HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Fakanál fogódzó - iskolásan > Főzzünk kicsit másképp!

t: 3290

Főzzünk kicsit másképp!

Pórémártás sonkával és tojással - cukorbetegeknek

Hozzávalók: 1 kg karcsú póré, 1 teáskanál zöldbors, 6 db tojás, 3 dkg vaj (vagy margarin), 1 evőkanál liszt, 1,5 dl tej, 1,5 dl tejszín, 0,5 db narancs reszelt héja és leve, 12 vékony szelet parasztsonka, 1 teáskanál édesítőszer, só, bors, szerecsendió

A pórét megtisztítjuk, megmossuk, rézsút 3 cm-es darabokra vágjuk. A zöldbors szemeket beáztatjuk, lecsöpögtetjük, durván összetörjük. A tojásokat 7 percig főzzük, lehűtjük.
2 dkg vajat megolvasztunk, benne a lisztet világosra pirítjuk, tejjel és tejszínnel feleresztjük. Legalább 5 percig lassú tűzön főzzük, majd sóval, borssal, szerecsendióval, reszelt narancshéjjal ízesítjük. A maradék vajat felolvasztjuk, az édesítőt hozzáadva addig melegítjük, míg felolvad. Narancslével feleresztjük, a pórét és a borsszemeket hozzáadva, lefedve 10 percig puhára pároljuk. A tojásokat meghámozzuk, félbevágjuk, pórémártással és sonkával a tálra rendezve kínáljuk.

Elkészítési idő: 30 perc
Egy adag: 2160 kJ/515 kcal
Szénhidrát: 9 g, fehérje: 6 g, zsír: 26,6 g

Zellerkrémleves - lisztérzékenyeknek

Hozzávalók: 60 dkg zellergumó, 10 dkg (lisztes) burgonya, 10 dkg vöröshagyma, 10 dkg sárgarépa, 1 evőkanál étolaj, 1 liter zöldségleves, 1 szálzeller a zöldjével, friss zöldpetrezselyem, 1 dl tejszín, só, bors, szerecsendió frissen reszelve

A zellert, burgonyát, hagymát és répát megtisztítjuk, mindegyiket 1 cm-es kockákra aprítjuk. Az olajat felforrósítjuk, benne a zöldségeket megpároljuk. A levest hozzáöntve kb. 20 perc alatt készre főzzük. Közben a szálzellert megmossuk, megtisztítjuk, a gumóját vékony szeletekre szeljük, a zöldjét és a petrezselymet finomra vágjuk.
A tejszínt félkeményre felverjük. A megfőtt zöldségeket a levessel együtt pürésítjük, a tejszínhab felét hozzáadva óvatosan elkeverjük. Sózzuk, fűszerezzük. A levest tányérokba elosztjuk, minden tányér leves közepébe egy evőkanál tejszínhabot ejtünk, amelyet ha főzőkanállal ügyesen megforgatunk, a képen látható dekoratív mintát kapunk. Aprított zellerrel, vágott zöldekkel megszórva tálaljuk.

Elkészítési idő: 40 perc
Egy adag: 740 kJ/175 kcal

Zöldséges tojáslepény - ovo-laktovegetáriánusoknak

Hozzávalók: 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 5 evőkanál margarin, 10 dkg zellergumó, 6 egész tojás, 2 evőkanál tejszín, 1 evőkanál szójamártás (világos), tabasco (néhány csepp), 2,5 dkg vegyes zöldfűszer, 4 db baguette, só, cukor, bors ízlés szerint

A fokhagymát meghámozzuk, áttörjük a reszelt citromhéjjal, elkeverjük borssal, és 2 evőkanál margarinnal, félretesszük. A sárgarépát, zellert megmossuk, megtisztítjuk, 3 cm-es hasábokra aprítjuk. 1 evőkanál margarinon 8 percig pároljuk, cukorral, sóval, borssal ízesítjük. A tojásokat a tejszínnel elkeverjük, sózzuk, a szóját, néhány csepp tabascót, kevés borsot hozzáadva az aprított zöldeket is elkeverjük benne. Kisebb edényben adagonként (négy személyre) egy evőkanál margarinon a tojásmassza egynegyedét és a zöldségek negyedét is ráterítve megsütjük. Tálalásnál az edényből borítjuk a tányérokra, így felülre kerül a fényes alja. Szeletelt baguette-tel, mellé fokhagymás margarinnal, forrón kínáljuk. Gyermekek is nagyon kedvelik.

Elkészítési idő: 35 perc
Egy adag: 1390 kJ/330 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Budai Sauvignon Blanc 2003

Sertés szűzérmék zeller bóbitával - cukorbetegeknek

Hozzávalók: 60 dkg sertés szűzérme, 20 dkg vegyes leveles saláta (fejes, endívia, radicchio), 4 db paradicsom, 2 csomag újhagyma, 3 evőkanál fehérborecet, 5 evőkanál salátaolaj, 15 dkg zellergumó, 1 fej vöröshagyma, 1 teáskanál vaj (vagy margarin), 0,5 dl tejszín, 1 teáskanál cukormentes mustár, olaj a sütéshez, só, bors, édesítőszer ízlés szerint

A salátákat megmossuk, megtisztítjuk, tépkedjük. A paradicsomokat megmossuk, szárát eltávolítjuk, majd nyolcadokba vágjuk. Az újhagymát megtisztítjuk, megmossuk, vékony karikákra szeljük.
Ecetből, salátaolajból, só, bors és édesítőszer hozzáadásával salátalevet készítünk.
A zellert megmossuk, meghámozzuk, durva reszelőn lereszeljük, a hagymát megtisztítjuk, megmossuk, finom kockákra vágjuk. Olvasztott vajon a hagymát üvegesre pároljuk, a zellert hozzáadjuk, együtt tovább pároljuk, majd a tejszínnel feleresztjük, és még 2 percig hevítjük. Sóval, borssal és reszelt szerecsendióval ízesítjük. A sertésérméket hidegen megmossuk, szárítjuk, 2 cm-es szeletkékre alakítjuk. Forró olajon 2-3 percig mindkét oldalán hirtelen megsütjük, fűszerezzük. Ezután az érméket sütőlemezre rendezzük, mustárral kissé megkenjük, a zellermasszát elosztjuk rajtuk, és grillsütőn vagy előmelegített sütőben alsó-felső hővel 2-3 percig sütjük. A salátákat az öntettel elkészítjük, az érméket előre melegített tányérokra elosztjuk, melléjük rendezzük a salátát.

Elkészítési idő: 40 perc
Egy adag: 1600 kJ/380 kcal
Szénhidrát ( hús + zeller): 29,2 g, fehérje: 39,6 g, zsír: 11,6 g

Mogyorós-zöldséges tésztafelfújt - ovo-laktovegetáriánusoknak

Hozzávalók: 25 dkg hosszú, széles metélt (pl. tagliatelli), 20 dkg sárgarépa, 1 db cukkini (kb. 25 dkg), 15 dkg zellergumó, 2 evőkanál vágott kapor, 3 evőkanál margarin, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál darált mogyoró, 4 dl zöldségleves (kockából), 2 tojássárgája, 2 dl tejszín, 1-2 evőkanál gyalult mogyoró, 3 dkg reszelt kemény sajt, 1 evőkanál margarin-darabka, zsír az edény kikenéséhez, só, bors

A sütőt 220 fokra előmelegítjük. A tésztát gyöngyöző, enyhén sós vízben roppanósra kifőzzük. Jól lecsepegtetjük. A sárgarépát, zellert és a cukkinit megmossuk, megtisztítjuk. A zöldségeket hámozóval vagy sajtgyaluval vékony csíkokra aprítjuk. A kapor felét jól megmosva felaprítjuk. A margarint egy edényben felolvasztjuk, a lisztet és a darált mogyorót (vagy diót) beleszórjuk, pirítjuk, két perc múlva a zöldséglevest hozzáadva habverővel gyengén felverjük, a vágott kaprot is hozzáadjuk, egyszer felforraljuk. Az edényt a tűzről levéve a tojássárgákat a tejszínnel elkeverve hozzáadjuk a mártáshoz, sózzuk, borsozzuk.
Egy megfelelő tepsit kikenünk, a tészta felét és a zöldségcsíkok felét lazán beletöltjük, a mártás egyharmadát egyenletesen ráöntjük. Majd a maradék tésztát és zöldségcsíkokat is az edénybe töltjük, és a maradék mártással meglocsoljuk. Lazán a tetejére szórjuk a gyalult mogyorót, a reszelt sajtot, végül a margarindarabkákat elosztjuk a tetején.
A forró, 200 fokos sütőben fél óráig sütjük, pár percnyi pihentetés után tálaljuk.

Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 2690 kJ/640 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Mőcsényi Chardonnay 2003

(forrás: www.origo.hu/noilapozo)

2006.03.20

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Pórémártás sonkával és tojással
Pórémártás sonkával és tojással
Zellerkrémleves
Zellerkrémleves
Zöldséges tojáslepény
Zöldséges tojáslepény
Mogyorós-zöldséges tésztafelfújt
Mogyorós-zöldséges tésztafelfújt

Legfrissebb magazinok