A chili, a gyömbér, szegfűszeg, köménymag, sőt még a fahéj is, bár elsősorban a déli fekvésű országok kedvelt fűszernövényei, enyhe csípős, szúrós aromájuk révén – csakúgy, mint a forralt bor - meleg hőhatást keltenek szervezetünkben.
A chili paprika a húsos paprikák családjába tartozik, különböző változatban az édeskésebb íztől az erősen maró csípősig terjedhet. A mexikói konyha legkedveltebb fűszere, ahol a
fűszerpaprika őrleményét, más fűszerekkel elkeverve használják, sőt, még az édességekből sem hagyják ki. Csípős ízét a kínai és az indiai konyha is gyakran alkalmazza.
Bizonyos fajtája gyógynövényként is felhasználható. Serkenti a vérkeringést, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatást érhetünk el vele.
A gyömbér erősen pikáns aromájú, csípős, ugyanakkor enyhén édeskés ízű fűszer. Az ázsiai konyha kedveli, különösen a halételekhez, rákokhoz, de
illik az édesebb, mézzel készült süteményekbe is. Felhasználása többnyire nyersen, héjától megpucolva, lereszelve, vagy őrölt por alakban történik. Gyakori fogyasztása jótékonyan hat az emésztésre és enyhítheti a reumás panaszokat.
A szegfűszeg bimbója édeskés illatú, de kesernyésen csípős ízű. Jól lehet vele ízesíteni a vadhúsokból, marhahúsból és különböző gyümölcsökből készült ételeket. Leggyakrabban fahéjjal együtt használják. A néphiedelem szerint fogfájás esetén egy-két szem szegfűszeg elrágása enyhítheti a fájdalmat.
A köménymag sokáig a magyar konyha egyik alapfűszere volt, elsősorban a babból, káposztafélékből készült ételek ízesítésére használták. Napjainkban az indiai, a thai, a mexikói és az észak-afrikai konyha is használja sáfránnyal, fahéjjal, vagy kurkumával kiegészítve. Közeli rokona, a római kömény az egyik legfontosabb indiai fűszerkeverék, a Garam masala legfőbb alapanyaga. Egyes felmérések szerint a feketebors után a második legnépszerűbb fűszer a világon. Olaját felhasználják a gyógyszer és illatszergyártásban, valamint likőrkészítéshez is.
Forró vacsorák
Sertéshús chilimártással (mexikói)
Hozzávalók:
• 80 dkg sertéshús
• 5 dkg margarin – 4 evőkanál olaj
• 2-3 chili paprika
• 2 dkg szezámmag
• 10 dkg fagyasztott rák
• só, oregáno
A chili paprikát áztasd 10-15 percre langyos vízbe, majd kimagozva vágd fel apró kockára. A fagyasztott rákot néhány óra alatt engedd fel. A sertéshúst vágd fel nagyobb darabokra. Egy serpenyőben forrósítsd fel a margarint és az olajat, pirítsd meg rajta a hús mindkét oldalát, majd tedd ki egy tányérra. A visszamaradt zsiradékon pirítsd meg a szezámmagot, a szárított chilit, majd add hozzá a rák darabkákat is. Néhány perc után tedd vissza a sertéshúst a serpenyőbe és öntsd fel annyi vizzel, amennyi befedi. Ízesítsd sóval, borssal, egy csipet oregánóval. Lefedve alacsony hőmérsékleten párold puhára (kb. 1-1,5 óra). Az utolsó 10 percben vedd le a fedőt, szórd meg egy evőkanál liszttel a húst, keverd el, hogy a mártás besűrűsödjön.
Csirkecurry (indiai)
Hozzávalók:
• 75 dkg csirkemell
• csirkecomb vegyesen
• egy fej vöröshagyma
• egy fej fokhagyma apróra vágva
• 2 kiskanál őrölt fahéj
• 2 db babérlevél
• egy kiskanálnyi szegfűszeg
• 2 db kisebb szárított chilipaprika
• 2 kiskanál őrölt fahéj,
• 2 kiskanál garam masala,
• egy kiskanál curry por
• egy citrom
• margarin, só,
A csirkedarabokat alaposan mosd át, sózd meg és néhány dekányi margarinban pirítsd meg a húst mindkét oldalán. Vedd ki a serpenyőből a húsdarabokat és a visszamaradt zsiradékban pirítsd meg a hagymát, a fokhagymát, add hozzá a gyömbért, a fahéjat, a Garam masalát, a szegfűszeget, a chili paprikát és a curry port – néhány perc alatt pirítsd meg. Majd tedd vissza a csirkedarabokat és önts hozzá annyi vizet, hogy ellepje. Fedő alatt párold puhára (kb.45-60 perc). A főzés vége felé locsold a húsra a citrom levét.
Párolt rizzsel és chutney-val tálalhatod.
Penne mediterrán raguval
Hozzávalók:
• egy fej padlizsán
• egy fej kisebb cukkíni (elhagyható)
• egy fej vöröshagyma
• 2-3 gerezd fokhagyma apróra vágva
• 1-2 fej paradicsom
• 1 kiskanál aprított chili paprika
• 2 dl főzőtejszín
• só, bors
• penne tészta kifőzve
Kevés olajon párold meg az apróra felvágott vöröshagymát, add hozzá a fokhagymát, majd a többi zöldséget: a padlizsánt, cukkínit, paradicsomot és párold tovább, ha szükséges önts alá kevés vizet. Fűszerezd sóval, borssal, chili paprikával. Amikor a zöldég megpuhult öntsd hozzá a főzőtejszínt. Addig főzd, amíg a tejszín egy kicsit „rottyan” és összesűrűsödik.
Tálald kifőtt penne tésztával.
(forrás: www.nlcafe.hu)