Keleti tyúkhúsleves
Hozzávalók: 1,2 liter tyúkhúsalaplé, negyed kiskanál cayenne-bors, 10 dkg laskagomba, 7 dkg római saláta vagy vízitorma, 1 nagy tojás, 1 kis korianderzöld, 4 dkg cérnametélt
Elkészítése:
1. A tyúkhúsalaplét egy nagy fazékban feltesszük főni cayenne-borssal.
2. Közben a gombát megmossuk, megtisztítjuk és vékony szeletekre vágjuk. Ha szükséges, a saláta külső leveleit eltávolítjuk, és finomra összevágjuk. A koriandert apróra vágjuk.
3. Amikor az alaplé forrni kezd, beletesszük a gombát, a tésztát, és kb. 3 percig főzzük. Beletesszük a levesbe a salátát, a tűzhelyet magasabb hőfokra állítjuk, és a levest felforraljuk.
4. A fazekat levesszük a tűzhelyről, majd a tojást belekeverjük a levesbe. Ezután hozzáadjuk a koriandert, és azonnal tálaljuk.
Tápérték egy adagban:80 kcal, 8 g szénhidrát, 6 g fehérje, 2 g zsír
Thai marhahússaláta
Hozzávalók: 35 dkg ropogós salátalevél, 18 dkg kígyóuborka, 2 sárgarépa, 12 dkg babcsíra, 1 gerezd fokhagyma, 1 citromfűágacska, 50 dkg marhahús, 1-1 kis csomó koriander és bazsalikom, 2 kiskanál növényi olaj, 2 citrom vagy limonella, 2 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál édes csiliszósz
Elkészítése:
1. A salátát vékony csíkokra vágjuk. Az uborkát kockára vágjuk, a sárgarépát lereszeljük, majd a babcsírával együtt egy tálra tesszük.
2. A fokhagymát összezúzzuk, majd az apróra vágott citromfűvel, a kockára vágott hússal együtt belerakjuk a felforrósított olajba, állandó kevergetés mellett megsütjük. A húst a salátára tesszük.
3. A citromot (limonellát) kifacsarjuk, és 2 evőkanálnyi levet a zöldfűszerekkel, az olívaolajjal és a csiliszósszal a serpenyőbe öntünk. Egy percig kevergetve főzzük, majd a salátára öntjük.
Tápérték egy adagban:272 kcal, 7 g szénhidrát, 29 g fehérje, 14 g zsír
Fűszeres pulykaragu
Hozzávalók: 30 dkg hosszú szemű rizs, földimogyoró-olaj, só, 10 szárított csilipaprika, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál kukoricaolaj, 1 tojá fehérje, 50 dkg filézett pulykamell, 2 evőkanál méz, 6 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál szaké vagy száraz sherry, 23 dkg konzerv vízigesztenye, 8 szál újhagyma, 20 dkg friss babcsíra, 9 dkg pirított kesudió, 2 kiskanál borecet
Elkésztése:
1. Felforralunk 3/4 liter vizet. A rizst egy lábosba tesszük, hozzáadunk 1 kiskanál földimogyoró-olajat, megsózzuk, és ráöntjük a lobogó vizet. Lefedve felforraljuk, 10–15 percig főzzük.
2. A csiliket vízzel teli lábosba tesszük, hozáadunk kiskanál olajat, felforraljuk és megfőzzük.
3. A fokhagymát összezúzzuk, hozzáadjuk a kukoricalisztet és tojásfehérjét. A pulykahúst kockára vágjuk és megforgatjuk a keverékben.
4. A mézet, szójaszószt és a szakét, illetve a sherryt elkeverjük 4 evőkanál vízzel, és félretesszük.
5. A vízigesztenyét, és a hagymát kockára vágjuk.
6. Wokban vagy nagy serpenyőben 3 evőkanál forró olajon megsütjük a húst, hozzáadjuk a kesudiót, a csilit, majd az ecetet.
7. Egy evőkanál forró olajba beletesszük a hagymás gesztenyét, megpirítjuk, majd hozzátesszük a húst és a babcsírát. Ráöntjük a mézes mártást, és felforrósítjuk.
8. A rizsről leöntjök a vizet, és rátesszük a pulykahúst.
Tápérték egy adagban:811 kcal, 82 g szénhidrát, 43 g fehérje, 34 g zsír
Zöldségropi
Hozzávalók: 1 fej lila hagyma, 2 paprika (lehet hagyományos sárga vagy kaliforniai), 1 sárgarépa, fél cukkini, 12 dkg brokkoli, 5 dkg ceruzabab
A bundához: 20 dkg liszt, 1 tojás, 2 dl hideg víz
A mártáshoz: fél dl szójaszósz, 1 kávéskanál méz, fél gerezd fokhagyma, 1 evőkanál édes csiliszósz, a sütéshez olaj
Elkészítése:
A lisztet összekeverjük a tojással, hozzáöntjük a víz felét, és habverővel elkeverjük. Közben lassan hozzáöntjük a maradék vizet, és csomómentesen elkeverjük. A palacsintatésztánál hígabb tésztát egy órát pihentetjük a hűtőben. A zöldségeket apróra vágom, lehetőleg úgy, hogy egyforma nagyságúak legyenek. A zöldségeket beleforgatjuk a lisztes masszába.
Serpenyőben, bő olajon, kisütjük a zöldségeket. A mártáshoz egy tálban minden hozzávalót összekeverünk. Rizzsel tálalhatjuk.
Tápérték: 210 kcal, 15 g szénhidrát, 8 g fehérje, 15 g zsír
holgyvilag.hu