A legújabb kutatások szerint a növényekben ezerszámra található másodlagos bioaktív anyagok jelentőségét nem szabad lebecsülni. Ezek adják a növények – gyümölcs, főzelékfélék, saláta – színét, ízét, illatát, és állítólag az egészség megtartásában is fontos a szerepük. Ezek a másodlagos bioaktív anyagok ugyanis lekötik az anyagcsere során képződő veszélyes szabad gyököket, amelyek a daganatos betegségek kialakulásáért felelősek.
Zöldségek és ami bennük van
Sárgarépa, paprika, sárgabarack, paradicsom, mangó, brokkoli, spenót: Karotinoidok. Gátolják az oxidációt, javítják az immunrendszer működését, csökkentik a koleszterinszintet.
Fejes saláta, eper, málna, szőlő, cseresznye, vöröskáposzta, hagyma, vörös bor, tea: Flavonidok. Gátolják a véralvadást, erősítik a védekezőrendszert, gyulladásgátlók, vérnyomáscsökkentők, szabályozzák a vércukorszintet.
Napraforgómag, szézám, szójabab: Fitoszteronok. Csökkentik a koleszterinszintet.
Zöldbab, zöldborsó: Szaponinok. Gátolják a baktériumok, vírusok, gombák szaporodását, erősítik az immunrendszert, csökkentik a kolszterinszintet.
Fokhagyma, hagyma, zöldhagyma: Szulfidok. Védenek a baktériumok, vírusok, gombák ellen, akadályozzák a véralvadást, antibiotikum-szerű hatásuk van.
Gabonafélék, hüvelyesek: Fitinsavak. Gátolják a gyulladást.
Hüvelyesek: elsősorban a szója Proteáze-inhibitorok. Szabályozzák a vércukorszintet, gyulladásgátlók.
Mustár, torma, káposztafélék:Glukozinolát. Gomba, vírus, baktériumellenes hatásúak.
Macedón főzelék
Hozzávalók: 20 dkg sárgarépa, 15 dkg karalábé, 1 kisebb zeller, 1/2 kg zöldborsó, 15 dkg füstölt szalonna, 5 dkg rizs, 5 dkg spagetti, 6 dkg reszelt sajt
Elkészítés: A szalonnát apró kockákra vágjuk, és félig kisütjük, majd hozzáadjuk a kockára vágott sárgarépát, karalábét, zellert, majd a borsót. Sózas után lefedjük, és pároljuk. Mielőtt tálalnánk, főtt rizst és a tördelt ftt spagettit hozzákeverjük a főzelékhez. Reszelt sajttal meghintve tálaljuk, de fogyasztható főtt tojás reszelékével is.
Kelkáposzta-főzelék
Hozzávalók 4 személyre: 1 kis fej kelkáposzta, 1 evőkanál vaj, 1 db zöldségleves-kocka, 5 db aszalt sárgabarack, 5 dkg füstölt szalonna, 2 evőkanál tejföl
Elkészítés: Megtisztítjuk a kelkáposztát, megmossuk, leveleit csíkokra vágjuk. Felforrósítjuk a vajat, megpirítjuk benne a káposztát. Felöntjük 2,5 dl vízzel, feloldjuk benne a zöldségleves-kockát, és kb. 20 perc alatt puhára pároljuk. Beáztatjuk 1 dl vízbe az 5 aszalt barackot (kb. 10 perc), majd lecsepegtetjük, és csíkokra vágjuk. Szintén vékony csíkokra vágjuk a füstölt szalonnát, és ropogósra pirítjuk. Hozzáadjuk a barackot, és összeforrósítjuk. A kelkáposztához keverjük a tejfölt, és tálaláskor a tetejére szórjuk a barackos szalonnát.
Szárazborsó főzelék
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg (zöld vagy sárga) száraz borsó, 1 kis fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg füstölt kolbász, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt
Előkészítés: A borsót előző este átválogatjuk, és beáztatjuk annyi hideg vízbe, hogy bőven ellepje. Másnap meghámozzuk a hagymát és a fokhagymát, a hagymát finomra vágjuk vagy megreszeljük. A kolbászt langyos, folyóvíz alatt leöblítjük.
Elkészítés: A borsó áztatólevét leöntjük, és 1,5 l hideg vízben feltesszük főni. Hozzáadunk 1 kávéskanál sót és a kolbászt egyben, majd fedő alatt, mérsékelt tűzön az egészet nagyon puhára, szinte péppé főzzük (kb. 30 perc, a kuktában is lehet). Az olajban világosra pirítjuk a lisztet, megpároljuk benne a reszelt hagymát és az áttört fokhagymát, aztán felöntjük 1 dl hideg vízzel, és a borsóhoz adjuk. Jól összeforraljuk, végül utánasózzuk, és frissen őrölt borssal ízesítjük. Kivesszük a főzelékből a kolbászt, vékonyan felkarikázzuk, majd a főzelék tetejére szórva kínáljuk.
Karfiolfőzelék
Hozzávalók 4 személyre: 1 nagy fej karfiol (kb. 1,2 kg), 1 csokor petrezselyem, 2 evőkanál vaj, 3 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, 1 dl tej, 2 evőkanál cukor
Előkészítés: A karfiolt megtisztítjuk, rózsákra szedjük, jól megmossuk. A petrezselymet leöblítjük, és apróra vágjuk.
Elkészítés: Lábasban enyhén sózott vizet forralunk, beletesszük a karfiolt, és kb. 15 perc alatt puhára főzzük. Nagyobb serpenyőben felolvasztjuk a vajat, beleszórjuk a lisztet, és kevergetve világos rántást készítünk. Hozzáadjuk a petrezselymet, felöntjük kb. 2-3 dl karfiol főzőlével, hozzáadjuk a tejfölt, a tejet és simára keverjük. A puhára főtt karfiolra öntjük, felforraljuk, óvatosan megkeverjük, hogy a karfiolrózsák ne törjenek össze. Sóval, cukorral ízesítjük.
Tökfőzelék
Hozzávalók: 1 darab kb. 1,2 kg-os tök (vagy 1 kg gyalult), 1 kis fej hagyma, 1 csokor kapor, 2 evőkanál olaj, 3 evőkanál citromlé, 2 húsleveskocka, 4 evőkanál liszt, 2 dl tej, 4 dl tejföl
Elkészítés:
1. A tököt megmossuk, meghámozzuk, kettévágjuk, magjait kikaparjuk, húsát legyaluljuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A kaprot leöblítjük, szárazra rázzuk, összevagdaljuk.
2. Az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát és a kapor felét. Hozzáadjuk a tököt, a citromlevet, a leveskockát, és felöntjük 6 dl vízzel. Felforraljuk, és lassú tűzön, lefedve puhára pároljuk. Ne főzzük túl, mert péppé mállik!
3. A lisztet simára keverjük a tejjel és 3 dl tejföllel, a tökhöz adjuk, azaz behabarjuk a főzeléket. Összeforraljuk, sóval, ha nem elég savanykás, citromlével (vagy ecettel) ízesítjük. Végül belekeverjük a maradék kaprot.
4. Tálaláskor meglocsoljuk a maradék tejföllel. Pörköltet, sült húst, fasírtot kínálhatunk hozzá. Hidegen is finom.
(forrás: www.nana.hu)