HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Világkonyha > Egzotikus falatok itthon is

t: 3148

Egzotikus falatok itthon is

Mit, merre, mikor
Mexikó ételeivel szemben az egyik leggyakoribb tévhit, hogy mindig chilipaprikával készülnek, ezért ehetetlenül erősek. Igaz, hogy a mexikói szakácsok előszeretettel használják a chilit, de ennek a fűszernek legalább 200 változata van az enyhébbtől a legerősebbig. A chili mellett népszerű a paprika, a paradicsom és az avokádó is.

A Kaliforniai-félszigeten gyakoriak a tenger gyümölcsei és a levesek. Északon kedvelt a marhasült, a bárány és a szalonna, ezt általában rizzsel tálalják. Nemzeti fogásuk a tortilla, a kókusz- és a mandulatorta.

India szintén erősen fűszeres fogásairól híres. Kedvelt ízesítőjük a curry, melynek adagolása az ételek csípősségét is meghatározza. A fogások többnyire rizsből és zöldségekből készülnek. Kedvelik a különféle mártásokat. Kenyér helyett lepényeket esznek, amit fokhagymával, sajttal vagy töltelékkel ízesítenek.

Thaiföld konyhájának alapvető eledele a rizs, amit ízesítés nélkül szolgálnak fel. A főfogások tenger gyümölcseiből, húsfélékből készült, roston vagy bő zsiradékban sült ételek, saláták. Desszertként édességet és gyümölcsöket kínálnak. Jellegzetes thai fűszer a citromfű, a gyömbér, a kókusztej és a koriander.

India – Fűszeres csirke

Hozzávalók 8 személyre: 8 db csont nélküli csirkemellfilé, 1 pohár natúr joghurt, 1 gerezd fokhagyma, 1 tk. gyömbér, 1/4 tk. kurkuma, 1/4 tk. őrölt kömény, 1 ek. koriander, őrölt feketebors

Elkészítés:
1. Keverjük össze a kockákra vágott csirkehúst, a joghurtot, a finomra reszelt gyömbért, a kurkumát, a köményt, a koriandert, az összezúzott fokhagymát és ízlés szerint feketeborsot. Fedjük le, és hűtsük be legalább 4 órára.
2. Csöpögtessük le a csirkéről a joghurtos pácot, majd helyezzük a falatokat egy enyhén kikent sütőlemezre. Előmelegített sütőben süssük 5 percig, amíg a hús megpuhul. Egyesével vagy kettesével szúrjuk fel fa fogpiszkálókra.

Mexikó – Guacamole kukoricacsipsszel

Hozzávalók 8 személyre: 3 avokádó, 2 kisebb paradicsom, 1 kis fej vöröshagyma, 2 ek. friss koriander, 2 ek. citromlé, 2 csomag kukoricacsipsz

Elkészítés:
1. Vágjuk félbe az avokádókat, távolítsuk el a magjukat és húzzuk le a héjukat, majd villával nyomkodjuk szét őket.
2. Mártsuk a paradicsomokat 30 másodpercre forrásban lévő vízbe. Húzzuk le a héjukat, vágjuk négyrét és dobjuk ki a magokat, majd kockázzuk fel őket.
3. Keverjük össze az avokádót, a paradicsomot, az apróra vágott hagymát, a chilit, a koriandert és a citromlét. Szolgáljuk fel a mártogatáshoz való kukoricacsipsszel.

Thaiföld – Grillezett halpogácsa

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg halfilé összevágva, 2 ek. piros curry, 1 ek. koriander, 4 zöldcitrom-levél, 1 tojásfehérje, zöldcitrom-gerezdek, édes chiliszósz

Elkészítés:
1. Tegyük a felaprított halat, a curryt, a koriandert, a csíkokra vágott zöldcitrom-leveleket és a tojásfehérjét robotgépbe, dolgozzuk egyenletes masszává.
2. Nedves kézzel görgessünk gombócokat, majd lapítsuk koronggá őket. Helyezzük a halpogácsákat fóliával letakart tálcára, és hűtsük be 30 percre.
3. Forró, kiolajozott grill-lapon süssük a halpogácsákat, oldalanként 1 percig vagy amíg átsülnek. Szolgáljuk fel zöldcitrom-gerezdekkel és édes chiliszósszal.

(nana.hu)

2006.05.02

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok