A keresztes vitézek szerelmi bájitalt készítettek belõle, a 12. században pedig Hildegard nővér már homloküreg-gyulladásra, megfázásra és náthára javasolta. A 17. században Európában ismét csak a konyhában alkalmazták. Gyógyító képességeit a 19. században fedezték fel újra, gyomor- és méhbántalmakra használták. Napjaink modern herbaristái felfúvódás, hasmenés, hányás és emésztési zavarok ellen ajánlják.
Fahéjfa
A növény fûszerként felhasználható része a szárított belsõ kéreg. Levelébõl illóolajat nyernek, mely a kéregbõl nyert olajjal azonos hatású, de enyhébb. A 10 méter magasra növõ, 3 év alatti fák fiatal ágairól hántják le a kérget.
Az õrölt fahéj: fûszer és gyógyszer
A fahéj fertõtlenítõ hatóanyagokat tartalmaz, ezért használják a gyomor-bél csatorna fertõzései és légúti fertõzések ellen.
Segíti az emésztést, ezért enyhíti az emésztési zavarokat, a kólikát, a hányingert és a bélszelek túlzott távozását. Süteményekhez, tortákhoz nem csak íze miatt érdemes használni, hanem azért is, mert segít megemészteni a zsírokat. A benne lévõ tannin megállítja a vérzést és a hasmenést. Javítja a vérkeringést, ezért csökkenti a hûléses betegségek tüneteit. Fokozza az inzulin hatékonyságát, javítja a glükóztoleranciát. Ellazítja a méhet, ezért csökkenti a menstruációs panaszokat. Fokozza a libidót és a szexuális teljesítményt.
A fahéjolaj: gondûzõ
Ha fahéjolajat párologtatunk, javítja a közérzetet, és állítólag gondolatébresztõ és gondûzõ hatású. Afrodiziákumként is használható: illatosíthatjuk vele a hálószobát, már ha nem csak aludni akarunk benne.
Aromás tea és kávé
A semleges ízû teákat illóolajjal aromássá tehetünk. Az Earl Grey tea például a bergamott olajától kapja zamatát. Fahéjas teához egy befõttes üveg aljára csöppentsünk 1 csepp fahéjolajat, és töltsük meg 10 dkg semleges ízû teafûvel. Jól lefedve két hétig hagyjuk állni.
Feketekávénkba tegyünk egy késhegynyi őrölt fahéjat, keverjük alaposan össze, és borítsuk be vastagon tejszínhabbal. A hab tetejére szórjunk még egy kis őrölt fahéjat és reszelt csokoládét.
Masszázsolaj
100 ml bázisolajhoz 20-30 csepp olajat számítsunk. Bázisolaj lehet olívaolaj, mandulaolaj, mogyoró-, jojoba-, avokádóolaj (kapható a drogériákban és gyógynövényboltokban).
Vigyázat! A porított fahéj konyhai mennyiségben nem okoz gondot, nagy adagban viszont allergiás tünetek jelentkezhetnek. Az illóolaj bõrpirosodást és égési sérüléseket okozhat, ezért maximum 2 cseppet használjunk egyszerre. Ha émelygést vagy hányingert érzünk, használatát hagyjuk abba.
Receptek
Fahéjas csiga
Hozzávalók (12 darabhoz)
A tésztához: 60 dkg liszt, 2 kiskanál só, 8 dkg cukor, 4 dkg élesztő, 10 dkg vaj, kb. 2 dl tej, 2 tojás
A töltelékhez: 15 dkg barna cukor, 2 evőkanál őrölt fahéj, 2 evőkanál liszt, 15 dkg vaj vagy margarin
A megöntözéshez: 5 evőkanál juharszirup vagy hígított méz
A mázhoz: 10 dkg porcukor, 1 evőkanál tej, 1 mokkáskanál vaníliaaroma
Elkészítése: A tésztához a lisztet, a sót és a cukrot összekeverjük. Az élesztőt belemorzsoljuk, a puha vajjal vagy margarinnal összekevert tejet és tojásokat beledolgozzuk és lágy tésztává dagasztjuk. Kendővel letakarva, szobahőmérsékleten kb. 2 óra alatt duplájára kelesztjük. A töltelékhez valókat összekeverjük és meleg vízfürdőbe állítva megolvasztjuk. A tésztát liszttel behintett deszkán fél centi vastagra nyújtjuk. A tölteléket ecsettel egyenletesen rákenjük, a szélénél egy centi széles csíkot szabadon hagyva. Óvatosan felgöngyöljük, majd 12 kb. 4 centi széles korongra vágjuk. A tekercseket sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, és az újra felmelegített, maradék fahéjas töltelékkel megkenegetjük. Újabb egy órát kelesztjük. 200 °C-ra felmelegített sütőben kb. 25 perc alatt szép pirosra sütjük, majd a sütőből kivesszük, és a juharsziruppal vagy a mézzel megöntözzük. A mázhoz valókat gyorsan összekeverjük és a kész csigákra locsoljuk. Langyosan tálaljuk.
Elkészítési idő: 50 perc + kelesztés
1 darab 1898 kJ, 454 kcal
Fahéjas muffin
Hozzávalók 12 darabhoz: 12,5 dkg vaj 3 savanykás alma 12,5 dkg cukor 25 dkg liszt fél csomag sütőpor 2 teáskanál őrölt fahéj 2 tojás fél dl tej
Előkészítés: A vajat megolvasztjuk, és kikenjük vele a muffinformát. A maradék vajat hagyjuk kihűlni. Az almát meghámozzuk, húsát apró kockákra vágjuk.
Elkészítés: Összekeverjük a cukrot a liszttel, a sütőporral, 1 teáskanál fahéjjal, egy csipet sóval, és végül az almát is beledolgozzuk. A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a vajat és a tejet. Kanalanként a lisztes-almás keverékbe dolgozzuk úgy, hogy ne túl folyékony masszát kapjunk. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A masszát a muffinformába szedjük, és a sütő középső rácsán kb. 30-35 percig sütjük. A maradék fahéjjal megszórva kínáljuk.
Elkészítés: A kiviket meghámozzuk, és vékony karikákra vágjuk. A datolyákat kimagozzuk, és gerezdekre szeljük. A ribizliszörpöt a tányérok aljára csepegtetjük, ráültetjük a fagylaltot, és a tányérok szélét kivivel és datolyával díszítjük.