A sonka csonkját gyümölcsfára akasztották, hogy bőségesen teremjen, a kalács morzsáit megőrizték, hogy nyáron a verebek kártevése ellen kereszt alakban hintsék meg vele a gabonaföldeket.
Mi inkább a praktikus oldalát nézve ajánlunk néhány variációt jellegzetes húsvéti ételeink utóéletére, mert bármilyen ízletes is a sonka tormával, vagy a kalács kakaóval, három – négy nap után az ember lánya vágyik egy kis változatosságra.
Rakott sonkás tészta
Hozzávalók:
• 1 nagy fej hagyma
• 10 dkg margarin
• 20 dkg fõtt maradék húsvéti sonka
• 30 dkg nagy kockatészta
• 3 tojás
• 2 dl tejfõl
• zsemlemorzsa
• só, bors
• 5 dkg trappista sajt
Elkészítés:
A hagymát vágd fel apróra és a margarin felén pirítsd aranybarnára. A sonkát ugyancsak szeleteld fel apró kockákra. A tésztát enyhén sós, forrásban lévõ vízben fõzd ki, szűrd le és forgasd át a pirított hagymán és add hozzá a sonkakockákat. Keverd össze a tojássárgákat a tejföllel, ízlés szerint sóval, borssal és add hozzá a felvert tojások habját is, majd lazán forgasd össze a sonkás tésztával. Egy jénai tálat kenj ki vajjal, szórd meg zsemlemorzsával és öntsd bele a tojásos masszát, a maradék margarint pedig morzsold a tetejére. Fóliával letakarva, forró sütőbe 20 percig süsd, majd szórd meg a reszelt sajttal és fólia nélkül kb. 10 percig pirítsd.
Sonkás spagetti
Hozzávalók:
• 30 dkg spagetti
• egy-két szelet maradék sonka (kb. 15 dkg)
• 2 tojás
• 1 dl főzőtejszín
• só, bors, olaj, margarin
• 5 dkg trappista sajt
Elkészítés:
A tészta főzővizéhez tegyél fel két liter vizet forrni, és szórj bele egy kiskanálnyi sót. Amikor a víz lobog, tedd bele a spagettit és főzd félig keményre („al dente”, kb: 6-8 perc). Ezalatt kevés margarinon párold át a sonkát, egy másik tálba pedig keverd el a főzőtejszínt két tojással, kevés sóval, borssal, reszelt sajttal. Mikor a sonka megpirult öntsd rá a tojásos-tejszínes szószt és kevergesd addig, amíg összesűrűsödik. A leszűrt spagettit forgasd meg ebbe a masszába és tálalásig tartsd melegen.
Tojáskrém szendvicsre
Hozzávalók:
• 3-4 főtt tojás
• 2 kiskanál mustár, só, bors
• fél fej lilahagyma
• 10 dkg kenhető margarin
Elkészítés:
A keményre főtt tojásokat reszeld le, vagy vágd fel nagyon apróra. Add hozza a fél fej lila hagymát lereszelve és keverd össze puha vajjal, ízlés szerint sóval, borssal, mustárral.
Vitaminos tojássaláta
Hozzávalók:
• 3 db hónapos retek
• 2 szál újhagyma
• 2 db paradicsom
• egy vastagabb szelet sonka
• 3-4 főtt tojás
• egy csomag salátamix
• fél citrom leve
• 3 evőkanál olíva olaj,
• 1 kiskanál mustár,
• 1 db csemege uborka
• 1 kiskanálnyi kapribogyó
• 1 csokor petrezselyem
• só, bors
Elkészítés:
A zöldségeket tisztítás után a következőképpen vágd fel: a retket vékony karikára reszeld le, az újhagymát vágd fel kisebb karikákra, a paradicsomot és a főtt tojást cikkekre, a sonkát csíkokra és egy öblös tálban keverd össze a salátamix-el. Az öntethez aprítsd fel az uborkát, és a kapribogyót, keverd össze egy kiskanál mustárral, csepegtesd rá a citrom levét és locsold rá az olivaolajat. Ízesítheted egy kiskanál porcukorral, majd öntsd a salátára. Keverd össze és néhány órára tedd a hűtőszekrénybe, hogy az ízek összeérjenek.
Rakott kalács barackkal
Hozzávalók:
• 4-6 szelet kalács
• 250 g mascarpone sajtkrém
• 8-10 dkg porcukor
• 1 egész tojás
• 1 sárgabarack vagy őszibarack konzerv
• 3 evőkanál barnacukor
Elkészítés:
Egy tűzálló tál alját béleld ki az egy ujjnyi vastagra szelt kalácsokkal. A mascarponét, a porcukrot és egy egész tojást keverd össze, és kend szét a kalácsokon. A leszűrt barackokkal fedd be a krémet és szórd meg a tetejét a barnacukorral. Előmelegített sütőbe kb. 25-30 percig süsd készre.
Máglyarakás
Hozzávalók:
• kalács
• 3 tojás
• 3-4 evőkanál cukor
• 0,5 l tej
• egy marék darált dió
• 2-3 alma nagyobb kockára szeletelve, mazsola
• fahéj, őrölt szegfűszeg, vaníliás cukor, (rum)
• kevés vaj, baracklekvár
Elkészítés:
Az almákat mosd meg, vág ki a magházukat, majd húsát kockázd fel és keverd össze egy kevés fahéjjal, szegfűszeggel.
Egy kivajazott tűzálló tál alját béleld ki 2-3 szelet kaláccsal, locsold meg bőségesen a tej-tojássárgája-cukor –vaníliás cukor keverékével. Szórd meg az almával, mazsolával, darált dióval, majd folytasd a rétegezést ismét: tejes-tojásos lébe mártott kalács, alma stb., az utolsó szelet kalácsot, kend be baracklekvárral.
Előmelegített sütőbe, kb. 180 °C-on, lefedve süsd 30 percig, közben a tojásfehérjéket verd fel kemény habbá egy evőkanál cukorral, kend a félig megsült sütemény tetejére és fedő nélkül süsd addig, amíg a hab megbarnul.
(forrás: www.noklapja.hu)