Sokan vagyunk így ezzel: elszámoljuk magunkat és több sonkát veszünk mint kellene, nehogy szégyenben maradjunk a húsvéti vendégsereg előtt. Az ünnepek végeztével aztán törhetjük a fejünket, mit is kezdjünk a megmaradt hússal, amelyet hiába kínálgatunk a családnak, már senki nem kívánja. Szerencsére a főtt sonka hetekig is eláll a hűtőben, így nem kell attól tartanunk, hogy hamar megromlik. Vásároljunk kelbimbót, gombát, zellert, kedvünkre való friss, tavaszi zöldségeket, esetleg tésztát, és a maradék sonkával variálva készítsünk belőlük különleges ételeket!
Előkészítés: A sonkát kis darabkákra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, és finomra aprítjuk. A gombát megtisztítjuk, megmossuk, és szeletekre vágjuk. A petrezselymet leöblítjük, és felaprítjuk.
Elkészítés: A margarint nagyobb lábasban felolvasztjuk, és világosra pirítjuk benne a hagymát. Megszórjuk a liszttel, és kevergetve zsemleszínű rántást készítünk. Felöntjük a sonkafőzésből eltett lével (ha nincs, kockából készített húslevessel), és lassú tűzön kb. 10 percig forraljuk. Beletesszük a gombát, a sonkát, megszórjuk borssal, a Delikáttal, és a petrezselyemmel. Ismét kb. 10 percig forraljuk, majd levesszük a tűzről. Leveses tálban a tejszínt simára keverjük a tojássárgával, ráöntjük a forró levest, összekeverjük, már nem forraljuk tovább, hanem azonnal tálaljuk.
Töltött karalábé
Hozzávalók 4 személyre: 8 db kalarábé, 40 dkg maradék főtt sonka, 2 evőkanál vaj + a tálhoz, 2 evőkanál + 3 evőkanál liszt, 2 dl tej, fél kávéskanál édesnemes pirospaprika, 1 tojássárgája, 3 evőkanál olaj, 2 kis konzerv paradicsompüré, 1 evőkanál ételízesítő, cukor ízlés szerint
Előkészítés: A gyenge karalábékat megtisztítjuk, megmossuk, és a belsejét kivájjuk. Enyhén sózott vízben kb. 15 perc alatt puhára főzzük a belsejéből kivájt darabkákkal együtt. Amikor megfőtt, szűrőkanállal kiszedjük, és félretesszük. Közben a főtt sonkát finomra vagdaljuk.
Elkészítés: A vajat serpenyőben felforrósítjuk, és kevergetve halványra pirítunk benne 2 evőkanál lisztet. Felöntjük a tejjel, sózzuk, borsozzuk, hozzákeverjük a paprikát. Sűrűre befőzzük. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk az apróra vágott sonkát, és a tojássárgájával megkötjük. Kivajazunk egy tűzálló tálat. A sonkás töltelékkel megtöltjük a karalábékat, és a tálba egymás mellé állítjuk. Köré szórjuk a karalábéforgácsot. Elkészítjük a paradicsommártást: az olajat felforrósítjuk rászórjuk a 3 evőkanál lisztet, és halvány rántást készítünk. Hozzákeverjük a paradicsompürét, megszórjuk az ételízesítővel, csipet sóval, borssal. Felöntjük kb. 6 dl vízzel és felforraljuk. Megkóstoljuk, és ízlés szerint cukorral édesítjük, majd lassú tűzön kb. 5 percig forraljuk. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A karalábékat körülöntjük a mártással, betesszük a sütőbe, és kb. 5 perc alatt jól átforrósítjuk. Azonnal tálaljuk.
Sonkás rakott palacsinta
Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg liszt, 3 tojás, fél l tej, 5 evőkanál olaj, 40 dkg sonka, 1 csokor petrezselyem, 10 dkg pannónia sajt, 1/4 l tejföl, 2 tojás, fél evőkanál ételízesítő, vaj, zsemlemorzsa (a tűzálló tál kikenéséhez)
Előkészítés: A lisztet elkeverjük a tojással, csipetnyi sóval, a tejjel és egy-két ek. olajjal, majd kb. 20 percig állni hagyjuk. A sonkát vastag csíkokra vágjuk. A petrezselymet megmossuk, és apróra vágjuk. A sajtot lereszeljük.
Elkészítés: Olajozott palacsintasütőben a szokásosnál egy kicsit vastagabb palacsintákat sütünk, és hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt, metéltre vágjuk. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. Tűzálló tálat vajjal kikenünk, zsemlemorzsával beszórunk. A palacsintametéltet összekeverjük a sonkával, a felét a tűzálló tálba terítjük. Megszórjuk a sajt felével, befedjük a maradék sonkás metélttel. A tejfölt simára keverjük a tojásokkal, a Delikáttal, borssal, és a tészta tetejére öntjük. Megszórjuk a maradék reszelt sajttal, betesszük a sütőbe, és kb. 40 perc alatt szép aranysárgára sütjük. Forrón tálaljuk.
Előkészítés: A hagymát meghámozzuk, és apró kockákra, a sonkát ujjnyi vékony csíkokra vágjuk. A gombák szárának végeit lecsípjük, papírkendővel tisztára töröljük vagy folyó víz alatt gyorsan megmossuk, a nagyobbakat félbe, negyedbe vágjuk. A tárkonyt megmossuk, letépkedjük a leveleit.
Elkészítés: A sütőt 180 fokra (gázsütő: 2. fokozat) előmelegítjük. Egy sütőedényt vékonyan kivajazunk. A hozzávalókat sütőtálba tesszük, lazán összekeverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Néhány tárkonylevelet félreteszünk a díszítéshez, a többit a sonkás gombához adjuk. A tetejére morzsoljuk a maradék vajat, meghintjük a zsemlemorzsával, és a sütőben kb. 20 percig, enyhe pirulásig sütjük. Megszórjuk a félretett tárkonylevelekkel, friss kenyér kíséretében tálaljuk.
Elkészítés: A tésztát hűtőszekrényben hagyjuk felengedni. A szárzellert alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük, leveleit lecsipkedjük és fölaprítjuk. A zellerszárakat megtisztítjuk, kb. 12 centis darabokra vágjuk és enyhén sós vízben félig puhára főzzük. Hideg vízzel azonnal leöblítjük, majd jól lecsöpögtetjük. A sonkát apróra daraboljuk és a tejföllel meg a tojássárgájával turmixoljuk. Megsózzuk, megborsozzuk és egy kevés mustárral ízesítjük. A reszelt sajtot és az összevagdalt zellerlevelet belekeverjük. A felengedett tésztát belisztezett deszkán 5 milliméter vastagra nyújtjuk és 15 centi hosszú, 5-6 centi széles csíkokra vágjuk. A sonkás krémmel mindegyiknek a közepét megkenjük és 1-1 zellerszárat fektetünk rá. (Kissé bele is nyomkodjuk.) A felvert tojással végigsimítjuk a széleit, majd egymástól 2-3 centi távolságra, lehetőleg sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük. Előmelegített forró sütőben (220 °C; légkeveréses sütőben 200 °C) 15-20 percig sütjük. Frissen kitűnő vendégváró sörkorcsolya.
Előkészítés: A leveles tésztát hagyjuk kiengedni. A kelbimbót megtisztítjuk, megmossuk, és 3 percig forró vízben főzzük. Leszűrjük, lecsepegtetjük. A petrezselymet leöblítjük, felaprítjuk. A húst vagy a sonkát kis kockákra vágjuk.
Elkészítés: A tésztát akkorára nyújtjuk, hogy ki tudjunk bélelni vele egy kb. 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. A formát kiöblítjük vízzel, beleterítjük a tésztát, a túllógó széleket levágjuk. A tojást elkeverjük a tejjel, a tejszínnel, beleszórjuk a petrezselymet, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A kelbimbót és a húst szétosztjuk a tortán, ráöntjük a masszát, megszórjuk a reszelt sajttal, és a sütő középső rácsán kb. 40 percig sütjük. Szeletelve kínáljuk.
Sonkával rakott tészta
Hozzávalók: 1 nagy fej hagyma, 15 dkg margarin, 40 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja, 50 dkg csavart tészta, 1 evőkanál olaj, 5 tojás, kb. 2 dl tejföl, só, bors, csipetnyi kakukkfű és bazsalikom, apróra vágott petrezselyemzöld
Elkészítés: A sonkát vagy tarját vékony, kb. 2 cm-es csíkokra, a megtisztított hagymát apróra vágjuk. A margarinon világosra pirítjuk a hagymát, és megfuttatjuk rajta a sonkát vagy tarját. A tésztának az enyhén sós, olajos vizet felforraljuk, és a lobogó vízbe téve az újraforrásig főzzük, majd elkapcsoljuk alatta a gázt (vagy villanyt), letakarjuk, és kb. 15 percig állni hagyjuk. Ez idő alatt a tészta tökéletesen megfő, de megtartja szép formáját. Amíg a tészta puhul, elkészítjük az öntetet. A tojások sárgáját kikeverjük a tejföllel, megsózzuk, keverünk bele egy kevés kakukkfüvet és bazsalikomot, majd óvatosan hozzákeverjük a tojások felvert habját is. Egy tűzálló tálba beleöntjük a sonkás hagymát, összekeverjük a leszűrt tésztával, majd ráöntjük a tojásos keveréket. Finoman összekeverjük, hogy ne törjön, majd megszórjuk egy kevés apróra vágott petrezselyemmel, és letakarva 250 fokon légkeveréssel kb. 20-25 percig sütjük, majd a tetőt levéve további 10 percig pirítjuk a tetejét. A tálban hagyva még melegen kínáljuk. Bármilyen savanyúság illik hozzá.