Antipasti: Előételek, falatkák Olaszországban. Lehet ez olívabogyó, szárított paradicsom, pástétomok vagy bruschetta, saláta.
Balzsamecet: Nagyon édes szőlőből érlelik, majd ecetesítik. Különféle fahordókban érlelik. Édeskés, különleges ízű ecet, amelynek legsűrűbb, legédesebb fajtáját akár édességekhez is használják. Kiváló salátákhoz, mert íze lágyabb, mint a hagyományos eceté.
Feta: Sós vízben tartott, félpuha, fehér sajt. Görög specialitás, bár ehhez hasonló sajtot találunk Bulgáriában is.
Gorgonzola: Tehéntejből készülő rokfort jellegű, nagyon tejszínes kék sajt. 1000 éves hagyománya van Olaszországban.
Gnocchi: Burgonyából készített dömbölyded nudli.
Grissini: Hosszú, sós rúd. Hasonló a ropihoz, de sokkal vastagabb és hosszabb. Szezámmaggal vagy fűszerekkel is ízesítik. Mártogatós szószokhoz, krémekhez kiváló előétel.
Laskagomba: Az enyhe, húshoz hasonló állagú gomba nagyon finom megsütve, grillezve, panírozva (mint a rántott hús), hidegen-melegen. A fehér réteg a növekedés során kerül a gombára, ez nem penész!
Mascarpone: Tejszínes, lágy, friss sajt. Kenhető, édességekhez, mártásokba kiváló.
Mozzarella: Lágy, friss sajtféleség. Eredetileg bivalytejből készítik, de tehéntejből készült utánzata kapható általában, mivel ez jóval olcsóbb. A túrót a savóval összekeverik, és addig gyúrják, amíg rugalmas masszát kapnak belőle. Ekkor gömbölyű vagy ovális formákba préseli, és vízben tárolják.
Mu-err gomba: Szárítva árusítják. Felhasználás előtt be kell áztatni bő langyos vízbe, és többszörösére dagad. Ezért kis mennyiség is elég belőle. Zseléhez hasonló az állaga, az ázsiai konyha elmaradhatatlan hozzávalója.
Parmezán: Kemény, jellegzetes ízű kemény sajt, amelyet legalább 2 ávig érlelnek. Parmezánt csak Olaszországban készíthetnek, hiszen ez az egyik első termék volt, amely az Unión belül megkapta a földrajzi eredetvédelemre utaló márkajelzést. Erős íze miatt leginkább ízesítésre használják. Reszelni tökéletes.
Ricotta: Túróra emlékeztető olasz sajt. A mozzarella készítése során visszamaradó tejsavóből készítik. Íze lágy, semleges, ezért süteményekbe és sós ételekbe is használják, hasonlóképpen, mint mi a túrót.
Rókagomba: Ez a nemes erdei gomba barackillatú, fűszeres, borsos ízű. Húsokhoz, tésztákhoz, tojásrántottába, szószokba keverve nagyon finom ízt kölcsönöz.
Rukola: Borsos ízű zöldsaláta, levelei a pitypangra emlékeztetnek. Erős aromája miatt csak kevés kell belőle.
Sampinyon (champignon): A lágy, enyhén dióízű, termesztett gomba minden zöldségesnél, élelmiszerboltban megtalálható. Egészen aprótól a nagy, tenyérnyi fejekig megnő. Legismertebb a fehér, de ma már egyre népszerűbb a barna sampinyon is. Utóbbi aromásabb, több ételhez felhasználható, nyersen is finomabb.
Shiitake-gomba: Ázsiából származik, a világ egyik legfinomabb gombája. Tömör húsa finom sütve vagy párolva. Nagyobb szupermarketekben kapható, szárítva is.
Szárított paradicsom: Mediterrán ínyencség. A paradicsomot félbe vagy szeletekre vágják, és a tengerparti sós levegőn szárítják. Éjszakára fedett helyre viszik. Leggyakrabban olívaolajban eltéve kapható. Előételnek, tésztákba, salátákba keverve isteni.
Tapas: Előételek és falatkák Spanyolhonban. Grillezett szardínia, pástétomok, saláták kerülnek ilyenkor az asztalra.
Vargánya: Kemény, lágy mogyoróaromájú gomba. Párolva, sütve, grillezve és párolva is nagyon finom. Különlegessé teszi a tésztaszószokat, a rizottókat, a vadhúst. Szárítva is kapható.
(mindmegette.hu)