előtt még egyszer ízesítjük sóval és borssal.

A nyárs elkészítése:

A fanyársakat felpuhítjuk hideg vízben, a sütőt előmelegítjük 200 fokra. A húst falatnyi kockákra vágjuk, sózzuk-borsozzuk és bepácoljuk az olajból, ecetből, citromléből és magos mustárból készített páclével. Kb. félórányi pácolás után a húskockákat nyársra húzzuk, és a sütőben grillrácsra téve kb. 15–20 perc alatt gyakran forgatva megsütjük, közben a maradék és a lecsöpögő páclével időnként meglocsoljuk. Két nagy kanál tabbouleh-re téve tálaljuk.

Grillezett karajtekercsek

Hozzávalók: 80 dkg bőrös karaj (kicsontozva), 3 ek mustár, 2 ek vegyes zöldfűszer, só, bors, fémnyársak, olaj a rosthoz

Elkészítése: A karajt fektessük bőrével lefelé a munkalapra, kenjük meg mustárral, szórjuk meg az apróra vágott zöldfűszerrel, csavarjuk fel, és szúrjunk bele kb. 2,5 centinként egy-egy fémnyársat, majd a nyársak között vágjuk szeletekre a tekercset. A szeleteket a leolajozott rostra fektetjük, és oldalanként kb. 10 percig grillezzük, majd sóval-borssal ízesítjük. Grillezett zöldségekkel, friss salátával tálaljuk.

Görög grillezett báránynyársak

Hozzávalók: 50 dkg darált bárányhús, só, frissen őrölt bors, 4 gerezd fokhagyma, 1 chili paprika, 2 ek finomra vágott petrezselyem, 1 csomag újhagyma, 4 ek olívaolaj

Elkészítése: A darált húst tálba tesszük. A fokhagymát megtisztítjuk és finomra vágjuk. A chili paprikát kimagozzuk és nagyon apró kockákra vágjuk. A hagymákat megtisztítjuk és nagyon finomra vágjuk.
A fokhagymát, a chilit és a hagymát a húshoz keverjük, sózzuk-borsozzuk, és az egészet jól összegyúrjuk. Legalább 2 órára hűtőszekrénybe tesszük. A darált húsból teniszlabda nagyságú golyókat formázunk, és fanyársra húzzuk. A golyókat megkenjük olívaolajjal, és nem túl forró grillen kb. 8 perc alatt köröskörül megsütjük.
A báránynyársakat ízlés szerint ropogós vegyes friss salátából készített ágyra rendezzük.

Grillezett sertéshús-ananász nyársak

Hozzávalók: 40 dkg friss ananász, 60 dkg sertés fehérpecsenye, 3 ek méz, 2 dl almaecet, 18 pitakenyér (3 db 6-os csomag), só, frissen őrölt bors, olívaolaj, banánlevél

Elkészítése: Az ananászt és a húst kisebb kockákra vágjuk és felváltva fanyársra húzzuk.
A mézet összekeverjük az almaecettel, kevés sóval és borssal, és vastagon megkenjük vele a nyársakat, majd 2 órára a hűtőszekrénybe tesszük. A sütőt előmelegítjük 220° -ra.
Egy sütőlapra sütőpapírt fektetünk, és bekenjük kevés olajjal.
A nyársakat a papírra fektetjük és a forró sütőben kb. 8 percig sütjük. Ezután bekapcsoljuk a grillt, és a nyársakat minden oldalukon aranybarnára grillezzük.
A pitákat a csomagoláson feltüntetettek szerint felmelegítjük a sütőben. A forró nyársakat banánlevelekre rendezzük a meleg kenyérkékkel.

Grillezett sertéskaraj mangósalsával

Hozzávalók: 4 szelet sertéskaraj, 3 ek citromlé, 6 ek olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma szétnyomva, frissen őrölt bors, olaj a grill rostjához

Elkészítése: A karajszeleteket szárazra töröljük konyhai törlővel. A pácléhez összekeverjük a citromlevet az olívaolajjal, a fokhagymával és kevés borssal. Leöntjük a páccal a húst, és a hűtőszekrényben lefedve kb. 1–2 órát pihentetjük. Ha letelt az idő, a szeleteket kivesszük, kicsit lecsepegtetjük, a beolajozott grillrácsra tesszük, és közepes hőfokon oldalanként kb. 10 percig grillezzük.

Hozzávalók a salsához: 1 érett mangó, 1 lila hagyma, 3 kisebb paradicsom, 1/3 salátauborka, 1 ek finomra vágott petrezselyem, 3 ek citromlé, só, frissen őrölt bors

Elkészítése: A salsához meghámozzuk a mangót, levágjuk a magról a gyümölcs húsát és kis kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk és finomra vágjuk. A paradicsomokat kis kockákra vágjuk. Az uborkát megmossuk, félbevágjuk, és egy kanállal kikaparjuk a magját, majd a többi hozzávalóhoz hasonlóan felkockázzuk. A mangót, a hagymát, a paradicsomot, az uborkát és a petrezselymet összekeverjük a citromlével, majd kevés sóval ízesítjük.

(holgyvilag.hu)

2006.05.15

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok